În perioada stării de urgență, agenții economici trebuie protejați rapid prin măsuri simple și clare

Date:

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării face apel la Guvernul României să adopte urgent măsuri de susținere a operatorilor economici și să înainteze un pachet de soluții care să vizeze protejarea companiilor din domeniul bunurilor de larg consum (FMCG), industria ospitalitații, distribuitori engros, retaileri, mici comercianți, reprezentanți ai HoReCa, agenții de publicitate și comunicare, domenii economice grav afectate de COVID-19. 

            „Un astfel de demers din partea Executivului ar fi un semnal benefic și o aliniere a României la politicile celorlalte state ale Uniunii Europene care deja au anunțat acțiuni de protecție pentru operatorii economici. CLCC consideră că măsurile trebuie să fie simple și clar de aplicat, astfel încât agenții economici să evite o birocrație suplimentară care le-ar îngreuna și mai mult activitatea. CLCC își declară totala disponibilitate pentru participarea, prin reprezentații săi, la eventuale consultări inițiate de Guvernul României privind identificarea celor mai potrivite soluții pentru depășirea crizei generate de COVID”, a declarat Constantin Rudnițchi, director executiv al CLCC.

            În contextul decretării stării de urgență, CLCC solicită Guvernului să ia în considerare ca magazinelor de proximitate să nu le fie restricționată activitatea.

„Niciuna dintre țările afectate de COVID-19 care au luat măsuri restrictive nu a interzis funcționarea magazinelor de proximitate care comercializează alimente, presă, tutun, servicii de comunicații sau plata utilităților. De exemplu, rețele ca Xpress sau InMedio, care acoperă întreaga țară prin circa 280 de magazine, pot fi considerate de utilitate publică, întrucât oferă clienților o serie de produse și servicii relevante pentru perioada de criză și distanțare socială, precum zona de presă, cărți și reviste. Peste 50% din distribuția de presă din România se realizează prin acest tip de magazine, iar închiderea acestora înseamnă o interzicere a dreptului la informare. Totodată, românii își achiziționează de aici cartele si plătesc facturi pentru serviciile și utilitățile esențiale (electricitate, apă-canal, gaze, telefon, etc.), iar interzicerea activității acestor magazine ar însemna pentru mulți limitarea dreptului de comunicare – întrucât nu toți consumatorii au acces la mijloace digitale de plată. Aceste rețele sunt importante și fiindcă rămân în proximitatea clienților și au capacitatea logistică de a asigura aprovizionarea, care ar permite evitarea aglomerării suplimentare a supermarketurilor și hipermarketurilor pentru acoperirea unor nevoi punctuale, precum cele legate de servicii și de alte produse din zona FMCG. De asemenea, există un focus din partea comercianților pentru a se alinia în mod continuu la măsurile de protecție și prevenire recomandate de autorități, pentru a asigura securitatea clienților și a personalului”, a adăugat directorul executiv al CLCC. 

            CLCC mai propune ca planul de acțiuni să includă amânarea obligațiilor fiscale, cu excepția TVA, pe durata a trei luni; amânarea plății ratelor la creditele bancare și acces la surse de finanțare pentru continuarea sau reluarea activității.

            Totodată, CLCC propune ca angajaților vizați de măsurile adoptate în urma decretării stării de urgență să li se asigure minimum 75% din venituri și să li se garanteze locurile de muncă, alături de condiții optime pentru protecția sănătății în unitățile economice care rămân în activitate.

             CLCC numără peste 2.000 de companii, cu o cifră de afaceri cumulată de circa 50 de miliarde de lei și un număr de 36.000 de angajați. Coaliția consideră că libertatea economică, a comerțului și a comunicării sunt fundamentale, iar consultările publice stau la baza unei societăți democratice. CLCC cuprinde companii din FMCG, industria ospitalității, distribuitori engros, retaileri, mici comercianți, reprezentanți HoReCa, agenții de publicitate și comunicare, ONG-uri. 

            Mai multe detalii despre CLCC găsiți pe pagina de web a coaliției www.clcc.ro și pe pagina de Facebook.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...