Resursele României: punerea lor în valoare în orizontul 2040 

Date:

Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) a organizat a patra dezbatere din ciclul de analize şi proiecţii având genericul „Modelul economic românesc în UE. România – Orizont 2040”, sub egida Academiei Române – Secţia de Ştiinte Economice, Juridice şi Sociologie, preşedinte acad. Mugur Isărescu. Tema de data aceasta a constituit-o „Analiza resurselor naturale, minerale, de mediu şi financiare ale României la nivelul anului 2018. O prezentare a potenţialului real al României din punctul de vedere al resurselor şi o apreciere cu privire la modul de punere a lor în valoare din perspectiva România – Orizont 2040. Economia circulară”. Evenimentul, ca de altfel, toate dezbaterile care formează acest demers, a fost găzduit de Banca Naţională a României şi a avut ca parteneri în organizare Asociaţia Generală a Economiştilor din România (AGER), Asociaţia Facultăţilor de Economie din România (AFER), Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române (INCE), „România Durabilă”, Societatea Academică de Management din România (SAMRO), Asociaţia Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

Resurse

Punctul de pornire l-a reprezentat sublinierea de către dr. ec. Constantin Boștină, președintele ASPES, a necesităţii reafirmării în conştiinţa naţională şi în cea europeană a adevărului potrivit căruia „România are un potenţial real, care trebuie valorificat în context european şi în interes naţional”.

Au susţinut expuneri asupra stării şi potenţialului românesc de resurse specifice prof. univ. dr. Emil Constantinescu – privitor la resursele minerale, prof. univ. dr. Valeriu Tabără – analiza resurselor solului, Mircea Ursache – resursele financiare, prof. univ. dr. Florin Bonciu – resursele valorificabile prin economia circulară.

Resurse2

Contribuţii la dezbatere au avut dr. Aurel Vainer, prof. unvi. dr. Constantin Anghelache, prof. univ. dr. Marian Rizea, Iuliean Horneţ, Dan Paxino.

Resurse1

Seria dezbaterilor continuă lunar şi va fi încununată în iunie printr-o reuniune în Aula Academiei Române, în vederea elaborării unui document  de sinteză care să fie pus la dispoziţia decidenţilor politici în vederea trasării direcţiilor de dezvoltare a ţării în următoarele decenii.

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

PORR România – partener principal în cadrul EBcon 2024, prima conferința internațională de Employer Branding din România  

EBcon, prima conferinţă internaţională de Employer Branding din România,...

SeedBlink devine o platformă all-in-one pentru investiții și equity management, transformând deținerea de acțiuni în sectorul tehnologic european

SeedBlink, companie specializată în investiții în domeniul tehnologic european,...

Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei 

O echipă multijurisdicțională de avocați Clifford Chance din București,...