Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București, punct de referință pentru piața de capital din România

Date:

Listarea companiei Hidroelectrica la Bursa de Valori București, dincolo de întrunirea unanimă a caracteristicii de cel mai important eveniment al pieței de capital românești din ultimii ani, deschide o serie de perspective promițătoare pentru perspectiva economică a țării, evidențiate ca atare de profesioniștii domeniului și de către decidenții la nivelul statului.

„Mesajul este că piața de capital poate finanța dezvoltarea
celor mai ambițioase planuri”

Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București: „Listarea aceasta deschide noi oportunități, atât pentru cei 8 milioane de români care investesc indirect pe bursă prin intermediul fondurilor de pensii administrate privat, cât și pentru românii care doresc să investească în companiile strategice ale României tranzacționate la bursă, inclusiv pentru cei 500.000 de clienți ai Hidroelectrica. Suntem într-un context bogat în oportunități pentru companiile românești, iar piața locală de capital și cea bancară sunt pilonii care susțin finanțarea acestora. Noi, ca bursă, ne îndeplinim cu succes rolul de a asigura companiilor și statului acces la finanțare, dovadă fiind cele peste 160 de listări din ultimii cinci ani, a căror valoare se apropie de
10 miliarde euro, incluzând și această ofertă. Credem ca mesajul cel mai important pe care Hidroelectrica îl dă tuturor companiilor Made in Romania este că pot deveni lideri pe piața locală și chiar regională printr-un model solid de business și că piața de capital poate finanța dezvoltarea celor mai ambițioase planuri”.

Foto: Radu Badoiu pentru BVB

 

„Dezvoltare sănătoasă, concentrându-ne
exclusiv asupra energiei verzi, din surse regenerabile”

Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica: „Am depus un efort considerabil pentru a ajunge aici, iar când vorbesc despre acest efort, mă refer la întreaga echipă a Hidroelectrica – acționari, autorități, consultanți și consorțiu de bănci. Am dedicat ani de pregătire, depășind diverse provocări, printre care menționez rezolvarea blocajelor decizionale privind investițiile istorice ale companiei și obținerea unei opinii fără rezerve din partea auditorilor. Am urmărit cu atenție dezvoltarea sănătoasă a afacerii noastre, concentrându-ne exclusiv pe zona energiei verzi, obținute din surse regenerabile. Am acționat cu responsabilitate și grijă, iar rezultatele obținute în ultimii ani confirmă abordarea noastră”.

„Listarea Hidroelectrica a pus România în centrul atenției unor investitori internaționali de calibru”

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București: „Listarea Hidroelectrica a declanșat o energie nemaiîntâlnită pe bursă, pentru că a pus România în centrul atenției unor investitori internaționali de calibru și a mobilizat energii considerabile în rândul investitorilor români care au subscris ordine la un nivel record pentru un IPO local. Succesul listării Hidroelectrica a contribuit considerabil la intrarea de noi investitori în piață și împreună cu schimbarea sistemului de impozitare a câștigurilor pe piața de capital, continuarea programului de titluri de stat Fidelis și viitoarele listări anunțate creează premisele ca, pe termen scurt, să depășim pragul de 200.000 de investitori în piața de capital. Efectul Hidroelectrica trece, totodată, granițele României, pentru că o listare de asemenea anvergură are implicații semnificative pe mai multe planuri, upgrade-ul de piață fiind unul dintre ele. Decizia MSCI cu privire la promovarea României în rândul piețelor emergente depinde și de acest succes, dar și de îndeplinirea criteriilor calitative și cantitative ale furnizorului de indici. Suntem în dialog cu MSCI pentru ca o promovare la statutul de piață emergentă și din partea lor ar fi o recunoaștere suplimentară a tuturor eforturilor stakeholderilor pieței de capital”. 

 

„Statul român își păstrează integral participația de 80%”

 

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Fac un apel către toți românii să investească în piața de capital, în Bursa de Valori București și în Hidroelectrica. Am făcut un exercițiu foarte simplu – am luat ca referință anul 1998 și am spus că dacă un român ar fi investit 100 lei în indicele BET, deci, o investiție sigură, din 1998 până astăzi, ar fi avut undeva la 292.300 lei, ca urmare a acelei investiții. Dacă ar fi pus acei bani într-un cont bancar, cu tot respectul pentru toți prietenii din bănci, ar fi avut undeva la
70.000 lei. Dacă i-ar fi ținut la saltea sau în podul casei, ar fi avut undeva la 30.000 lei. Iată deci că piața de capital, Bursa de Valori București pot fi o modalitate foarte bună pentru români să-și înmulțească agoniseala”.

Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Senatului României: „Listarea Hidroelectrica la bursă este rezultatul unei viziuni a prosperității pentru România și pentru români, al unei abordări liberale, procapitaliste, a economiei românești. Succesul listării la bursă va fi, cu siguranță, doar începutul. Sunt convins că echipa Hidroelectrica va continua să dezvolte și să diversifice afacerile, să exploreze noi oportunități și să contribuie la creșterea durabilă a economiei românești”.

Marcel Ciolacu, prim-ministru al Guvernului României: „Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor! După listarea la bursă, statul român își păstrează integral participația de 80%. Deschidem posibilitatea ca și cetățenii români și alți investitori instituționali să devină acționari și să se bucure de succesul și creșterea unei companii de succes. Este un pas esențial pentru a democratiza și a aduce această perlă energetică a țării mai aproape de cetățeni. Prin participarea ca acționari, românii pot beneficia direct de potențialul de dezvoltare al acestui mare producător energetic. Listarea la bursă aduce beneficii și economiei românești în general. Atragerea de capital extern prin această listare va consolida poziția României și va susține dezvoltarea economică a țării”.

 

„Piața de capital a devenit un instrument de facilitare a investițiilor în diverse
sectoare ale economiei”

 

Klaus Iohannis, președintele României: „Listarea mult așteptată a acțiunilor societății Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și cea mai profitabilă companie de stat, are multiple valențe și va aduce avantaje de ordin economic, financiar și investițional pentru România.

Piața de capital a devenit astăzi o opțiune serioasă de finanțare, un instrument de facilitare a investițiilor în diverse sectoare ale economiei, dintre care sectorul energetic se remarcă atât prin numărul de companii listate, cât mai ales prin nivelul capitalizării bursiere.

România este deschisă investitorilor și își cunoaște interesele din punct de vedere strategic și economic, pentru a se impune ca jucător relevant la nivel regional, atât pe piața de capital, cât și în sectorul energetic.

Avantajele financiare, de vizibilitate, marketing și credibilitate a guvernanței corporative, de care se bucură în mod tradițional orice societate listată, vor genera pentru Hidroelectrica un important potențial de creștere, iar pentru acționari, o validare a deciziei lor de
investiții”.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...