Putem fi mari?

Date:

În articolul anterior* („De ce suntem mici?”) am analizat contextul financiar, demografic, social și macroeconomic care însoțește evoluția mediului de afaceri românesc în ultimii zece ani și am identificat zece fenomene care ne fac să rămânem mici (din perspectiva dezvoltării și competitivității companiilor active în România).
În esență, observ un mediu de afaceri polarizat (concentrat în companiile mari și marcat de o pătură de mijloc foarte subțire), aflat într-un stadiu embrionar (deși avem aproape trei decenii de capitalism), cu o structură de finanțare deficitară (dependent de finanțarea externă, prin creșterea îndatorării companiilor la un nivel record în UE), marcat de pierderea autonomiei financiare (capitalul de lucru consolidat la nivelul întregii economii devine negativ), creșterea interdependenței comerciale (prin extinderea termenului de plată la cel mai ridicat nivel din UE).
Piața muncii este din ce în ce mai tensionată (pe fondul îmbătrânirii și emigrării populației), iar subdezvoltarea rețelei de transport rutier (România stă cel mai prost din UE din perspectiva dimensiunii rețelei de autostrăzi raportat la suprafața țării) limitează investițiile și dezvoltarea companiilor mici și mijlocii. Astfel, eșecul start-up-urilor este foarte răspândit, iar insolvența companiilor („sport național”) alimentează un proces foarte agresiv al regenerării distructive.
Cred că majoritatea românilor realizează că suntem mici, din perspectiva nivelului de trai general și a competitivității companiilor, mai ales atunci când călătoresc spre vest sau în țările dezvoltate. Totuși, oare câți realizează cât de mari putem fi? Pentru că, da, putem fi mari, foarte mari! Cred că din perspectiva înzestrării naturale avem tot ceea ce ne trebuie (poziție geografică, resurse naturale, relief, climă, talentul nativ al oamenilor etc.).
În schimb, dacă ne uităm la tot ceea ce s-a întâmplat în România în ultimele trei decenii, avem mari probleme în dezvoltarea oamenilor și a companiilor, investirea eficientă a capitalului și valorificarea pământului. În acest articol abordez toate cele zece fenomene acumulate în ultimul deceniu care ne fac mici și propun câteva soluții care adresează problemele grave ale fiecărui fenomen. Desigur, următorul material nu își propune să rezolve toate problemele României, dar cred că implementarea acestor soluții poate declanșa un efect multiplicator în economie, care să rezolve, prin ecourile și efectele favorabile propagate, multe alte probleme secundare!

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Iancu Guda
Iancu Guda
Iancu Guda, CFA, EMBA, Director General al Coface Credit Management Services, Președinte AAFBR

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate