Decizii pentru Noua Economie

Date:

Durata unui transfer de drepturi și obligații din cadrul acordurilor de concesiune trebuie redusă.

Dinamismul şi sănătatea unei pieţe sunt factori decisivi pentru dezvoltarea acesteia. Ele depind însă de oxigenarea corectă şi constantă a pieţei, inclusiv prin infuzii suplimentare şi cascadări în business, iar achiziţiile transversale, fuziunile sau preluările îi pot asigura unei afaceri mai multe vieţi.

În industria petrolieră, aceste preluări se traduc prin transferuri de drepturi și obligații din cadrul acordurilor de concesiune aferente zăcămintelor mature, către companii petroliere specializate în operarea de astfel de zăcăminte.

Pentru ca astfel de transferuri să fie facilitate, iar obligațiile asumate prin acordurile de concesiune să fie îndeplinite cu succes de companii, este nevoie ca statul să asigure un cadru de reglementare stabil, ofertant şi cât se poate de clar, pentru că de el depinde echilibrul ecosistemului.

Politicile publice eficiente au potențialul de a crea valoare, inclusiv prin încurajarea și dezvoltarea pieței de fuziuni și achiziții în beneficiul prelungirii vieții zăcămintelor, a activității operaționale și, implicit, al economiei, prin menținerea sau chiar dezvoltarea locurilor de muncă și plata taxelor către bugetul de stat.

Reprezentanţii Guvernului susţin că în curând astfel de tranzacţii între companii ar putea să devină o practică curentă şi în România.

În prezent transferul de drepturi și obligații din cadrul acordurilor de concesiune petrolieră durează foarte mult la noi, dar autorităţile s-au angajat ca până la finalul anului să facă toate modificările legislative necesare facilitării acestor tranzacții.

Un exemplu de bune practici în acest sens este Norvegia, o țară cu o istorie de zeci de ani în industria petrolieră, unde autoritățile fac toate eforturile în sensul facilitării transferurilor.

Dacă la începuturile industriei zăcămintele norvegiene erau exploatate în principal de cele mai mari companii petroliere la nivel international, odată cu începutul depletării câmpurilor petroliere, autoritățile au început să prioritizeze acordarea de drepturi și obligații și către companii mai mici, considerând transferurile ca fiind o dovadă a faptului că sectorul de explorare și producție petrolieră este unul dinamic și competitiv.

Astfel, în Norvegia sunt aprobate anual între 40 şi 60 de transferuri, durata medie a unei astfel de tranzacții fiind de aproximativ 3 luni.

Deși România are o istorie și mai lungă în ceea ce privește industria petrolieră, iar în prezent, dat fiind declinul natural al producției, majoritatea zăcămintelor sunt mature, transferurile acestora către companii specializate în operațiuni specifice zăcămintelor mature și depletate nu sunt un proces facil.

Aici, durata unui transfer este incertă, unele astfel de tranzacții întinzându-se chiar pe perioade mai lungi de un an, în detrimentul activității operaționale, care este blocată în tot acest timp.

Dialogul între mediul de afaceri, mediul decident şi specialişti s-a purtat în cadrul dezbaterii „Decizii pentru Noua Economie”, iniţiată de România Durabilă și EM360 Group, cu sprijinul partenerului strategic Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, precum şi al partenerilor instituţionali ASPES (Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale) şi Asociaţia ROMEFICIENŢAEconomistulClub EconomicMoney.roFinancial IntelligenceThe DiplomatAgerpresEconomedia.roE-nergia.ro şi News Energy s-au alăturat evenimentului ca parteneri media. 

„Noua Economie” invită la construcție, acțiune şi vitalitate, lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstrucția economiei.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Indicele de brevete 2023: Inventatorii români contribuie la invențiile din domeniul IT din Europa

Oficiul European de Brevete a primit în total 199.275...

Grandma’s Delights: o poveste gustoasă a autenticității și sustenabilității (video)

În 2018, Theodora și Teodor Niculescu au pus bazele...

Colliers: Turismul local a avut un an foarte bun în 2023

Reziliența pieței hoteliere românești din ultimii ani atrage un...