Jiang Yu, Reprezentant Special al Ministerului Afacerilor Externe pentru Cooperarea China-CEEC: „Cooperarea pragmatică a fost întotdeauna punctul de plecare și punctul final al cooperării China-CEEC”

Date:

La preluarea mandatului de Reprezentant Special al Ministerului Afacerilor Externe pentru Cooperarea China-CEEC, ES Jiang Yu, fost ambasador al Republicii Populare Chineze la București, are amabilitatea să ne acorde următorul interviu:

Care sunt obiectivele dumneavoastră prioritare la preluarea mandatului?

Jiang Yu: Anul acesta se împlinesc 10 ani de la lansarea formatului de cooperare China-CEEC. Este o mare onoare pentru mine să preiau funcția de Reprezentant Special al Ministerului Afacerilor Externe pentru Cooperarea China-CEEC. În februarie anul trecut, președintele chinez, Xi Jinping, a găzduit în format video la Beijing summitul liderilor din China și din țările din Europa Centrală și de Est. Împreună cu liderii țărilor participante, a fost elaborat un plan pentru dezvoltarea viitoare a cooperării și s-a ajuns la multe consensuri importante. În cadrul summitului au fost identificate patru priorități de cooperare: solidaritate în lupta antipandemică, cooperare pragmatică, interconectivitate și inovare verde. Aceste patru puncte sunt prioritățile mele după preluarea mandatului de reprezentant special. Sunt dispusă să fac tot posibilul pentru a lucra împreună cu colegii din țările membre ale formatului pentru a accelera punerea în aplicare a rezultatelor summitului de la Beijing și pentru a aduce noi contribuții la dezvoltarea sănătoasă și lină a cooperării.

Cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez urmează să aibă loc în curând, iar China va implementa în mod ferm deschidere mai largă și mai profundă către întreaga lume. Suntem încrezători că din ce în ce mai multe țări din regiune vor realiza că cooperarea este o alegere inevitabilă pentru beneficii reciproce și de câștig comun. Atâta timp cât ținem cont de dorința inițială de cooperare de câștig împreună și de dezvoltare comună și profităm de oportunități și depășim provocările, vom crea cu siguranță un viitor mai luminos pentru cooperarea China-CEEC.

În contextul geopolitic prezent, marcat de conflictul Rusia-Ucraina, se poate vorbi de o redefinire a mecanismului de cooperare China-CEEC? Ce loc ocupă el în concretizarea inițiativei Belt and Road?

JY: Cooperarea China-CEEC este o platformă de cooperare transregională creată în comun de către țările din Europa Centrală și de Est și China pe baza aspirațiilor lor comune de dezvoltare. De când a fost lansată cooperarea, în urmă cu 10 ani, cele două părți au făcut împreună progrese importante în economie și comerț, investiții, infrastructură de transport, dezvoltare verde, cultură, turism și schimburi de personal, fapt care a contribuit la dezvoltarea economică a fiecărui participant și dezvoltarea regională echilibrată. Cooperarea pragmatică a fost întotdeauna punctul de plecare și punctul final al cooperării China-CEEC. Cooperarea susține egalitate, beneficiu reciproc, deschidere și incluziune, și nu are intenții geostrategice. Dezvoltarea este cheia pentru a promova stabilitatea și prosperitate regională. Iar în situația actuală, sarcina dezvoltării regionale este și mai importantă. China este dispusă să continue să lucreze împreună cu țările din ECE pentru a impulsiona cooperarea China-CEEC să obțină mai multe rezultate în beneficiul populației locale.

Rezultatele cooperării au întărit încrederea țărilor din regiune în dezvoltarea cooperării cu China. Țările din regiune și China au semnat documente de cooperare internațională privind construire în comun a Belt and Road, care extinde și mai mult spațiul de cooperare dintre cele două părți. Cooperarea bilaterală, cooperarea China-CEEC, cea în cadrul Belt and Road și cooperarea China-UE constituie un pilon important pentru dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase și prietenoase dintre China și CEEC. Am deplină încredere în perspectivele de dezvoltare viitoare ale Chinei și țărilor din ECE.

Ce factori concură la asamblarea unui asemenea format de cooperare, cu o anumită diversitate de orientări sau, în orice caz, de nuanțări politico-economice și culturale în abordări contextuale și de perspectivă?

JY: Noi, chinezii, avem un vechi proverb, care spune că există „armonie prin diversitate”. China a fost întotdeauna dedicată cadrului de „cooperare”, pentru a găsi cel mai mare numitor comun în cooperare cu țările din regiune, a luat drept principii pragmatismul, beneficiul reciproc și egalitatea și a pus în valoare avantajele formatului. Deși cele două părți au diferențe în istorie, cultură și stadiu de dezvoltare, și au perspective diferite asupra unor evenimente, cu toate acestea, acest lucru nu afectează eforturile noastre de a lărgi canalele de comunicare prin consolidarea dialogurilor la nivel înalt, extinderea schimburilor economice și comerciale și îmbunătățirea schimburilor dintre popoare. Continuăm să îmbunătățim încrederea reciprocă și integrarea în diferite domenii, să consolidăm fundamentul cooperării și să facem rezultatele cooperării mai benefice pentru oamenii ambelor părți.

Există, în acest moment, domenii prioritare, beneficiare de o anumită susținere?

JY: În cei 10 ani de la lansarea cooperării, ne-am concentrat pe cooperarea practică și ne-am atins obiectivul de a ne ajuta reciproc dezvoltarea și de a îmbunătăți viața oamenilor. În ultimii 10 ani, volumul comerțului dintre China și țările ECE a crescut rapid cu 142,6%, din care exportul de produse agricole din țările Europei Centrale și de Est către China a crescut de 1,5 ori. Înainte de pandemia de COVID-19, numărul turiștilor dus-întors a crescut de aproape patru ori. China Railway Express a acoperit majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, cu un total de peste 30.000 de trenuri. Un număr mare de proiecte de cooperare, cum ar fi portul Pireu din Grecia, calea ferată Ungaria-Serbia și podul Peljesac peste mare din Croația, au obținut rezultate îmbucurătoare.

În noile circumstanțe, ar trebui să menținem o orientare pragmatică, să facem tortul cooperării mai mare și să sporim sentimentul de câștig pentru toate părțile. În primul rând, trebuie să ne concentrăm pe interconectivitate și să lucrăm împreună pentru a construi Belt and Road la calitate înaltă, să accelerăm construcția de proiecte majore, cum ar fi China-Europe Land-Sea Express Line și calea ferată Ungaria-Serbia, să continuăm să sprijinim dezvoltarea China-Europe Railway Express și să exploatăm pe deplin potențialul cooperării. În al doilea rând, trebuie să aprofundăm comerțul și investițiile, să jucăm pe deplin avantajele incluzive ale cooperării, să extindem rezultatele cooperării reciproc avantajoase prin accelerarea implementării rezultatelor summitului de la Beijing și prin introducerea de noi măsuri practice de cooperare. În al treilea rând, trebuie să ne concentrăm pe inovarea verde și să creăm un impuls de cooperare orientat spre viitor. Ar trebui să profităm de noi forme de afaceri și să extindem cooperarea în energia nouă, economia digitală, comerțul electronic, industria sănătății și alte domenii.

O parte a relațiilor cu state din zona centrală și est-europeană poate fi considerată un argument al deschiderilor, chiar al interacțiunii, Chinei cu Uniunea Europeană? Care este viziunea Republicii Populare Chineze cu privire la viitorul relațiilor cu UE?

JY: Pentru țările din zonă, referitor dezvoltarea cooperării cu China, nu este vorba doar de a satisface nevoile individuale ale fiecărei țări în relațiile bilaterale, ci și de a răspunde preocupărilor comune ale țărilor UE, iar ca cooperare subregională, cooperarea China-CEEC completează efectiv lacunele în nevoile comune și individuale lăsate de relațiile bilaterale și cooperarea China-UE. Am subliniat întotdeauna că cooperarea China-CEEC respectă principiile pieței și standardele UE și respectă consensul participanților, cel privind cooperarea ar trebui să fie deschis tuturor părților, iar de rezultatele cooperării ar trebui să beneficieze toate părțile. China și UE sunt parteneri și reprezintă mai degrabă oportunități decât provocări reciproce. Fie că este vorba de relații bilaterale, de cooperarea China-CEEC fie de relația generală dintre China și UE, toate acestea reprezintă platforme de dialog, schimb și cooperare între China, UE și țările europene, precum și între poporul chinez și popoarele din UE. Sperăm să continuăm să consolidăm cooperarea cu instituțiile UE și țările europene pe drumul cel bun de a aprofunda relațiile China-UE, să realizăm împreună dezvoltarea și revitalizarea celor două forțe majore ale Chinei și Europei, să promovăm în comun democratizarea relațiilor internaționale și multipolarizarea structurii mondiale.

Președintele Xi Jinping a arătat că China este dispusă să colaboreze cu Europa pentru a construi cele patru parteneriate majore China-UE de pace, creștere, reformă și civilizație. Această viziune a părții chineze nu s-a schimbat până acum și are o semnificație și mai practică în situația actuală. China și UE împărtășesc interese comune extinse și o bază solidă pentru cooperare, politica Chinei față de UE rămâne stabilă și coerentă. Sperăm că țările europene, inclusiv țările UE, vor dezvolta percepții independente despre China și vor urma politici independente față de China, vor lucra cu China pentru a asigura o dezvoltare stabilă și pe termen lung a relațiilor China-UE și pentru a oferi factori de stabilitate pentru situația mondială agitată. China și UE ar trebui să fie două piețe majore care să promoveze dezvoltarea comună, să promoveze dezvoltarea în profunzime a globalizării economice prin cooperarea deschisă China-UE și să susțină un concept de guvernare globală bazat pe principiul consultării extinse, al contribuției comune și al beneficiilor comune.

În acest context, ce particularități caracterizează relațiile chino-române la ora actuală și ce dinamică poate fi previzionată?

JY: China și România se bucură de o prietenie tradițională. Cea mai proeminentă trăsătură a relațiilor bilaterale este că prietenia dintre cele două țări are o bază solidă publică. Mulți chinezi au sentimente profunde de prietenie față de România și au o amintire clară a istoriei relațiilor de prietenie dintre țările noastre, sunt dispuși să aprofundeze prietenia și cooperarea cu România. După izbucnirea COVID-19, multe localități și întreprinderi chineze s-au ajutat reciproc cu partea română în lupta împotriva pandemiei, iar prietenia tradițională dintre cele două țări a fost consolidată. Există, de asemenea, mulți oameni în România care au contribuit de mult timp la prietenia noastră în diverse domenii. A doua caracteristică a relațiilor bilaterale este că potențialul de cooperare practică între cele două țări este în mod constant stimulat. În ultimii ani, în România au fost finalizate Parcul Științific și Tehnologic Agricol China-România, Centrul de Medicină Chineză și sucursala Bank of China din București, uzina de frigidere, iar autostrada din Zalău este în curs de construire. Cele două părți au făcut continuu noi progrese în cooperare în domeniile vehiculelor electrice și energiei regenerabile, iar tendința pozitivă a cooperării practice a fost consolidată continuu. A treia caracteristică a relațiilor bilaterale reprezintă schimburile culturale și interumane continue dintre cele două țări. Depășind impactul pandemiei, am promovat diversificarea schimburilor interumane și culturale și legăturile dintre oameni. România a sprijinit China în găzduirea cu succes a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. China a trimis activ echipe de go (weiqi) și wrestling în România pentru a participa la competiție. Spectacolele artiștilor chinezi din cadrul Festivalului de Artă de la Sibiu „Sezonul Chinei” sunt bine primite de public. La începutul lunii octombrie la București, Arad și Cluj va avea loc Săptămâna Filmului Chinez și suntem încrezători că aceasta va spori mai bine cunoașterea reciprocă dintre cele două părți.

Vremurile se schimbă și lumea se schimbă, însă prietenia tradițională dintre China și România ar trebui să fie fermă ca o piatră, iar încrederea reciprocă și cooperarea dintre cele două țări ar trebui să continue să se aprofundeze. China este dispusă să-și unească eforturile cu România pentru a consolida prețioasa prietenie tradițională, pentru a crea noi puncte importante ale cooperării practice și pentru a îmbogăți conotația relațiilor bilaterale, promovând Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperare China-România către un nivel mai înalt.

Care poate fi rolul formatului de cooperare China – Europa Centrală și de Est în dezvoltarea relațiilor economice și comerciale româno-chineze?

JY: Cooperarea China-CEEC este o platformă de cooperare transregională construită în comun de China și țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, care se concentrează pe cooperarea pragmatică și beneficiul reciproc, promovând în mod eficient dezvoltarea relațiilor economice și comerciale China-România. Cu ajutorul cooperării, entuziasmul Chinei și României pentru avansarea cooperării economice și comerciale a fost mult mobilizat, iar cooperarea practică bilaterală a obținut rezultate fructuoase. Volumul comerțului bilateral dintre China și România a crescut de la 3,8 miliarde de dolari în 2012 la 10,2 miliarde de dolari anul trecut, un nivel record în istorie. Anul trecut, importurile Chinei din România au crescut semnificativ cu 33% față de 2020. Lucerna, mierea și fructele congelate din România au fost aprobate rând pe rând pentru a fi exportate în China. Iar China-Europe Express Railway a deschis rute și către România. Practica a dovedit că cooperarea este un propulsor care îmbunătățește rezistența relațiilor economice și comerciale China-România și stimulează potențialul de cooperare în diverse domenii, și se completează reciproc cu relațiile bilaterale, fiind în concordanță cu interesele fundamentale și aspirațiile comune ale celor două popoare. Vizita mea în România în calitate de reprezentant special al MAE pentru cooperarea China-CEEC de această dată este de a folosi cooperarea ca platformă pentru a promova în continuare cooperarea bilaterale în comerțul produselor agricole și alimentare, economia verde, dintre întreprinderile mici și mijlocii, aviație și alte domenii, astfel încât cele două popoare și relațiile bilaterale să beneficieze și mai mult de roadele cooperării.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...