Cheia către competitivitatea viitoare

Date:

Jules Kortenhorst
CEO-ul Rocky Mountain Institute

În timp ce țările se chinuie să își revină în urma pandemiei de COVID-19, accentul principal trebuie pus pe sănătatea oamenilor și bunăstarea economică. Însă există, de asemenea, o oportunitate ca răspunsul să creeze atât beneficii pe termen scurt, cât și avantaje economice pe termen mai lung. Acele țări care profită de această situație ar putea obține un avantaj competitiv pentru următoarele decenii. Orientându-și pachetele de recuperare în jurul soluțiilor sustenabile, cum ar fi cele subliniate în Pactul Verde European, guvernele își pot stabili calea către un viitor care include un nivel de sănătate mai bun, locuri de muncă mai bune, costuri energetice mai mici, și o creștere economică susținută.

Beneficiile directe ale energiei curate asupra sănătății sunt acum vast recunoscute. După cum am văzut cu toții în timpul pandemiei, reducerea aproape imediată a combustibililor fosili duce la curățarea aerului, apei și pământului. Mai mult decât atât, aceste beneficii se acumulează în mod disproporționat pentru comunitățile marginalizate și cu venituri mai mici, care de mult timp sunt cele care suferă cel mai mult din cauza poluării cu combustibili fosili. Bineînțeles, un colaps economic nu este calea către reducerea emisiilor pe termen lung; acest lucru va necesita o schimbare susținută, structurală. Însă criza le-a reamintit cetățenilor din multe centre urbane gustul aerului respirabil.
Pe lângă îmbunătățirea sănătății publice, înlocuirea combustibililor fosili cu energie curată va crea repede mai multe locuri de muncă, iar multe dintre acestea vor fi mai sigure decât cele ce le-au precedat. Proiectele cu energie solară, eoliană și stocare în baterii pot fi rapid implementate, stimulând nivelul de angajare într-o varietate de sectoare și medii, de la fabrici și instalații la mentenanță și reparații. Iar asta nu include noile proiecte de infrastructură sustenabilă de construire a liniilor de transmisie, stații de încărcare pentru vehicule electrice și șine electrice. O altă sursă de locuri de muncă poate veni din construirea unor noi clădiri cu zero emisie și modernizarea celor existente din punctul de vedere al eficienței energetice.

Deși mulți lideri mondiali înțeleg acum cu siguranță aceste beneficii directe, ei de-abia încep să conceapă toate avantajele economice pe care le oferă energia curată. Noile surse de energie curată sunt deja de multe ori mai ieftin de construit decât noi uzine de cărbune sau gaze.
Mai exact, construirea unor noi facilități cu energie curată este deja – sau va fi în curând – mai ieftină chiar decât operarea uzinelor de cărbune sau gaz. Având în vedere scăderea costurilor aferente energiei solare sau eoliene cu 60-80% în ultima decadă, achiziția de combustibil pentru a menține o uzină de cărbune sau gaze devine din ce în ce mai repede o propunere pierzătoare. Și pe măsură ce implementarea energiei curate continuă să se extindă, ratele de învățare împing curbele de cost în jos, accelerând tranziția.

Mai mult decât atât, există o concepție greșită, conform căreia rețelele electrice cu o compoziție ridicată de energie eoliană și solară nu pot funcționa în mod fiabil. Multe economii europene își operează deja sistemele de alimentare cu peste 50% energie regenerabilă zilnic, lunar sau (în cazul Danemarcei) anual.

Simulările oferite de Departamentul pentru Energie al SUA, companiile din domeniul energiei și alți cercetători nu au identificat bariere de fiabilitate în generarea a 90% din consumul anual de putere din surse cu emisii zero de carbon, folosind tehnologiile disponibile în prezent. De fapt, un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California arată că sursele de energie regenerabilă ar putea fi scalate pentru a furniza 90% din electricitatea consumată în SUA până în 2035 „fără costuri suplimentare impuse consumatorilor.”

Posibilitățile aferente energiei regenerabile nu se opresc aici. Lumea are, de asemenea, o oportunitate de a renunța la combustibili fosili în ceea ce privește clădirile și vehiculele. Pentru clădiri, Rocky Mountain Institute a publicat studii care arată că tehnologii cum ar fi pompele electrice de căldură produc mai puține emisii și sunt mult mai eficiente din punctul de vedere al costurilor decât alternativele pe gaz, în aproape toate statele din SUA. De asemenea, aceste soluții îmbunătățesc dramatic calitatea aerului din spațiile interioare, deoarece arderea gazului în interior poate emite chiar mai mulți poluanți ai aerului decât nivelul permis de către Agenția de Protecție a Mediului pentru exterior.

În sectorul transporturilor, costul bateriilor a scăzut cu 87% din 2010, stând astfel la baza progresului rapid al vehiculelor electrice către competitivitate de preț în raport cu vehiculele cu combustie internă. O analiză publicată de Bloomberg New Energy Finance arată că până la mijlocul acestui deceniu, costurile inițiale medii ale EV-urilor în Statele Unite și Europa vor fi mai mici decât cele ale unei mașini pe benzină comparabile. Această trecere accelerează și în rândul vehiculelor utilitare mai mari, camioanele de livrare, de distanță medie și lungă reorientându-se, de asemenea, rapid către modele cu emisii zero.

Țările care se mișcă repede pentru a face parte din tranziția către energia curată vor fi generos recompensate, motiv pentru care vedem deja o cursă globală către vârf. Pentru aproape un deceniu, China a fost prima din lume în producția de panouri solare, iar recent a devenit cel mai mare producător de baterii litiu-ion. Țara se poate lăuda în prezent cu două treimi din capacitatea globală de producție în ambele sectoare. În mod similar, Europa este prima în industria eoliană offshore, care ar putea valora 1 trilion de dolari până în 2040. De asemenea, proiecte cu hidrogen sunt în prezent implementate la scară în Australia, Maroc, Arabia Saudită și în Uniunea Europeană. SUA, însă, rămân în urmă.

Pe măsură ce tot mai multe țări își schimbă în mod fundamental calculul economic și industrial, ele îi iau pe întârziați prin surprindere. Însă nu ar trebui să fie nicio surpriză că tehnologiile mai noi și mai avansate vor înlocui sistemele vechi. Pe tot parcursul istoriei umane moderne, tehnologiile clar superioare au dat cu rapiditate la o parte sistemele care le-au precedat: căruța trasă de cai a făcut loc automobilelor; mașina de scris calculatorului; linia telefonică fixă telefoanelor mobile, iar apoi smartphone-urilor.

Exact așa cum o economie emergentă precum India nu va mai construi o rețea de fire de cupru pentru a instala telefoane în fiecare casă, ar fi imprudent pentru orice țară să construiască noi infrastructuri pentru combustibili fosili. Aceste sisteme depășite, murdare, vor deveni curând devalorizate.

Liderii politici, din afaceri și ai societății civile din întreaga lume trebuie să recunoască și să accepte beneficiile economice ale pachetelor de recuperare verde. Aceste investiții oferă beneficii vaste pentru sănătatea, prosperitatea și sustenabilitatea societăților de pretutindeni.


Jules Kortenhorst este CEO-ul Rocky Mountain Institute.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate