Tehnologia în sprijinul educaţiei antialcool

Date:

Asociația Berarii României, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Poliția Română și Consiliul Național al Audiovizualului, derulează ediția 2019 a campaniei educaționale „Alcoolul nu te face mare” prin apel la influenţa benefică pe care o poate avea tehnologia asupra tinerilor. Organizaţia E-Civis oferă alternativa unor activităţi atrăgătoare în domeniul roboţilor. Lansarea a avut loc la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Bucureşti, o unitate de elită în educaţie şi, deopotrivă, în lansarea unor sportivi de mare performanţă. Prof. Diana Florentina Basalic, director al Colegiului, a reliefat îmbinarea permanent în această şcoală a formării teoretice cu dezvoltarea fizică armonioasă.

Julia Leferman, director general al Asociației Berarii României, a prezentat date privind consumul de alcool în rândul minorilor din România, conform studiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii „Health Behaviour in School-aged Childran (HBSC)”, capitolul despre România (2010-2016). Studiul arată că abstinenţa tinerilor români la alcool la nivelul a 12 luni este în creştere şi a depăşit media europeană: în 2016 – 59,2% la fete şi 31,3% la băieţi de 15-19 ani, faţă de 50,1%, respectiv 23,9% în 2010, în timp ce media la scara Uniunii Europene este de 52% la fete şi 25,9% la băieţi. Consumul de alcool la tineri a scăzut în România din 2010 cu 3,7 litri la 15-19 ani şi cu 4,8 litri la 20-24 de ani. La fete de 15-19 ani scăderea este la nivelul mediei europene (3,4 litri). Au scăzut episoadele de consum abuziv de alcool. Julia Leferman a subliniat că „Berarii României sprijină demersurile IARD – International Alliance for Responsible Drinking,o alianță înființată în 2016, ca simbol al determinării companiilor multinaționale producătoare de băuturi alcoolice de a promova consumul responsabil de alcool pe toate piețele unde sunt prezente”.

Secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale prof. Ionel-Florian Lixandru a reamintit originile campaniei, în 2007 şi urmarea, şi în acest an, a rețetei dovedite de succes: „Materiale interesante pentru elevi și părinți, un psiholog specializat în lucrul cu adolescenții, întâlniri nonformale cu tinerii. Deși prevenirea consumului de alcool în rândul tinerilor presupune un efort constant, considerăm această campanie una dintre cele mai reușite inițiative din acest domeniu, atât datorită parteneriatului de succes public-privat, cât mai ales datorită materialelor foarte moderne, în spiritul generației actuale. Rămâne de acum datoria noastră și a dumneavoastră, să le facem cunoscute, să ajungă pe toate canalele la grupul-țintă și să atingem astfel scopul pentru care au fost create: conștientizarea tinerilor și a părinților referitor la consecințele consumului de alcool la vârste sub 18 ani și luarea unor decizii de viață sănătoase”.

Comisar de Poliţie Sorin Stănică, directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a accentuat: „Suntem preocupaţi permanent de transmiterea către adolescenţi a reperelor necesare asigurării unor atitudini dezirabile social în rândul acestora. Apreciem ca binevenită reluarea colaborării cu Asociaţia „Berarii României”, întrucât se crează premisele unor acţiuni de succes, susţinute de echipe multidisciplinare, în cadrul cărora se vor disemina, către grupul ţintă vizat, date corecte şi pertinente, de natură să reducă riscul de victimizare ori de implicare a minorilor în comiterea de fapte penale. Astfel, poliţiştii structurilor de analiză şi prevenire a criminalităţii vor asigura suportul informaţional privind infracţionalitatea juvenilă, prin prisma legislaţiei în vigoare, dar şi a modalităţilor de diminuare a vulnerabilităţii”.

Rolul educaţiei din familie a fost reliefat de Eugen Ilea, preşedintele la nivelul Capitalei al Federaţiei Naţionale a Asociciaţiilor de Părinţi, Învăţământ Preuniversitar. În acelaşi timp, el a semnalat cerinţa stringentă a respectării legii în ceea ce priveşte accesul minorilor la băuturile alcoolice.

S-a dovedit de mare succes demonstraţia în utilizarea roboţilor umanoizi prezentată de fondatoarea asociaţiei E-Civis, Ana Maria Stancu, sublinierea ei fiind că adolescenţii sunt atraşi nu numai în folosirea tehnologiei, ci şi în programare.

Un dialog viu cu elevii a purtat psihologul Sorin Ioniţă, mental coach al echipei naţionale de fotbal U21.

La nivelul Capitalei, un sprijin consecvent în derularea campaniei este asigurat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti – inspector şcolar general, prof. Ioana Mihaela Neacşu.

După Bucureşti, întâlniri similare cu elevi se desfăşoară la Târgoviște (18 octombrie), Focșani (25 octombrie), Pitești (1 noiembrie), Brașov (8 noiembrie). Concomitent, materiale de lucru (Ghidul adolescentului, Ghidul pentru părinți, Ghidul profesorului) sunt disponibile pe platforma online www.alcoolulnutefacemare.ro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...