Limba germană – o nouă perspectivă de învățare

Date:

 

Într-o lume în care știința își depășește limitele în fiecare zi, în care omul a devenit din ce în ce mai stăpân pe informație și pe propriile puteri cognitive, cea mai mare provocare rămâne dezvoltarea instrumentarului de comunicare. Faptul că trăim într-un „secol al vitezei” nu este singurul motiv pentru care omul pare să își piardă din disponibilitatea pentru comunicare. Incredibila libertate de mișcare, care aduce cu sine accesul facil la toate culturile lumii, poate pune și bariere, atât de natură lingvistică, cât și de natură spirituală.

Dacă îi vorbești unui om într-o limbă pe care o înțelege, aceasta îi va ajunge la minte, dar dacă îi vorbești unui om în limba sa maternă, acest lucru îi va ajunge la suflet, spunea Nelson Mandela. Acesta este momentul cel mai oportun să ne oferim șansa de a învăța măcar o limbă străină, de a înțelege și de a ne înțelege mai bine.

Asociația Gutenberg și comunitatea vorbitorilor de germană

O limbă creează comunități, nu numai națiuni. O astfel de comunitate este și cea a vorbitorilor de limbă germană din România. În spirit de solidaritate și cu scopul de a aduce mai aproape membrii comunității germanofone din spațiul românesc, a fost înființată Asociația Gutenberg în orașul Cluj-Napoca, în anul 2009. Activitățile asociației s-au extins treptat și către alte zone ale țării, precum Iași și București. Scopul asociației este de a facilita dezvoltarea personală și profesională a elevilor și studenților vorbitori de germană prin metode non-formale, precum sunt taberele de limbă germană în cadrul cărora se desfășoară workshopuri și traininguri pe diferite teme, de la jurnalism și public speaking, până la politică pentru tineri și gândire critică.

De ce germană?

Poate că decizia de a învăța o limbă străină nu este atât de dificilă, însă alegerea limbii pe care să o înveți se poate dovedi de multe ori a fi o provocare. Pentru a-ți ușura puțin munca, în cele ce urmează, îți vom prezenta doar câteva dintre principalele motive pentru care limba germană este limba perfectă pe care să o studiezi.

În primul rând, piața muncii din România oferă un număr mare de locuri de muncă pentru care sunt necesare cunoștințe de limbă germană. În cazul în care nu îți dorești o carieră în țară, limba germană îți oferă o deschidere către piața muncii din regiunea D.A.CH.

Cu toate acestea, avantajele financiare sau legate de carieră nu sunt singurele pe care le putem categorisi drept cele mai importante. Germana, ca orice altă limbă străină, construiește punți de comunicare și ne oferă posibilitatea să ne conectăm mult mai bine cu alți oameni ce vorbesc aceeași limbă.

Germana nu se învață doar la școală

După ce ai făcut una dintre alegerile dificile, cu privire la limba pe care să o înveți, urmează o altă serie de provocări: care este metoda cea mai eficientă de a o învăța, unde trebuie să mergi și la cine trebuie să apelezi ca să obții cele mai bune rezultate?

În ajutorul tău vin cele două inițiative marca Gutenberg, care își propun să ofere alternative la educația formală, de multe ori mult prea rigidă:

  • Centrul Gutenberg: cursuri de limba germană pentru tineri, adulți și companii.
  • Centrul Didacto: activități educaționale desfășurate în limba germană, dedicate copiilor.

Centrul Didacto oferă cursuri de limba germană și ateliere conversaționale cu vorbitori nativi de germană, pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Echipa Didacto se bazează pe metode de dezvoltare personală și de dezvoltare a spiritului de echipă, urmărind cultivarea abilităților de vorbire, de scriere, de citire și de înțelegere a limbii. 

Cum niciodată nu e prea târziu să înveți limba germană sau să îți îmbunătățești cunoștințele, Centrul Gutenberg a dezvoltat cursuri de limba germană pentru diferite nivele de limbă, dedicate tinerilor și adulților. Cursurile de limba germană se desfășoară online, alături de un trainer cu pregătire dovedită, pentru a primi tot sprijinul de care ai nevoie fără a fi nevoie să pierzi timp pentru a ajunge la cursuri. Cursurile de conversație în limba germană sunt coordonate de către un vorbitor nativ, acestea reprezentând una dintre metodele de înțelegere și asimilare organică a limbii germane. În cadrul acestui curs se urmărește atingerea unor obiective, precum: purtarea de dialoguri ancorate în realitatea cotidiană, înțelegerea în comunicarea verbală și fluența exprimării în germană căreia i se anexează și pronunția și intonația specifică. De asemnea, Centrul Gutenberg pune la dispoziție pachete de cursuri și pentru firmele care doresc să își extindă domeniul de lucru, oferindu-le angajaților posibilitatea de a învăța germană. 

Limba germană nu mai este de multă vreme o limbă greu de accesat și de învățat, totul depinzând de metoda în care îți este prezentată și predată. Comunitatea vorbitorilor de germană te așteaptă să descoperi noua dimensiune culturală care vine la pachet cu această limbă.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...