ESCALAR: până la 1.2 miliarde de euro pentru a sprijini întreprinderile cu potențial ridicat să se dezvolte și să se extindă în Europa

Date:

Astăzi, 8 aprilie, Comisia lansează ESCALAR, o nouă abordare în materie de investiții, elaborată împreună cu Fondul European de Investiții (EIF), care va sprijini finanțarea capitalului de risc și a creșterii întreprinderilor promițătoare, permițându-le să se extindă în Europa și să contribuie la consolidarea suveranității economice și tehnologice a Europei.08/04/2020

ESCALAR va furniza până la 300 de milioane EUR cu scopul de a crește capacitatea de investiții a fondurilor cu capital de risc și a fondurilor de investiții în societăți necotate, generând investiții de până la 1,2 miliarde EUR, sau de patru ori investițiile inițiale, pentru a sprijini întreprinderile promițătoare.

Prin lansarea ESCALAR, Comisia își îndeplinește una dintre acțiunile anunțate în noua strategie pentru IMM-uri, menită să îmbunătățească accesul IMM-urilor la finanțare. Această inițiativă este deosebit de relevantă în situația economică dificilă cu care se confruntă IMM-urile din cauza pandemiei de coronavirus. Ea va sprijini întreprinderile inovatoare în timpul crizei și după aceasta, pentru a garanta faptul că Europa se poate dezvolta și menține în poziție de lider în domeniul evoluțiilor tehnologice globale și își poate accelera redresarea economică.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Comisia utilizează toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a ajuta întreprinderile să depășească criza provocată de coronavirus. Astăzi, ne consolidăm sprijinul oferit numeroaselor întreprinderi europene promițătoare pentru a ne asigura că acestea vor continua să se dezvolte și să crească în Europa. Prin intermediul ESCALAR, contribuim la deblocarea unor investiții private suplimentare semnificative pentru a sprijini crearea liderilor pieței de mâine.”

Directorul general al FEI, Alain Godard, a declarat: „Întreprinderile în curs de extindere au nevoie de finanțare a creșterii pentru a-și putea dezvolta activitățile. ­­ Prin îmbunătățirea mediului de finanțare, mai multe întreprinderi în curs de extindere din UE pot alege să rămână în Europa pentru a continua să crească, ceea ce este cu atât mai important acum, în această perioadă de criză, când întreprinderile pot avea nevoie de mai mult sprijin din partea investitorilor lor. Inițiativa-pilot ESCALAR poate ajuta fondurile să se extindă și ele, ceea ce va avea drept rezultat creșterea dimensiunilor acestora, susținând astfel ecosistemele în care se înscriu fondurile cu capital de risc în etapa avansată și fondurile orientate spre creștere din UE.”

În faza sa pilot, ESCALAR va oferi până la 300 de milioane EUR garantate de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS). Aceasta va avea drept scop creșterea capacității de investiții a fondurilor cu capital de risc și a fondurilor de investiții în societăți necotate, generând investiții de până la 1,2 miliarde EUR, sau de patru ori investițiile inițiale, pentru a sprijini întreprinderile promițătoare. Administratorii de fonduri interesați pot participa la program răspunzând la cererea deschisă de exprimare a interesului(link is external) publicată astăzi de către FEI.

ESCALAR are scopul de a sprijini închiderea fondului prin asigurarea de angajamente în valoare de până la 50 % din valoarea fondului. El vizează atât fondurile noi care se concentrează pe finanțarea întreprinderilor în curs de extindere, cât și fondurile existente care doresc să sprijine societățile cu potențial ridicat din portofoliul lor să-și accelereze creșterea.

Actuala cerere de propuneri ESCALAR constituie o fază-pilot pentru 2020, având obiectivul ca, pe baza acestei experiențe-pilot, ESCALAR să devină un instrument financiar european obișnuit, alături de instrumentele financiare existente după 2020 în următorul cadru multianual (2021-2027). Analiza și selectarea fondurilor este gestionată de FEI.

 Context

Pandemia actuală de coronavirus a evidențiat faptul că multe întreprinderi din Europa întâmpină dificultăți atunci când caută investiții suficiente pentru a se dezvolta și a se extinde în Europa. Se estimează că până la 90 % dintre întreprinderile cu creștere rapidă întâmpină dificultăți în ceea ce privește finanțarea creșterii lor în Europa. Aceasta înseamnă fie că întreprinderile nu reușesc să găsească finanțare în Europa și sunt nevoite să-și întrerupă activitatea, fie că noile întreprinderi europene promițătoare se mută din Europa în faza de extindere.

Din cauza crizei provocate de coronavirus, mecanismele care permit fondurilor de capital de risc și fondurilor de investiții în societăți necotate să se retragă (cum ar fi vânzările comerciale sau ofertele publice inițiale) sunt temporar indisponibile, ceea ce înseamnă că aceste fonduri vor trebui să sprijine pentru mai mult timp societățile de portofoliu cu creștere rapidă. Investițiile prin intermediul ESCALAR vor sprijini fondurile care fac investiții (inclusiv investiții de continuare) în întreprinderile cu creștere rapidă, permițându-le să depășească această perioadă de perturbări economice.

ESCALAR își propune să abordeze unele dintre aceste probleme, prin consolidarea disponibilității finanțării capitalului de risc și a creșterii economice în Europa. Capitalul de risc, o formă de finanțare a întreprinderilor nou-înființate considerate ca având un potențial de creștere ridicat și finanțarea creșterii sunt vitale pentru buna funcționare a uniunii piețelor de capital, dar rămân slab dezvoltate în Europa, în special în faza de extindere.

Inițiativa este complementară cu instrumentele de finanțare existente. Aceasta este singura inițiativă care oferă investitorilor posibilitatea de a obține o rentabilitate mai mare, întrucât rentabilitatea acțiunilor ESCALAR este atât subordonată parțial, cât și plafonată. Aceasta poate ajuta administratorii de fonduri să mobilizeze mai multe fonduri private pentru a-și spori capacitatea de finanțare și pentru a răspunde mai bine nevoilor mari de finanțare ale întreprinderilor europene în curs de extindere, în special în perioade dificile.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate