Turneul Regilor Romgaz 2018

Date:

 

Turneul Regilor Romgaz se desfăşoară în perioada 19 – 21 noiembrie 2018 la Bucureşti şi Mediaş, turneu care reuneşte pe lângă participanţii cu un palmares admirabil, tinere speranţe ale şahului, oaspeţi deosebiţi şi un public larg de iubitori ai şahului. Investind în inteligenţă, Romgaz continuă tradiţia începută în anul 2007, odată cu prima ediţie a Turneului Regilor Romgaz, dar mai ales promovează sportul minţii în România.

 

„Turneul Regilor Romgaz” este o manifestare sportivă dintre cele mai apreciate în lume şi recunoscute atât de Federaţia Română de Şah cât şi de către Federaţia Internaţională (FIDE), fiind organizată sub tutela Asociaţiei „Clubul Sportiv Elisabeta Polihroniade” cu sprijinul Romgaz.

Aflat la Ediția a XII-a în anul 2018, Turneul Regilor Romgaz sărbătorește Centenarul Marii Uniri de la 1918, invitând mari șahiști români din diaspora și din țară să își dispute cele două trofee „Turneul Regilor ROMGAZ” pentru câștigătorul turneului masculin și „In Memoriam Elisabeta Polihroniade” pentru câștigătoarea turneului feminin. Turneul Regilor Romgaz 2018 masculin îi are ca protagoniști pe GM Liviu Dieter – Nisipeanu, câștigător al medaliei de aur la Campionatul European de Șah, GM Mircea Emilian Pârligras, dublu campion național și care a reprezentat România la opt Olimpiade de Șah, GM Andrei Istrățescu posesor a două titluri de campion național și GM Viorel Iordăchescu, campion național al Republicii Moldova. În cadrul turneului feminin „In Memoriam Elisabeta Polihroniade”, vor evolua IM Irina Bulmaga, reprezentantă a României în patru Olimpiade de Șah și campioana națională în anul 2018, IM Alina L’Ami, WGM Iozefina Păuleț ambele stabilite în Olanda și WGM Sabina Francesca Foișor, campioana națională a Statelor Unite al Americii în anul 2017.

Turneul Regilor Romgaz 2018 debutează la Bucureşti în data de 19 noiembrie 2018, în cadrul Aulei Universității Politehnice București, cu Conferința de presă începând cu ora 13:30 și Festivitatea de deschidere a Turneului, începând cu ora 14:30.

Cu începere de la ora 15:00 va avea loc simultanul susținut de Marele Maestru Florin Gheorghiu, multiplu campion național, Turneul Regilor (șah rapid – 3 runde) și Junior Kings Tournament – Turneu de șah pentru copii cu vârstele cuprinse între 8 și 14 ani.

Ziua de 20 noiembrie 2018 va începe la ora 15:00 cu Turneul Regilor (șah rapid – 3 runde) și un Turneu școlar pe echipe. În 21 noiembrie 2018, începând cu ora 13:00 va avea loc Turneul Regilor (blitz) și un Turneu Studențesc pe echipe. La ora 16:00 va avea loc Festivitatea de premiere a câștigătorilor.

La Mediaș, programul va cuprinde luni, 19 noiembrie, ora 13:00 – Kings Junior online, marți, 20 noiembrie, ora 15:00 – meci online între cei mai buni juniori şahişti din Mediaș şi București, iar miercuri, 21 noiembrie, ora 13:00 – Open Romgaz online (Mediaș-București). Printre invitații de onoare ai “Turneului Regilor Romgaz 2018” se vor număra Florin Gheorghiu, Mare Maestru și multiplu campion național, Alexader Kostyev – Președintele ISCU (Uniunea Internațională Șahul în Școală) și domnul Sorin Avram Iacoban – Președintele Federației Române de Șah. A XII – a Ediția a Turneului Regilor îl va avea invitat special pe Academicianul Constantin Bălăceanu – Stolnici.

Investind în inteligenţă, organizatorii şi susţinătorii acestui concurs doresc să continue tradiţia începută în anul 2007, odată cu prima ediţie a Turneului Regilor, dar mai ales promovarea sportului minţii în România.

 

 Despre „Turneul Regilor”:

Romgaz Prima ediţie a „Turneului Regilor”, organizată la Bazna, în anul 2007 s-a dovedit a fi una inedită şi apreciată, organizatorii reunind glorii ale şahului din anii `70 şi `80, foşti campioni mondiali pe care iubitorii sportului minţii ar fi dorit să-i întălnească şi să-i vadă jucând: Khalifman Alexander, Vaganian Rafael, Beliavsky Alexander, Andersson Ulf, Ribli Zoltan, Mecking Henrique, Sokolov Andrei, Chiburdanidze Maia, Portisch Lajos, Şubă Mihai, Timman Jan. În acel an, competiţia a fost câştigată de Khalifman Alexander din Rusia. În anul 2008, Romgaz a continuat, competiţia alături de Asociaţia Clubul Sportiv Elisabeta Polihroniade.

Surpriza placută a acestei ediţii a fost legendarul Boris Spassky, care a prezidat competiţia în calitate de preşedinte al turneului. Titlul de câştigator a fost revendicat de către Short Nigel din Anglia. Ucraineanul Vassily Ivanchuk a reuşit să se claseze pe primul loc al concursului, în anul 2009, el fiind urmat de israelianul Boris Gelfand. În cadrul Turneului a avut loc o premieră naţională – marele maestru Henrique Costa Mecking din Brazilia şi-a lansat o carte biografică în limba română.

Datorită condiţiilor competiţionale deosebite asigurate de către organizatori, a notorietăţii şi aprecierii deosebite din partea Grand Slam-ului Chess Association, Turneul Regilor a fost introdus în anul 2010 în circuitul Grand Slam, alături de turneele de la Nanjing China, Wijk aan Zee Olanda (început in 1938), Linares (început in 1978) şi Bilbao Spania, înaintea unor turnee similare din Federaţia Rusă, Anglia, SUA şi Argentina.

Dupa două ediţii dedicate gloriilor anilor 1980-1990 şi după o a treia ediţie care a însemnat un puternic concurs de categoria XX, Turneul Regilor atinge în anul 2010 nivelul său de varf (medie rating: 2742), prin participarea numărului unu din lume, norvegianul Magnus Carlsen, care, la numai 19 ani, avea un rating de 2813. Turneul Regilor a fost căştigat de nordicul Carlsen , care s-a impus în cinci meciuri şi a remizat în celelalte cinci. Până în anul 2013, Turneul Regilor a fost dominat de norvegianul Magnus Carlsen şi ucraineanul Vassily Ivanchuk.

Ediţia din acel an l-a avut câştigător pe italianul Fabiano Caruna. Din anul 2014, noul format Turneului Regilor este un joc pe echipe, un meci între selecţionatele olimpice ale României şi Chinei – campioană olimpică en-titre, în sistem Scheveningen, unde fiecare jucător al unei echipe întâlneşte fiecare jucător al echipei adverse.

În anul 2015 i-am avut ca oaspeţi la Mediaş, pe membrii echipei Germaniei, care au învins echipa României. După aplicarea criteriilor de departajare, câștigătorul turneului individual a fost declarat Bogdan-Daniel Deac. Editia din 2016 l-a avut ca invitat pe multiplul campion mondial Anatoli Karpov, iar ca jucatori vor participa Campioana Mondială en-titre, Hou Yifan (China), fostul campion mondial la şah clasic, Vladimir Kramnik (Rusia), şi echipele masculine si feminine ale României.

Ediția din anul 2017 a debutat într-un cadru festiv la București, în prezența fostului campion mondial Anatoly Karpov din Rusia și a reprezentat pentru Turneul Regilor, 10 ani de la intrarea pe agenda competițiilor internaționale de înaltă ținută. Ediția a X-a, In memoriam Elisabeta Polihroniade, s-a disputat sub forma a două turnee închise (round-robin de 4) masculin – feminin și a reunit jucători de talie internațională precum Sergei Karjakin (Rusia), Vassily Ivanchuk (Ucraina) campionul mondial en-titre la şah rapid, Wei Yi (China), Bogdan-Daniel Deac (Romania), Anna Muzychuk (Ucraina), Pia Cramling (Suedia), dublă campioană europeană, Elisabeth Paehtz (Germania) numărul 1 al Germaniei începând din anul 2004, multiplă campioană naţională la şah rapid şi blitz și Corina-Isabela Peptan (Romania).

Câștigătorii Ediției 2017 au fost, la masculin Vassily Ivanchuk (Ucraina) iar la feminin campioana mondiala en-titre la sah rapid si blitz Anna Muzychuk din Ucraina.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

PORR România – partener principal în cadrul EBcon 2024, prima conferința internațională de Employer Branding din România  

EBcon, prima conferinţă internaţională de Employer Branding din România,...

SeedBlink devine o platformă all-in-one pentru investiții și equity management, transformând deținerea de acțiuni în sectorul tehnologic european

SeedBlink, companie specializată în investiții în domeniul tehnologic european,...

Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei 

O echipă multijurisdicțională de avocați Clifford Chance din București,...