Nicolae Badea, Computerland România: Cazurile de integrare în agricultura românească sunt insulare!

Date:

În viitorul Plan Național Strategic,  afacerile în sistem integrat din agricultură vor beneficia de o atenție sporită, iar prin urmare și fondurile alocate vor fi importante.

O adevărată șansă pentru fermierii români care trebuie să profite la maximum de această oportunitate dacă vor să devină rentabili.

Altfel spus, a cam  sosit momentul să nu mai vândă materii prime, ci să trecă la procesare, fără de care nu vor avea nicio șansă să reziste pe o piață cu o concurență tot mai mare.

Chiar dacă în România există și integratori de succes, iar Dimitrie Muscă de la CAI Curtici este poate cel mai bun model în acest sens, trebuie să recunoaștem că în agricultura românească întâlnim prea puțin conceptul de integrare, destul de puțin înțeles, de altfel, poate și pentru că vorbim de un proces aflat la început de drum. Cu excepțiile de rigoare, bineînțeles.

„Noi suntem abia la începuturile înțelegerii conceptului de integrare și exemplele domnului Muscă (n.red – Dimitrie Muscă, președintele CAI Curtici) și altele sunt insulare. Aceste cazuri sunt în faza de accelerare, dar alții sunt departe de a ajunge în punctul zero, punctul de start”, a declarat la BucharestFoodSummit Nicolae Badea, presedintele Computerland România, partenerul Gold al evenimentului.

Integrarea este obligatorie pentru agricultura românească, caracterizată de randamente mici de producție, raportat la cele ale competitorilor europeni, dar și de lipsa unor reglementări, facilități care să-i încurajeze pe fermeiri să aleagă această cale.

„Așa este corect să ne raportăm la situația în care suntem și să reușim să anticipăm mutațiile viitoare, ce a lipsit și în continuare lipseste –  absența continuității, a consolidării elementelor de reglementare, a bazei de reglementare, absența facilităților de finanțare …Este nevoie de conexiune cu mediul academic și de inovare. În afară de concept, abnegație, stoicism și sacrificiu, ai nevoie de un cadru de reglementare care să dea stabilitate, care să fie continuativ, să permită consolidări, să accepte feedback-uri continue care înseamnă modificare pentru a stimula, nu pentru a strangula”, a mai spus Nicolae Badea (foto), Computerland România.

BucharestFoodSummit.ro, ajuns la cea de-a treia ediție, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România, în agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusines, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferință au participat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar și fermierii integratori – Alexandru Baciu și Nicușor Șerban. Au mai fost prezenți Călin Muscă, antreprenor, PorkProd, Adrian Rădulescu – președinte Asociația Fermierilor Români,  Nicolae Istudor, Rector ASE București, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...