Radu Ghețea: „Vrem să ne menținem cota de piață de peste 7%”

Date:

Interviu cu Radu Ghețea, președintele CEC Bank (Foto), despre situația sistemului bancar românesc și perspectivele de dezvoltare a CEC Bank în 2017

 

Cum ați caracteriza evoluția din ultima perioadă a pieței bancare din România?
Sistemul bancar românesc a avut o evoluție foarte bună chiar și în perioada crizei, lucru recunoscut de altfel de către toată lumea. În tot acest timp, România n-a fost ocolită de investitori, inclusiv în domeniul bancar. Sigur că în timpul crizei s-a observat o reducere a turației motoarelor, dar nu s-a întâmplat ca în alte țări să ne confruntăm cu ieșiri masive de capital din sistemul bancar. În România, cei care au investit în bănci sunt convinși că există oportunități de afaceri și bineînțeles că aceste afaceri trebuie susținute de un sistem bancar sănătos și viabil.

Totuși, băncile au înregistrat o creștere a creditelor neperformante ca urmare a crizei. Acest fenomen nu a afectat activitatea de finanțare?
Creditele neperformante au fost o consecință inevitabilă a crizei și s-au consemnat peste tot în lume, nu doar la noi. De remarcat că în România au fost gestionate într-o manieră care nu a presupus intervenția statului, așa cum s-a întâmplat în țări cu tradiție, cum ar fi Anglia, Olanda, Spania, Portugalia, Irlanda sau Grecia. Practic, toate țările europene, cu excepția României, au contribuit cu fonduri publice la susținerea sistemelor bancare locale. La noi, creditele neperformante nu au evoluat diferit, ca volum, sau ca tipologie, de ceea ce s-a întâmplat în alte țări. Singura diferență a fost că externalizarea creditelor neperformante s-a făcut cu un decalaj mai mare în timp față de celelalte state. Curățarea bilanțurilor băncilor, care la noi a pornit cu mare avânt în 2015 și 2016, în alte țări s-a făcut cu mai mare rapiditate.
Aici sunt avantaje și dezavantaje. Dacă vinzi în plină criză, vinzi foarte ieftin. Dacă ai puterea să aștepți să se ridice piața la niște valori acceptabile, poți avea avantaje.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Claudiu Cazacu, XTB: Agricultura oferă României premisele de a deveni centru regional logistic și de producție

România are argintul pe podiumul european al importatorilor și...

De ce e greu de prezis ce decide Fed

de Mohamed A. El-Erian S-ar putea crede că prezicerea următoarelor...

Star Taxi – creștere de 30% a numărului de mașini disponibile la nivel național

25 de lei plătesc în medie românii pentru o...