CARUSELUL INFLAȚIEI

Date:

_________________

Marius Bogdan Petre 

Criza financiară din 2008 ne a introdus într-o noua paradigma, cea a dobânzilor zero și chiar negative!!!, de neconceput din punct de vedere economic, o paradigmă contra naturii, o inepție inventată din disperarea guvernelor și băncilor centrale de a-și repara greșeala printării banilor cu nemiluita după anii 1990. 

Ca întotdeauna, tot ceea ce este mult strică, cu atât mai grav cu cât acest lucru s-a petrecut  în domeniul creșterii necontrolate a masei monetare. 

Reacția guvernelor și a băncilor centrale pentru a stopa criza financiara a fost printarea a și mai multor bani, stingând focul cu benzină !!!(sic) 

Inflația globală s-a cantonat în zona zero și cu toate că în ultimii ani aceiași actori, guverne și bănci centrale, au încercat să o resusciteze aceasta a refuzat să atingă nici măcar nivelul clasic de 2%. 

Așa se întâmplă când piața financiară nu este lăsată liberă și se efectuează intervenții,  brutale, neortodoxe asupra ei fiind super distorsionată o perioada foarte îndelungată. 

Criza COVID-19 a menținut încă 2 ani aceasta distorsiune nemaiîntâlnita și de asemenea magnitudine. 

Dar iată că, brusc, de neimaginat pentru prea mulți dintre cei care au crezut că această  distorsiune, acest free lunch va continua la infinit, a sosit momentul adevărului. 

Indiferent de ceea ce vor să facă cu forța băncile centrale și guvernele, piața are întotdeauna dreptate și corectează toate aceste intervenții mai mult sau mai puțin inoportune, din așa  zise motivații „sociale”. (The market is always right). 

Cu cât piața este mai mult distorsionată cu atât ea va reveni mai violent, ceea ce se întâmplă  acum. (Market is back with vengeance). 

 În primăvara anului 2021 mi-a prevestit cu lux de amănunte ceea ce se va întâmpla, unul  din traderii de excepție ai Bancorex-ului după 1990 și al pieței valutare internaționale,  membru fondator al pieței valutare interne, care activează încă în acest domeniu cu aceeași  pasiune și profesionalism ca trezorier al unui mare asigurator local. Când îmi spunea că vom  vedea anul acesta dobânzi și randamente locale de 10% recunosc că nu am dat crezare, deși  argumentele erau pertinente, exact ca cele enunțate anterior. 

Și iată că după aproape 14 ani de știri cotidiene despre dobânzile zero și negative, s-a ivit un  tsunami de știri zilnice despre băncile centrale din toată lumea care majorează dobânzile  care mai de care mai mult și mai repede. Paradigma, normală de altfel, s-a schimbat peste  noapte și a surprins pe majoritatea participanților nepregătiți din piața financiară internațională; tocmai s-a incheiat free lunch-ul și a venit nota de plată foarte piperată, cu  prețuri de caviar.

Din păcate, și la acesta mișcare de revenire la normalitate a dobânzilor datorita inflației  galopante, noi am rămas ultimii ca și reacție din partea băncii centrale comparativ cu  Polonia, Ungaria, Cehia. Piața internă s-a corectat însă mult mai repede. 

Ieri, INS a publicat o inflație internă de 15.1%,astăzi în SUA inflația a ajuns la cel mai ridicat  nivel din ultimii 41 ani!!!! La 9.1%, cu 1.3% mai mult decât luna trecută, crescând anticipația  unei majorări de dobândă a FEDERAL RESERVE peste 2 săptămâni cu 1% și nu cu 0.75%.  Banca Canadei a majorat dobânda de politica monetară cu 1%, zilele trecute Banca  Națională a Ungariei a majorat dobânda de referință cu 2%!!! după ce acum 2 săptămâni  tocmai o majorase cu 1.7%!!!. Banca Angliei a majorat de 5 ori anul acesta dobânda de  referință la 1.25%. 

După cum observați nici pomeneala de reacție din partea… BCE, doar promisiuni amânate de majorare cu 0.25%-0.50% anul acesta. 

Datorita diferențialului de dobândă în favoarea dolarului american asistăm la o depreciere a  monedei euro, azi la paritate cu dolarul, având tendința de apreciere în continuare, de ce nu  poate unde a mai fost la 0.81!!! ceea ce înseamnă ca moneda europeană depreciată va  induce și mai multa inflație în zona euro . Din acest punct de vedere este de aplaudat politica  BNR de menținere a stabilității monedei locale, comparativ cu „colegele’’ est europene. 

Unde se află vecinele noastre est europene la acest moment cu ratele de referință: Polonia  6,5%, Ungaria 9.75% !!!!!!, Cehia 7%, România 4.75%. 

Concluzia o trageți dumneavoastră în ceea ce privește ținta dobânzii de referință a BNR , probabil undeva la cel puțin 6,5%. Sperăm să vedem aceeași determinare din partea BNR și  sa majoreze în august tot cu 1% dobânda de referință. 

Este momentul ca BNR să ia în considerare inflația și nu aspectele „sociale” sau  „considerentele politic” și să rămână aceeași ancora a economiei românești din ultimii 32  de ani. 

Am încercat să mă refer la un cadru de ansamblu al caruselului inflației și să nu vă inund cu foarte multe cifre și grafice de specialitate pe care dumneavoastră în calitate de specialiști în domeniu sigur le cunoașteți din multitudinea de cifre economice. 

P.S. Sunt curios dacă predicțiile „cenușii” ale aceluiași prieten trader se vor adeveri și vom  vedea, în continuare, o scădere a indicilor bursieri cu încă 20-30% după intrarea cu  certitudine în recesiune datorita majorărilor de dobânzi. 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...