China are condiții favorabile pentru stabilitatea generală a prețurilor

Date:

BEIJING, (Xinhua) – China este capabilă să mențină prețurile într-o sferă rezonabilă, în ciuda presiunilor inflaționiste crescânde la nivel mondial și a fluctuațiilor prețurilor de alimente pe termen scurt, au declarat oficialii și analiștii.

Indicele prețurilor de consum (IPC) al Chinei, un indicator principal al inflației, a crescut cu 2,7% față de anul trecut în iulie. Indicele prețurilor de producător (PPI), care măsoară costurile produselor la ieșirea din fabrică, a crescut cu 4,2 procente față de anul precedent.

„În următoarea etapă, există presiuni ascendente asupra consumatorilor, dar China are încă mai multe condiții favorabile pentru stabilitatea generală a prețurilor”, a declarat Fu Linghui, un oficial al Biroului Național de Statistică (NBS).

O Producție Stabilă de Cereale

Oferta pentru piața internă este în general abundentă, a spus Fu, invocând recoltele extraordinare de ani consecutivi și recolta de orez timpuriu din acest an.

China a reușit să asigure o producție suficientă de cereale pentru a limita inflația alimentară, care reprezintă o mare parte din coșul IPC. Țara a înregistrat o creștere a producției de grâul de vară cu 1,435 miliarde kg în acest an și a recoltat peste 60% din orezul timpuriu, punând baza unei recolte extraordinare pentru întregul an.

De asemenea, s-au depus eforturi pentru asigurarea producției de grâul de toamnă, care reprezintă trei sferturi din totalul anului.

În ciuda impactului vremii extreme de canicule și dezastrele de inundații, suprafața semănată a grâului de toamnă a Chinei a crescut în acest an, punând o bază bună pentru producția stabilă de cereale a anului, a spus Fu. El a adăugat că creșterea porumbului, a orezului de sezon mediu, a soiei și a altor culturi principale de toamnă este la fel ca anul trecut.

„Trecând prin runde de încercări de pandemie și vreme extremă, China dispune de experiențe bogate în asigurarea aprovizionării cu bunuri importante de trai, întărind predictibilitatea stabilității generale a prețurilor”, a spus Guo Liyan, cercetător la Academia Chineză de Cercetări Macroeconomice.

Firewall împotriva Presiunii Importate

În prima jumătate a anului, multe economii majore au văzut prețurile lor atingând cel mai înalt nivel din ultimele patru decenii, provocând îngrijorarea noastră cu privire la presiunea importată. Cu toate acestea, efectele lor asupra prețurilor de consum din țară sunt „limitate”, potrivit lui Guo.

Susținând părerea lui Guo, Fu a remarcat că presiunile inflaționiste importate sunt de așteptat să se atenueze în timp ce redresarea economică globală se încetinește, politicile monetare în marile economii se înăspresc iar prețurile mărfurilor se scad la nivel global.

În fața fluctuațiilor prețurilor energiei la nivel global, China și-a intensificat eforturile pentru asigurarea capacității de stabilizare a prețurilor, ridicând un firewall împotriva riscurilor importate.

China a luat demersuri, inclusiv adaptarea măsurilor pentru reducerea dezechilibrului dintre cerere și ofertă, întărirea reglementărilor pieței și combaterea speculațiilor pentru a stabiliza prețurile mărfurilor. S-a îmbunătățit și capacitatea de producție a energiei.

Datorită acestor eforturi, China are în prezent o amplă stocare și aprovizionare de energie, cu toate că unele regiuni se confruntă cu aprovizionarea relativ strânsă în orele de vârf din cauza redresării economice rapide și a temperaturilor ridicate continue, potrivit Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă.

În iulie, producția de cărbune brut s-a extins rapid, cu aproximativ 370 de milioane de tone, înregistrând o creștere de 16,1% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, au arătat datele BNS.

Politicile Monetare Prudente

Pe lângă eforturile de stabilizare a prețurilor de mărfuri și alimente, nu există în China o bază monetară care vizează creșterea prețurilor, datorită insistării Chinei de a nu recurge la un stimul „asemănător unei inundații”, a spus Fu Linghui.

Un raport publicat în august de Banca Populară Chineză (PBOC) a spus că țara este capabilă să-și mențină ținta de inflație de aproximativ 3% pentru întregul an, invocând o politică monetară stabilă, o rată înaltă de autosuficiență alimentară și alți factori.

Banca centrală a avertizat, de asemenea, asupra presiunii inflaționiste structurale, menționând că creșterea IPC ar putea depăși 3% în câteva luni.

În viitor, PBOC a spus că va ține seama de evoluția prețurilor în țară și în străinătate și va susține o abordare prudentă în politica sa monetară.

Privind în a doua jumătate, deși ar putea exista câteva luni cu creșteri puternice ale prețurilor, „China are condiții pentru a menține stabilitatea generală a prețurilor pe tot parcursul anului”, a spus Fu.

Sursă: Xinhua

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bibliotecă pentru comunitate susținută de brandul Bookster

Brandul Bookster, care oferă angajaților acces la peste 130.000...

Iarmaroc la Sat pentru creatori produse și servicii autentice, tradiționale, artizanale  

Meșteșugari, creatori, artiști și producători locali a căror metodă...

Bursa Generală a Locurilor de Muncă

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov anunță...