Cum ar arăta un nou model economic bazat pe competitivitate și de unde pornim?

Date:

România este țara primei rafinării din lume, a primului oraș iluminat cu petrol, a primelor orașe electrificate din lume…a părintelui ciberneticii… cu cel mai lung pod din Europa în secolul al XIX-lea…primul zbor cu un avion autopropulsat, primul avion cu motor cu reacție…stiloul cu cerneală sau insulina a fost inventate tot de către români. Aceasta este România de care toți putem fi mândri. Și am ajuns să nu putem construi azi câțiva km de autostradă sau câțiva metri de pod, să nu reușim să construim o centură ocolitoare a capitalei. Resursele nu ne mai aparțin, rafinarea ne-o face altcineva, educația este la minimul performanței sale și toate acestea pentru că România a căzut pe mâna unor ticăloși, incompetenți și hoți. În evoluția țării noastre, foarte probabil, vremurile pe care le trăim sunt printre cele mai slabe. Este vina noastră, a tuturor, că nu ne implicăm mai mult și nu reușim ca incompetenții și hoții să nu ajungă în funcții publice de decizie și să rămână acolo unde le este locul.


România riscă să se dilueze zilnic, programat, sub avalanșa de greșeli economice. Trăim în continuare din ce-a mai rămas funcțional din epoca veche, în clădirile și spitalele construite atunci, mergem pe șoselele făcute în anii de „glorie” și ne bazăm pe specialiștii școliți înainte de ’89. Mulți tineri performanți caută azi respectul în străinătate. Din nefericire, partidele parlamentare sunt reprezentate de personaje îndoielnice atât ca expertiză, cât și educație, cultură, atitudine, determinare. Multora le lipsește știința de a face bine, neavând cultura necesară, altora le lipsește experiența profesională, neavând școala vieții, dar majorității îi lipsește bunul simț, neavând educația adecvată care să le insufle prețuirea pentru avuția națională, ca element sacru și determinant pentru dezvoltarea acestui popor. Știați că avuția națională nu a fost evaluată în România din anul 1990? Că am cerut explicit acest lucru anii trecuți și nu s-a întâmplat nimic? Că în 2020 Comisia Europeană ne obligă să raportăm acest indicator? Trebuie începută unirea în bun simț, în educație și în excelență. De aici trebuie început.
Cred că România frumoasă, condusă de oameni competenți și harnici, există tot aici și sper să vină cât mai repede momentul în care această față a României să fie arătată.
Scara competitivității începe cu susținerea micilor afaceri de către administrații care colaborează cu antreprenorii în interesul comunității și se termină cu supravegherea anti-trust, care permite conviețuirea concurențială la nivelul internațional al marilor corporații. Între cele două extreme, se desfășoară viața febrilă a pieței economice, cu inițiative pro-investiții, pro-business, pro-eficiență. Să vă dau două exemple concrete. România este pe locul întâi în lume la competiția din domeniile telefonie și internet, potrivit Raportului Global al Informației Tehnologice. Pe de altă parte, România este cel mai mare exportator european de cereale, în loc să exportăm produse agro-alimentare cu valoare adăugată ridicată, așa cum fac economiile competitive.

Competitivitatea înseamnă creativitate

România a trecut prin etape istorice în care a reușit să fie „altfel” decât alții. Cel mai bun exemplu azi este domeniul IT. Românii au la dispoziția lor rețele excelente de Net. Așa suntem în topul mondial al firmelor IT. 9 orașe din România sunt printre primele 15 orașe din lume la viteza de internet.

Competitivitatea înseamnă excelență

Analiză, cercetare, inovare de vârf. Nu se poate altfel. În Japonia primul ministru apare în Parlament să ceară fonduri pentru ca țara să rămână lider în electronică. Statele Unite, China, Germania fac proiecții pe zeci de ani în viitor pentru păstrarea avansului tehnologic și economic. Ce rol poate avea România în acest context? Investiția în inteligență ne poate da o șansă. Învățământ și cercetare. Păstrarea talentelor în țară cu orice sacrificiu. Coordonarea inteligentă de către profesioniști capabili a sectoarelor economice. O politică economică a excelenței, bazată pe afaceri de excelență.

Competitivitatea considerată ca un reper fundamental poate schimba fața cenușie și atomizată a afacerilor din România

Este nevoie de energie și entuziasm care să schimbe mersul lucrurilor. Mii de antreprenori acționează perfect autonom în România în acest moment sub presiunea unor legi aberante, găsind cu mare greutate finanțare sau angajați capabili pentru business-ul lor. O asemenea manieră de supraviețuire economică trebuie să fie schimbată. Legiuitorii, ministerele, administratorii locali – ceea ce numim impropriu „Stat” – trebuie să ajute antreprenorii să „ridice capul” din problemele lor zilnice și acute și să privească în perspectivă rolul lor în context local, regional, național, european.
Aceasta este în fapt economia națională: conlucrarea în scopul creșterii competitivității a Statului cu oamenii de afaceri.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...