Laserul de la Măgurele: precizări ale Ministerului Cercetării

Date:

Ministerul Cercetării și Inovării a transmis o serie de precizări pornind de la declarația comisarului european Corina Crețu privind proiectul Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics – ELI-NP:

„Având în vedere faptul că neînțelegerile apărute între Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) și Asocierea EuroGammaS (EGS)  au la baza nerespectarea clauzelor unui contract comercial de catre EGS, conflictul ajungând la nivelul de litigiu în instanță, Ministerul Cercetării și Inovării, împreună cu celelalte autorități responsabile, nu pot interveni direct în acest conflict. Singurul rol pe care MCI și-l poate asuma și pe care și l-a și asumat este acela de mediator între părțile implicate în conflict acordând sprijin Beneficiarului pentru realizarea și a acestei componente până la finalizarea Programului Operațional Competitivitate. În acest sens, la data de 9 ianuarie 2019, a avut loc la Bruxelles, o Reuniune de Lucru organizată de Comisarii Europeni Corina CREȚU (DG REGIO – Dezvoltare Regională) și Carlos MOEDAS (DG R&I – Cercetare și Inovare) unde au fost discutate aspecte legate de continuarea Proiectului ELI-NP și posibile moduri de soluționare a conflictului juridic (aflat la acest moment pe rolul instanței, Tribunalul Ilfov) dintre IFIN-HH și consorțiul EuroGamaS, coordonat de Italia. La această reuniune unde au fost prezenți reprezentanți la nivel ministerial din Italia, Franța, Suedia precum și funcționari de rang înalt din partea DG REGIO și DG R&I, ministrul cercetării și inovării, Nicolae HURDUC, a manifestat deschidere privind  propunerea Comisiei, dar a atras atenția asupra dificultăților juridice privind retragerea rezoluțiunii, temeri din păcate confirmate la momentul actual. În aceste condiții, dat fiind faptul că rezoluțiunea asupra contractului încheiat între IFIN-HH și Consorțiul EuroGamaS poate fi anulată doar printr-o hotărâre a instanței pe rolul căreia se află procesul la acest moment, nici Ministerul Cercetării si Inovării și nici Guvernul României nu pot influența în niciun fel situația creată.

De asemenea, mai menționăm faptul că, Sistemul Fascicul Gamma (cel care face obiectul neînțelegerilor apărute între Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH) si Asocierea EuroGammaS (EGS) este doar o componentă a Proiectului ”Extreme Light Infrastructurii – Nuclear Physics” (ELI-NP), celelalte componente fiind finalizate sau în curs de finalizare conform graficului de execuție. Astfel: Clădirile ELI-NP au fost finalizate în anul 2016 și sunt funcționale în integralitatea parametrilor proiectați, având toate autorizațiile de funcționare și îndeplinind toate condițiile tehnice și legale. Sistemul laser de mare putere (HPLS) se realizează în limitele bugetului și termenelor contractuale, furnizorul – asocierea Thales Franța și Thales România îndeplinindu-și toate obligațiile contractuale. Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, se află în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, o putere intermediară de 7 PW. Este prevăzut ca HPLS să atingă în prima parte a anului 2019 puterea nominală de 10 PW, cea mai mare putere din lume. Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou, sublinia public  rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincții.

Ansamblurile experimentale ELI-NP se realizează conform proiectelor stabilite de cercetători și ingineri din comunitatea științifică din România, din Uniunea Europeană și din lume și sunt descrise în Technical Design Reports (TDR). Ansamblurile experimentale sunt în curs de instalare și testare și vor fi puse la dispoziția cercetătorilor începând cu anul 2019”.

 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

BucharestFoodSummit 2024, cel mai important eveniment de business al toamnei

În perioada 9-11 octombrie, are loc la București cea...

Hotărârea Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară din 4 octombrie 2024

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit...

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în luna august

▪ În luna august 2024 volumul cifrei de...

GREEN MOBILITY FORUM 2024 by The Diplomat-Bucharest

THE DIPLOMAT-BUCHAREST & AUTOMOTIVE TODAY organizează evenimentul GREEN MOBILITY...