Potențial ca România să devină cel mai mare producător de gaze din Europa

Date:

Actualitatea și perspectivele producției și pieței gazelor, cu evidențierea oportunităților de valorificare a potențialului românesc, au constituit esența ediției a VI-a a evenimentului Romanian International Gas Conference – RIGC, organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), sub înaltul patronaj al Ministerului Energiei din România, cu tema „Redefinirea securității aprovizionării. Potențialul noilor tehnologii pentru o tranziție energetică durabilă”. Reuniunea a avut ca obiectiv promovarea dialogului în zona Europei Centrale și de Sud-Est, cu perspectiva conturării la noi a unui centru regional pentru cooperare și proiecte viitoare. Intervențiile participanților în acest sens au generat un schimb de idei promițătoare. 

„România are cel puțin zece premiere europene în sectorul gazelor naturale”

Franck Neel, președintele FPPG: „2022 a fost un an plin de provocări pentru consumator și pentru industrie. Am avut criza gazului, creșterea prețului gazelor, a electricității și au existat toate dezbaterile din Europa cu privire la securitatea aprovizionării, sustenabilitate și altele. Cum putem gestiona situația pentru industrie și pentru Uniunea Europeană? Analizând ce s-a întâmplat în ultimele 12 luni, trebuie să spunem că sunt niște vești bune în România în ceea ce privește securitatea aprovizionării. În Marea Neagră, există potențial ca România să devină cel mai mare producător din Europa și să aibă o contribuție foarte mare la securitatea aprovizionării, dacă analizăm partea de stocare a carbonului, având în vedere istoricul sectorului din România, competențele pe care le avem în țară, inginerii, rezervorul de captare, de stocare a gazului. Având în vedere toate acestea, există și ideea de a dezvolta un nou model de afaceri, pentru ca industria să fie la înălțimea provocărilor, deoarece este foarte greu în anumite sectoare să se reducă emisiile, cum ar fi sectorul cimentului”.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „România are cel puțin zece premiere europene în sectorul gazelor naturale. Suntem a treia piață a gazelor din lume. Suntem țara care a avut prima stație de comprimare de gaze, primul zăcământ de înmagazinare de gaze, prima stație de reglare și măsurare a gazelor, prima țară care a exploatat gazele din Marea Neagră, proiectul companiei Black Sea Oil & Gas. Suntem pe punctul de a deveni, din 2027, primul producător de gaze din Europa. Proiectul Neptun Deep este proiectul fanion al sectorului de gaze din România, dar nu numai din România, pentru că, atunci când vorbim de un potențial de peste 100 de miliarde de metri cubi, vorbim despre un potențial pentru Europa de a-și asigura o securitate cum n-a mai avut până acum”.

Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului României: „Neptun Deep are potențial de producție la 200 miliarde mc de gaze naturale. România consumă 10-11 miliarde mc de gaze natural. Ungaria are un consum anual între 9 și 10 miliarde mc de gaze natural; o țară mult mai mică, plus că nici nu prea are resurse din acest punct de vedere. Are capacități mari de stocare, dar nu capacități de producție. România este independentă în proporție mai mare de 90% în ceea ce privește consumul de gaze naturale, dar pentru viitorul României este important să vorbim și despre consum; consumul industrial, pentru că marea majoritate a consumului pentru companii de furnizare nu vine neapărat din partea gospodăriilor, ci din partea consumatorilor industriali. E nevoie de investiții și programe de susținere pentru investiții în platforme industriale, să creștem consumul de gaz industrial, pentru că așa o să putem să creștem și economia țării”.

„Gazele naturale, combustibilul de tranziție cel mai important până în 2050”

Răzvan Popescu, CEO Romgaz: „Este important ca proiectul Neptun Deep să fie susținut de toată lumea, de toate părțile și să se înțeleagă cât de important este, având în vedere calea noastră către emisii de carbon zero. Este vorba despre un proces lung de transformare. Gazele naturale vor rămâne combustibilul de tranziție cel mai important până în 2050. Este important să avem surse de gaze naturale interne și o aprovizionare internă într-o perioadă de volatilitate a prețurilor și să asigurăm căile, rețelele de transport către emisii de carbon zero. Noi, companie de gaze naturale, avem explorare și exploatare a gazelor și ne dorim să investim în procesul de decarbonizare, dar și să ne gândim la sustenabilitatea întregului model de afaceri, ceea ce înseamnă că trebuie să fim foarte precauți în abordare”.

Ion Sterian, director general al Transgaz: „La ora actuală, România este o țară foarte importantă în ceea ce privește infrastructura de transport de gaze, în vederea asigurării securității energetice a României și a țărilor din centrul Europei (Ungaria, Slovacia) și, pe partea cealaltă, Republica Moldova și Ucraina. Am investit și investim în continuare. Avem una dintre cele mai moderne infrastructuri de transport din Europa”.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Neptun Deep nu înseamnă doar securitate energetică și creștere economică, ci și tranziția energetică, pentru că gazele naturale au cea mai mică amprentă de carbon dintre toți combustibilii fosili și Neptun Deep are o amprentă foarte mică. Gazele naturale au un rol esențial de jucat și pot ajuta România să își asume o poziție de lider regional. Apropo de electrificare, oferim combustibil și soluții de transport pentru clienții români, iar în ce privește mobilitatea vrem să fim primul jucător de pe piață la mobilitate electrică din regiune”.

„Tranziția energetică se întâmplă azi, deja”

Raffel Volker, CEO E.ON: „Avem nevoie de gaze natural, chiar dacă folosim biometanul, chiar dacă folosim hidrogenul. Dacă vrem să reducem emisiile la nivel european, dacă vrem să fim mai puțin dependenți, trebuie să reducem importurile, dar nu trebuie să reducem producția de gaze naturale în Uniunea Europeană. Avem nevoie să investim și în rețelele de gaze naturale. Investim mult mai mult decât am investit în anii trecuți, pentru că tranziția energetică se întâmplă azi, deja. Nu mai putem să așteptăm”.

George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE): „Tranziția energetică este un proces ireversibil. Odată început, nu mai putem să dăm înapoi. Suntem în mijlocul tranziției energetice. Ministerul Energiei actualizează Planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice, un plan ambițios. Ținem cont de toate țintele impuse de Comisia Europeană, dar trebuie să ținem cont și de profilul pe care îl are România, de zăcămintele de gaze naturale pe care le avem, acest combustibil de tranziție pe care îl vom folosi pentru a finanța tranziția energetică. Cred eu că merg mână în mână toate demersurile României de a-și atinge țintele cu privire la proiectele din regenerabil, o bază solidă în ceea ce privește producția de gaze naturale”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...