Nu există prânz gratis!

Date:

Dacă ne uităm la cifrele privind creșterea economică din ultimii ani, avem evident motive de optimism. Au crescut pensiile, au crescut salariile în domeniul bugetar, ceea ce a atras creșteri de salarii și în domeniul privat, a crescut semnificativ salariul minim, la fel și cel mediu. Toate acestea au dus, evident, la creșterea consumului, de altfel principalul motor al creșterii economice record din 2017, creștere care evident că s-a temperat în 2018, putând chiar vorbi de stagnare T4 2017/T1 2018.
Câteva lucruri sunt însa extrem de îngrijorătoare: investițiile publice sunt la minim istoric, veniturile fiscale sunt la minim istoric, inflația a revenit pe agendă la un nivel îngrijorător, ROBOR-ul a devenit vedetă la știri, leul s-a devalorizat față de euro… În plus, discuțiile despre renunțarea la pilonul II de pensii sunt din ce în ce mai intense, ceea ce pune în discuție singura componentă cât de cât sigură din pensia celor care contribuie azi la contribuțiile sociale, în speranța că atunci când va veni vremea vor primi o pensie cât de cât decentă.
Nu sunt economist, dar ce știu despre economie îmi este suficient să înțeleg normalitatea creșterii cursului, a dobânzilor, a inflației, explozia deficitelor – atât a deficitului balanței comerciale, cât și a deficitului bugetului consolidat.
Sunt unele chestiuni pe care însă îmi este mult mai greu să le înțeleg. De exemplu, îmi este extrem de dificil să înțeleg cum a fost posibil ca încasările din TVA pe T1 2018 să fie cu doar 2,2% mai mari decât cele din T1 2017. În condițiile în care, așa cum știm cu toții, TVA este un impozit pe consum, este suportat de consumatorul final, consumul a crescut cu aprox. 12%, iar în ultimul an nu am mai avut nicio scădere de TVA (dimpotrivă au crescut accizele, în special la benzină și motorină, ceea ce a atras majorarea bazei pentru TVA), mă așteptam să văd o creștere a veniturilor din TVA cel puțin la nivelul creșterii consumului. Nu a fost așa, iar diferența este uriașă – un calcul simplu ne arată că bugetul a pierdut cam 1,3 miliarde de lei pe T1 2018 numai din scăderea randamentului colectării TVA, ceea ce înseamnă că, dacă ANAF nu își revine, „gaura” va depăși miliardul de euro până la sfârșitul anului.
Încă și mai grave sunt cifrele privind veniturile din accize, venituri care au crescut cu doar 2,6%, în condițiile în care și consumul, dar și nivelul accizelor au crescut semnificativ. Creșterea semnificativă a accizelor din benzină și motorină a fost aproape anulată de o scădere masivă a veniturilor din acciza la tutun, cel mai probabil pe fondul creșterii cotei de piață a țigărilor de contrabandă.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Gabriel Biriș
Gabriel Biriș
Gabriel Biriș este avocat, partener al Biriș Goran SPARL.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

EY România: Anul 2023 va marca o nouă etapă în abordarea digitală a raportărilor și controalelor fiscale

Transparența și schimbul de informații la nivel internaţional vor...

Google sub lupa autorităților antitrust în SUA. Ar putea fi divizat gigantul?

Este oare posibil ca „era Google” să se apropie...

Peste 58% din români vor să își schimbe jobul în 2023, în timp ce 55,4% vor să facă o reconversie profesională în următorii 5...

Criză, scumpiri, război, sărăcie - cuvintele-cheie care ne guvernează...

România în proceduri de infringement și în domeniul energiei și climei

Comisia Europeană solicită CROAȚIEI, UNGARIEI și ROMÂNIEI să prezinte...