NU omorâți Regenerabilii!

Date:

RWEA și PATRES cer Președintelui României, Guvernului și Parlamentului să decidă măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investițiilor existente în regenerabile, în plină iarnă și criză energetică.

* Noi prevederi în proiectul de lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat în Plenul Camerei Deputaților,  forțează intrarea în insolvență a unor capacitați de producție din surse regenerabile (eolian și solar) de mii de MW.

NU omorâți Regenerabilii! NU anulați investiții de mii de MW, în plină iarnă și criză energetică, când România are nevoie de fiecare MW instalat in capacitățile de energie regenerabilă pentru a acoperi consumul de energie al românilor și industriei!  NU impuneți formule de supraimpozitare total neadecvate care lovesc radical în producătorii de energie din surse regenerabile și îi forțează sa închidă capacitățile de producție! NU falimentați sectorul regenerabilelor! NU sacrificați investițiile viitoare!

RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană reprezentând o putere instalată în România de 3 GW în urma unor investiții de peste 5 miliarde Euro împreună cu PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania reprezentând producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW și investiții în România de peste 2,7 miliarde Euro, fac – din nou – un Apel public, de forță majoră, către Președintele României, Guvern și Parlament, cu solicitarea expresă de a lua măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investițiilor existente în regenerabile si oprirea imediata a investițiilor in capacitați noi.

Am ajuns într-o situație de neconceput și deosebit de gravă pentru România! Conform proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr 119/2022, adoptat astăzi, 23 noiembrie, în Plenul Camerei Deputaților, s-a modificat radical modul de calcul al supraimpozitării pentru producătorii din energie. Daca pana acum in formula de calcul erau recunoscute si cheltuielile cu achiziția de energie necesara pentru onorarea contractelor atunci când sursa de energie nu este disponibila (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus), in formula noua adoptata de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decât atât, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procent de maxim 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condițiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de cca 40%, respectiv 25% in cazul centralelor solare. Astfel, se supraimpozitează doar venitul fără a se ține cont că în cazul surselor regenerabile de energie, sunt momente când resursa nu este disponibilă, iar operatorul este constrâns de însăși modul de funcționare al pieței sa cumpere energie pentru a-si onora obligațiile. 

Ce înseamnă noile prevederi aprobate de deputați în cazul producătorilor de ESRE? Dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ține cont de cheltuieli, aceștia vor intra automat pe pierderi. Vorbim de o forma mascată de NATIONALIZARE! Practic, se aruncă în aer capacități operaționale din surse regenerabile (eolian și solar) de cca 4400 de MW. 

RWEA și PATRES semnalează, în mod public, și avertizează autoritățile asupra noilor prevederi din actul normativ aprobat de Camera Deputaților, care vor forța producătorii din surse regenerabile să-și închidă capacitățile de producere a energiei. Se va ajunge într-o situație fără precedent pentru România: Omori capacitățile ESRE în funcțiune, în plină criză energetică! Și cum să atragi noi investitori, cu astfel de măsuri distructive?! Chiar asta să vrea Guvernul României!? 

În demersurile noastre repetate către autorități, am transmis ca orice formula de supraimpozitare trebuie sa tina cont de caracterul volatil al producției din surse regenerabile, care prin definiție nu poate produce aceeași cantitate în mod constant. Formulele de supraimpozitare trebuie sa se aplice pe venitul net realizat in urma deducerii cheltuielilor necesare pentru achiziția de energie pentru profilare si cheltuielile pentru dezechilibrele înregistrate. Altfel discutam despre supraimpozitarea pierderii.

Revenim cu acest APEL, insistăm și apelăm la autorități să decidă măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici și industriali, pe care le consideră necesare, fără să distrugă industria regenerabilelor. Atragem atenția că, dacă se vor aplica noile măsuri, România va ajunge – în final – să fie ocolită de investitori, într-un moment în care avem mare nevoie de noi capacități de producție. 

Foarte important de știut! Criza energetică este dată de lipsa de capacitați de producție care sa acopere întreg consumul, Romania fiind stat net importator de energie de câțiva ani în lipsa unor investiții noi. NU energia regenerabila este responsabilă pentru creșterile de preturi pe piețele spot, dar și angro din România. De-facto, energia regenerabilă, atunci când este disponibilă, ajută la calmarea și reducerea prețului, iar România, dacă ar fi avut la acest moment o capacitate mult mai mare instalată în regenerabile, ar fi avut un preț mai mic și un nivel mai ridicat de securitate energetică.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

EY România: Anul 2023 va marca o nouă etapă în abordarea digitală a raportărilor și controalelor fiscale

Transparența și schimbul de informații la nivel internaţional vor...

Google sub lupa autorităților antitrust în SUA. Ar putea fi divizat gigantul?

Este oare posibil ca „era Google” să se apropie...

Peste 58% din români vor să își schimbe jobul în 2023, în timp ce 55,4% vor să facă o reconversie profesională în următorii 5...

Criză, scumpiri, război, sărăcie - cuvintele-cheie care ne guvernează...

România în proceduri de infringement și în domeniul energiei și climei

Comisia Europeană solicită CROAȚIEI, UNGARIEI și ROMÂNIEI să prezinte...