5-10% din consumatorii de gaze și electricitate au schimbat furnizorii

Date:

_________________

Dumitru Chisăliță
președinte, Asociația Energia Inteligentă

Asociația Energia Inteligentă trage de peste 5 ani semnale că o piață liberă, fără consumatori educați, dar mai ales fără instituții puternice de protecție a consumatorului, de asigurare a concurenței în piață și de mediere comercială, care să acționeze în primul rând proactiv nu poate exista. 

Cu doar o zi înaintea finalizării etapei postliberalizare, situația din piață nu este una „deloc roză”. Pe piața consumatorilor noncasnici, presiunile unor furnizori determină disperare și furie în rândul consumatorilor și prețuri mai mari. Pe piața consumatorilor casnici, ofertele perfide fac ca chiar și cei care au participat la cursurile Academiei Consumatorilor, organizat de Asociația Energia Inteligentă, să fie puși în încurcătură.

Conform datelor furnizate de ANRE, numărul consumatorilor casnici care se găsesc în piața concurențială este:

  • piața gazelor naturale: total consumatori: 3,9 milioane, din care consumatori în piața concurențială: 1,4 milioane
  • piața energiei electrice: total consumatori: 8,9 milioane, din care consumatori în piața concurențială: 4,28 milioane

Chiar dacă aceste date nu arată rău, observăm refuzul de a se da publicității statisticile esențiale, cele care măsoară cu adevărat succesul sau eșecul liberalizării. Respectiv nu se prezintă numărul celor care și-au schimbat furnizorul (rămânerea la același furnizor și schimbarea indicativului din factură din Piață Reglementată în Piață Concurențială nu dovedește câtuși de puțin un pas înainte făcut înspre o piață liberă).

În baza unor surse din piața de gaze și energie electrică, Asociația Energia Inteligentă a estimat că în fapt cca 6,4% din consumatorii totali de gaze naturale și-au schimbat furnizorul și cca 9,1% din consumatorii totali de energie electrică și au schimbat furnizorul. Adică majoritatea consumatorilor au rămas la același furnizor, acceptând un preț propus de acesta (adică aproape cum era în piața reglementată).

Grav este că în Barometrul Securității Energetice, realizat de INSCOP Research în iunie 2021, se arăta că 57,8% refuză categoric schimbarea actualului furnizor de gaze naturale și 53,7% nu iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică (adică exact numărul consumatorilor casnici de gaze și electricitate care în prezent nu sunt în piața concurențială). Și acest sondaj a fost realizat înaintea ca în piață să apară furnizorii care să ceară rezilierea unilaterală și fără un motiv bazat pe clauzele contractuale a contractelor sau să ceară măriri de preț în afara prevederilor contractuale. Probabil, dacă practicile existente astăzi în piață vor continua, vom asista la refacerea concentrărilor locale de consumatori la foștii furnizori reglementați, moment în care cineva poate pune la îndoială inclusiv noțiunea de „liberalizare”.

Dumitru Chisalita
Dumitru Chisalita
Dumitru Chisăliţă este preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...