EximBank lansează un produs de asigurare pentru exportatori

Date:

În contextul actual, EximBank lansează un produs de asigurare pe termen scurt pentru exportatori în numele și în contul statului roman, „care permite continuarea afacerilor şi păstrarea locurilor de muncă prin preluarea riscurilor comerciale şi politice aferente debitorilor din ţările Uniunii Europene şi OECD”. EximBank poate prelua riscurile pe termen scurt la care sunt expuse întreprinderile mici, mijlocii şi mari, indiferent de volumul cifrei de afaceri la export, numărul de parteneri externi pe care doreşte să îi asigure, pe o perioadă a riscului (care include durata de fabricație și durata de rambursare) de până la doi ani. Exportatorii trebuie să aibă schimburi comerciale și/sau un istoric al plăților favorabil (în cazul în care există deja o relație comercială), iar cumpărătorii trebuie să aibă un istoric pozitiv în ceea ce privește despăgubirile, probabilitatea de neplată trebuie să fie acceptabilă, iar ratingul financiar intern și/sau extern al trebuie, de asemenea, să fie acceptabil. Perioada de așteptare, respectiv perioada cuprinsă între data producerii riscului asigurat şi data la care exportatorul este îndreptăţit să solicite plata despăgubirii, este de 90 de zile. Noua schemă de asigurare este valabilă până la 31 decembrie 2020.

Traian Halalai, președintele executiv al EximBank, subliniază: „Noua facilitate se adresează tuturor categoriilor de exportatori – întreprinderi mici, mijlocii şi mari – pentru care EximBank poate acoperi până la 85% din pierderile înregistrate ca urmare a producerii unor riscuri comerciale și politice aferente partenerilor comerciali din ţările Uniunii Europene şi OECD. Este o măsură suplimentară de sprijin pe care EximBank o implementează în noul context economic local și global, menit să asigure exportatorilor români un grad ridicat de protecție în derularea afacerilor cu parteneri externi”.

EximBank precizează că „fiind o facilitate care se încadrează în categoria ajutoarelor de stat, în mod uzual, aceasta ar fi trebuit să fie aprobată de Comisia Europeană, însă, în urma eforturilor care se fac la nivel european pentru reducerea efectelor economice negative ale pandemiei Covid-19, autoritatea europeană a decis să considere toate riscurile comerciale și politice asociate exporturilor către toate țările Uniunii Europene şi toate ţările OECD ca fiind temporar neasigurabile pe piața privată până la 31 decembrie 2020. În aceste condiții, exportatorii pot beneficia imediat de această facilitate nemaifiind necesară furnizarea de dovezi că asigurătorii privaţi de credite la export au refuzat să subscrie riscurile aferente operațiunii subadiacente. În calitate de Export Credit Agency (ECA) în România,  EximBank a dezvoltat și oferă în numele și în contul statului român produse de asigurare – care protejează încasările exportatorilor împotriva riscurilor asociate partenerilor externi şi a riscurilor asociate ţării de destinaţie și facilitează accesul la produsele de finanțare, putând fi cesionate în favoarea băncilor finanțatoare, pentru completarea mix-lui de garanții”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...