Primul Summit al Asociației Administratorilor de Fonduri

Date:


10 miliarde de euro, activele administrate de membrii AAF România
România are un potențial de 2 milioane de investitori
Tanguy van de Werve, EFAMA: Millenials, viitorii investitori
Digitalizarea, o șansă de dezvoltare pentru industria fondurilor
Legea FIA, posibil sa fie adoptată până la finalul anului
București, 25 septembrie 2019: Dezvoltarea accelerată a industriei fondurilor prin creșterea numărului de investitori, programe de educație financiară care să ajute la o mai bună înțelegere a rolului acestora în creșterea sănătoasă a economiei precum și adaptarea legislației pentru a crea cadrul apariției de noi fonduri de investiții alternative, sunt câteva dintre principalele subiecte discutate astăzi la primul Summit al Administratorilor de Fonduri din România, organizat la București, de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).
Membră a European Fund and Asset Management Association, AAF reunește 28 de membri (19 societăți de administrare a fondurilor, 4 societăți de investiții financiare, Fondul Proprietatea și 4 bănci depozitare) și administrează în prezent active de 10 miliarde de euro, în creștere cu 10% față de începutul anului.
”Rolul nostru este acela de a atrage resursele disponibile pentru investiții și de a le plasa cât mai eficient în numele clienților noștri, oferindu-le acestora soluții investiționale care să răspundă nevoilor lor. Contextul economic de care beneficiem, în prezent, este extrem de favorabil: operăm într-o economie aflată pe creștere, în ultimii 5 ani PIB-ul nominal al României a crescut cu peste 50%, depozitele companiilor și ale populației au depășit pragul de 70 de miliarde de euro. Aceste premise favorabile, dublate de eforturi în direcția educației financiare a investitorilor, ne pot ajuta să canalizăm o parte din resurse către industria fondurilor de investiții și, implicit, către finanțarea companiilor de succes”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Radu Hanga, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri.
Piața românească a fondurilor de investiții are un potențial uriaș încă neexploatat. Statisticile au arătat că România se confruntă cu un veritabil paradox în ceea ce privește piața fondurilor de investiții, a fost una dintre ideile exprimate de reprezentanții companiilor participante. Astfel, numărul investitorilor este, în prezent, de 410 mii persoane, dar piața are un potențial de 2 milioane de investitori. Această discrepanță poate fi diminuată în mare măsură prin creșterea nivelului de educație financiară a investitorilor care să-i facă mai receptivi la soluțiile investiționale propuse acestora.
Millenials, generația pentru care Internetul nu mai are secrete, ar putea constitui pepiniera de investitori în fondurile de investiții, este de părere Tanguy van de Werve, Directorul General al EFAMA. Prezent la eveniment, oficialul EFAMA a punctat că ”România are o piață dominată de investitorii de retail” și a sugerat administratorilor de fonduri de la noi să-și îndrepte atenția către generațiile tinere, mult mai receptive la soluții ce pot fi accesate prin intermediul mediului online.
”Există semne clare că cererea de servicii financiare este în creștere, investitorii de retail au acces mai ușor la educație, iar investitorii profesioniști au devenit din ce în ce mai sofisticați”, a declarat, la rândul său, Gabriel Grădinescu, Vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară(ASF). În opinia sa, ”contextul este favorabil unei schimbări de viziune și de abordare a măsurilor ce trebuie implementate, digitalizarea relației cu investitorii și companiile devenind una dintre misiunile principale ale ASF”.
Crearea unui cadru legislativ unitar simplificat, care să îi ajute în mod real pe investitorii din industria de profil, a fost o altă temă de interes, mai ales în condițiile în care Legea Fondurilor de Investiții Alternative (FIA) are șanse să fie adoptată de Parlamentul României până la finalul anului. Extrem de așteptată, deoarece creează premisele apariției de noi fonduri de investiții, Legea FIA a fost elaborată cu contribuția importantă a industriei de asset-management și a ținut cont și de particularitățile pieței locale.
”Dezvoltarea pieței înseamnă acces la clienți, înseamnă îmbunătățirea capacității de vânzare a produselor noastre într-o lume care este încă dominată de rețelele de distribuție bancare, dar care migrează tot mai mult către canale de distribuție alternative. Pe viitor, ne așteptăm la o dinamică mai mare a industriei, o creștere a apetitului investițional al românilor, odată cu sporirea gradului de educație financiară și facilitarea accesului la fondurile de investiții”, a mai adăugat Radu Hanga, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri.
Summit-ul Administratorilor de Fonduri din România își propune să devină un eveniment de tradiție unde membrii asociației alături de parteneri și invitați vor discuta aplicat atât despre oportunitățile de creștere a industriei de asset management cât și despre provocările cărora trebuie să le facă față industria.


Despre Asociația Administratorilor de Fonduri
Asociația Administratorilor de Fonduri (A.A.F.) este o organizație profesională independentă neguvernamentală a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv (O.P.C) din România. Asociația reunește 28 de membri: 19 societăți de administrare a investițiilor (S.A.I.), 4 Societăți de Investiții Financiare (A.F.I.A.), Fondul Proprietatea și 4 bănci depozitare. Din 2009, A.A.F. a devenit membru cu drepturi depline în cadrul European Fund and Asset Management Association (E.F.A.M.A.).

Aflați mai multe pe site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri: www.aaf.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...