România la Expo 2017 Astana: Despre energia viitorului și vinul românesc

Date:

Astana – o excelentă oportunitate pentru a ilustra geniul românesc în acțiune, inventivitatea și capacitatea de inovație, optimismul și încrederea în viitor la români.

Interviul scriitorului și publicistului Nicolae Mareș cu Excelența Sa, dl. Radu Șerban, Comisar al României la Expoziția de la Astana din acest an

Nicolae Mareș: Domnule ambasador este un lucru îndeobște cunoscut că România are vocație și o experiență deosebită în participarea la evenimentele de asemenea anvergură. Personalități dintre cele mai de seamă din diferite domenii au adus strălucire, ca organizatori, acțiunilor respective: Dimitrie Gusti, Costin Petrescu/pictorul care a realizat fresca de la Ateneul Român, Maria Tănase etc. Ce ne puteți spune despre participarea românească din acest an?
Radu Șerban: Ca stat membru fondator al Biroului Internațional pentru Expoziții, urmând o îndelungată tradiție, România va avea o prezență activă la Expo 2017 Astana, expoziție internațională cu tema „Energia viitorului”, care se va desfășura pe o durată de trei luni, între 10 iunie și 10 septembrie 2017.

Ce va însemna aceasta?
Elementul central al pavilionului României îl va constitui proiectul „Extreme Light Infrastructure” (ELI), cel mai important proiect de cercetare din România ultimei jumătăți de secol, un simbol al progresului și continuității în cercetarea globală, oferind o privire spre viitor, proiect paneuropean în domeniul fizicii nucleare, dezvoltat în cooperare cu Ungaria și Cehia. Când se va finaliza, va fi cel mai puternic laser din lume, capabil să genereze energie egală cu 10% din energia soarelui.
Pentru a atrage un public cât mai larg, pavilionul nostru va prezenta și elemente de folclor, probând ospitalitatea românească, cu precădere prin prezentarea tradiției îndelungate în producerea vinului, sursă de bază, cu calități anticanceroase, după ultimele cercetări, în alimentația și energia corpului uman.
În felul acesta, conceptul tematic al pavilionului nostru transmite un puternic mesaj vizitatorilor, îmbinând două elemente distincte: cea mai avansată cercetare științifică în domeniul laserelor, alături de una din cele mai vechi tradiții ale umanității, producerea vinului.
Prezența României la Expo 2017 Astana constituie o excelentă oportunitate de a ilustra geniul românesc în acțiune, inventivitatea și capacitatea de inovație, precum și optimismul și încrederea în viitor, toate provenind din tradiții îndelungate.
Prin intermediul celor patru ecrane mari, localizate în patru colțuri ale pavilionului, publicul va face cunoștință cu România, în multiplele sale manifestări și ipostaze.

Cum se prezintă proiectul la patru luni mai înainte de deschiderea Târgului?
ELI-NP reprezintă pilonul de fizică nucleară al proiectului paneuropean ELI (Extreme Light Infrastructure), implementat în România, Ungaria și Republica Cehă. ELI a făcut parte din lista ESFRI încă din 2006 (36 megaproiecte europene în cercetarea ştiinţifică), ca proiect al unui centru european și internațional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, a interacțiunii laser-materie și surselor secundare de radiație. Datorită proprietățiilor sale unice, această infrastructură multidisciplinară va oferi noi oportunități pentru studierea unor procese fundamentale care apar în interacțiunea lumină-materie, și va promova în mod activ aplicațiile sale în folosul societății.

Prezentând platforma de la Măgurele, vă așteptați și la atragerea de investitori străini?
Proiectul ELI-NP, implementat la Măgurele de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume, cu parametrii unici, care vor permite abordarea unui spectru amplu de tematici de cercetare în domeniul fizicii fundamentale, fizicii nucleare și astrofizicii, precum și în domeniul științei materialelor, al managementului materialelor nucleare și științelor vieții. Direcțiile principale de explorare vor fi interacția fasciculelor intense laser cu materia, studiul reacțiilor fotonucleare (reacțiile nucleare produse de fotoni prin fasciculul gama), posibilitatea de a crea materie din vid cu ajutorul câmpurilor intense de radiație ș.a. Domeniile în care vor putea fi valorificate rezultatele cercetărilor care se vor realiza la ELI-NP sunt: medicină și farmacie, securitate nucleară, construcția de acceleratoare de particule ș.a. Vor fi create premise pentru transfer de tehnologie și stimularea dezvoltării economice prin atragerea de investitori, dezvoltarea de parcuri științifice, tehnologice și industriale.

Pe ce ne vom baza în demonstrațiile de la Astana?
Pe faptul că România are o îndelungată tradiție în știința și tehnologia laserilor. Se știe că acum 50 de ani, în 1962, o echipă de cercetători condusă de profesorul Ion Agârbiceanu proiectând și punând în funcțiune cel de-al patrulea laser din întreaga lume, la Măgurele, România a făcut un salt, până la poziția de lider mondial în domeniul laserelor pentru cercetare științifică. Pe platforma de fizică de la Măgurele se dezvoltă și se instalează, în prezent, cel mai puternic laser din lume, care va genera o putere echivalentă cu 10% din puterea Soarelui (10PW). Laserul este parte a ADN-ului științific românesc, iar ideea de bază care va fi redată grafic/vizual este evoluția țării noastre în acest domeniu științific și tehnic.
România va prezenta ELI-NP la Expoziția Mondială 2017 proiectul său ca pe o dezvoltare științifică și tehnologică la limita cunoașterii umane, iar ELI-NP va întruchipa esența progresistă a României: inteligența, inventivitatea, optimismul, orientarea spre viitor, având la bază o tradiție solidă.

Deci o imagine de ținută a României!
Pavilionul românesc al expoziției va avea ca obiectiv principal familiarizarea publicului larg cu o nouă percepție asupra României, bazată pe invenție și inovație, în acord cu conceptul EXPO 2017, care este viitorul energetic al omenirii. Se va realiza acest lucru cu ajutorul perspectivelor noi și inovatoare la nivel mondial, oferite de Proiectul ELI-NP: cel mai puternic laser din istorie care va genera aplicații fără precedent în știință, în industrie și în viața socială, datorită regimului de putere și intensitate neatinse de nicio altă facilitate de acest tip, până acum.
Standul românesc și activitățile propuse vizitatorilor vor reprezenta o machetă a clădirii ELI-NP și a activităților care se desfășoară aici, în conexiune cu alte activități și domenii reprezentate de alte instituții din România.

Ce alte aspecte legate de eficiența energetică și despre energia luminii la Măgurele vor fi prezentate?
Arătăm că la ELI-NP se vor efectua cercetări legate de ciclul producerii energiei nucleare, pentru optimizarea utilizării combustibilului nuclear prin analiza cu fascicul gama a barelor de combustibil din reactoarele nucleare. Vor fi incluse informații despre ciclul producerii de energie nucleară în România, precum și despre dezafectarea reactorului nuclear de cercetare de la Măgurele – acesta este situat lângă centrul ELI-NP și va fi utilizat după dezafectare ca o nouă sală de experimente pentru ELI-NP. Astfel, se închide ciclul energiei nucleare și se trece, simbolic, la o nouă viață a reactorului nuclear, în care cercetările de fizică nucleară vor contribui la noi metode de producere a energiei. La fel, studiul de noi materiale pentru fisiune nucleară și reactoare de fuziune (Tokamak și confinare inerțială – fuziune termonucleară) este şi el printre domeniile abordate la ELI-NP, centrul de cercetare contribuind în acest fel la energia viitorului.
Energia particulelor (accelerate cu ajutorul laserelor) este altă semnificație a energiei în slujba societății și oamenilor – cercetările privind acceleratoare mai mici și accesibile ca preț pentru ca mai mulți pacienți să poată fi tratați cu metode de avangardă și de mare eficacitate, sau cele privind studiul materialelor utilizate în spațiul cosmic pot aduce un impact social și economic major.
Clădirea ELI-NP este cea mai mare structură de cercetare din lume care folosește energia geo-termală, iar acest lucru va fi pus în evidență în cadrul pavilionului. n

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...