Bugetul educației – 4,4% din PIB

Date:

Educația națională primește anul acesta aproximativ 4,4% din PIB. Alocarea bugetară pentru educație a căpătat în timp semnificația unui adevărat număr magic, pentru că domeniul este de interes vital și, pe deasupra, e singurul cu o alocare prestabilită prin lege – 6% (Legea 1/2011), valoare de care realitatea nici măcar nu s-a apropiat vreodată.
Prin Legea bugetului de stat pe 2017, domeniul educațional beneficiază de 25 miliarde lei, plus 10,6 miliarde lei, credite de angajament. În linii mari, din cele 25 miliarde lei, 8,24 miliarde lei sunt destinați Ministerului Educației Naționale, iar 16,6 miliarde lei sunt pentru bugetele locale, bani reprezentând în cea mai mare parte (14,04 miliarde lei) sume defalcate din TVA.

În premieră, bani de la stat pentru învățământul privat

Finanțarea de bază și salariile cadrelor didactice sunt reperele majorărilor pe care le conține actualul buget. Finanțarea de bază se regăsește în cât alocă statul pentru școlarizarea unui elev (costul standard). „Față de anul școlar trecut, anul acesta avem un cost standard cu 20% mai mare. Este pentru prima dată în istoria învățământului din România când pentru toți elevii care sunt școlarizați în unitățile de învățământ particulare se acordă finanțare”, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale Liviu Pop.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

De zece ori, angajator de zece: JTI România

JTI este Top Employer (Angajator de Top) pentru al...

Ce trebuie să faci dacă ai primit o notificare de la ANAF cu privire la veniturile obținute din străinătate?

  Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale,...