Sergiu Oprescu: Băncile nu știu ce se întâmplă în viitor

Date:

Sergiu Oprescu, Președintele executiv al Alpha Bank România și Președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor a declarat în cadrul seminarului EU Cofile organizat BNR, ARB și Alpha Bank, că în actualul context, nivelul de predictibilitate este din ce în ce mai scăzut. Nici băncile nu știu ce se întâmplă în viitor, așa cum de fapt nimeni nu știe. „Avem cu toții tot felul de ipoteze, evaluări și estimări cu privire la viitor, dar certitudini nu există în domeniul economic”, a spus Sergiu Oprescu.

Președintele Alpha Bank România a adăugat că nu mai departe de anul acesta Larry Summers spunea că dacă în 2009 „Congressional Budget Office” SUA ar fi știut ce se întâmplă în următorii 6-7 ani de zile, nu ar fi estimat în 2009 că PIB-ul SUA ar fi trebuit să crească cu 1,3 trilioane dolari mai mult decât a crescut de fapt. În realitate, creșterea economică a fost mult mai mică decât s-au așteptat unii dintre cei mai mari specialiști. „Totdeauna, pe fiecare dezbatere se găsesc reprezentanți ai unei școli sau ai alteia care se confruntă cu argumente, cu logică, pe eventuale evoluții. Realitățile pe care le vedem după aceea sunt de foarte puține ori ghicite cu adevărat de către unul sau altul dintre reprezentanții școlilor de economie” a declarat Sergiu Oprescu.

Inegalitatea socială duce la dobânzi mici

În ceea ce privește provocarea dobânzilor mici, președintele Alpha Bank România a menționat că, din teorie, s-au identificat trei factori. Primul ar fi dezechilibrul dintre investiții și economie. „Acest dezechilibru duce la o scădere de dobândă chiar și acolo unde există o anumită perspectivă de creștere economică. Un alt factor este încetinirea creșterii demografice și productivității în țările avansate și suntem în această paradigmă. Acest lucru conduce la o așteptare cu privire la o scădere a randamentului capitalului investit (…). Posibilitatea de a economisi la dobânzi mai mici apare din nou ca fiind interesantă”, a spus Sergiu Oprescu.

El a subliniat că dacă va continua inegalitatea socială, care se înregistrează în acest moment la nivel mondial, banii care se duc în economie vor fi puțini. „Dau un exemplu. Dacă un om bogat mai câștigă încă un milion de dolari, întoarcerea în consum din milionul acesta de dolari este mult mai mică, în comparație cu 1.000 de oameni care ar putea să primească câte 1.000 euro fiecare. Ei la rândul lor ar întoarce mult mai mult în consum și consumul final ar putea să conducă la o revigorare a cererii. Această creștere a inegalității sociale poate să ducă la un nivel de dobânzi scăzute”, a afirmat președintele Alpha Bank România în cadrul seminarului EU Cofile. Al treilea factor care duce la dobânzi mici este creșterea îndatorării atât în sectorul public, cât și privat.

Patru motoare ce pot aduce bunăstare economică

Președintele Asociației Române a Băncilor consideră că agricultura, construcțiile, serviciile și industria sunt motoarele care pot duce bunăstarea economică de la 8.000 euro PIB pe locuitor, la 20.000 euro PIB pe locuitor. „Mi-aș dori să ajungem în zona țărilor cu un PIB per capita de peste 20.000 euro. Asta ar însemna, de fapt, o dublare a PIB-ului în România, dar această dublare trebuie finanțată. În România, bunăstarea economică este 8.000 euro per capita și finanțarea este de 2.400 euro per capita atât pentru companii, cât și pentru persoane fizice. Împărțim 8.000 la 2.400 și dă un factor de multiplicare de 3,5. Un factor de multiplicare pe care îl putem lua în calcul când ne uităm la cât finanțăm și cât din finanțare se traduce în bunăstare”, a explicat sursa citată.

O comparație a acestui factor de multiplicare și a nivelului de finanțare din România cu nivelurile din alte țări arată potențialul de dezvoltare pe care îl are țara noastră. „Avem o energie potențială mare. Dacă suntem suficient de buni, fără să derapăm, poate că ajungem la acel indicator de 20.000 euro bunăstare economică (PIB/locuitor – n.r.). Dacă am lua un parcurs normal de creștere a creditării, bunăstarea exprimată în PIB per capita ar crește și am depăși alte țări, am fi în altă zonă (…)”, a spus Sergiu Oprescu.

Cele patru motoare care pot duce România de la 8.000 euro PIB per capita, la un nivel de dezvoltare de 20.000 euro PIB per capita sunt în opinia reprezentantului Asociației Române a Băncilor, agricultura, construcțiile, serviciile și industria. El a arătat că dacă ne uităm cum au procedat alte țări europene care au crescut nivelul PIB per capita de la 10.000 la 20.000 euro, vom vedea că 17 țări europene au folosit ca motor de creștere serviciile. Alte cinci țări au folosit ca motor de creștere industria, iar alte câteva agricultura. „Avantajul pe care România îl are comparativ cu aceste țări este că poate folosi toate cele patru motoare și putem să le finanțăm pe toate patru”, a subliniat Sergiu Oprescu.

România, a doua economie după Polonia în 2017?

România are potențial să devină a doua mare economie după Polonia în 2017, în opinia Președintelui Alpha Bank. „O să devenim, probabil, în 2017, a doua economie ca dimensiune. În 2017 s-ar putea să luăm Grecia. Anul viitor, PIB-ul României ca dimensiune s-ar putea să fie mai mare decât PIB-ul Greciei. Ca atare s-ar putea ca România să ajungă cea de-a doua mare economie din noua Europă după Polonia (…). În momentul de față beneficiem de o încredere internațională și o încredere a investitorilor străini în România mult mai mare decât o arătăm noi în piața noastră. Avem un deficit de încredere la nivel național în ceea ce am putea să facem. În schimb, avem un surplus de încredere la nivel internațional cu privire la ce ar putea să facă România. Aici trebuie să balansăm și cred că este o problemă și de cum comunicăm în interiorul societății, ca să compensăm acest dezechilibru (…) Dacă în 2008 noi aveam o încredere mare în noi și străinii aveau o încredere relativ scăzută în noi, situația s-a inversat fundamental în 2016, a explicat Oprescu. „Dintr-o perspectivă de analiză macroeconomică, am plecat de la un deficit de încredere destul de mare, ne-am reînscris în încrederea cu care ei creditează celelalte țări și cred că noi suntem pe un trend pozitiv, iar ceilalți pe un trend mai puțin pozitiv, ca să nu spun negativ”, spune Sergiu Oprescu, președinte executiv al Alpha Bank România și președinte al Consiliul Director al Asociației Române a Băncilor (ARB).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

S-a lansat Sustainability Hub,  ghidul esențial pentru antreprenorii români care își doresc afaceri sustenabile

Într-o lume unde provocările sociale și de mediu devin...

WE AS WEB:  Afaceri de 32 milioane Euro și profit net de 5 milioane Euro în 2024; miza pe AI și Cybersecurity

WE AS WEB, companie de dezvoltare software, estimează o...

Raportul ABSL 2024: o industrie în continuã dezvoltare în România

Creșterea costurilor cu forța de muncă, procesul de recrutare...

ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor...