O privire scurtă și realizezi antiteza: trecut-viitor, vechi-nou, ruginit-strălucitor, bătrân-tânăr, blazat-energic, cheltuieli-investiții, datorii-profit. La Iernut antiteza se construiește între o moștenire din trecutul sistemului energetic românesc și o investiție pentru viitor. Noua centrală termoelectrică pe gaz metan de la Iernut va avea o durată de funcționare de cel puțin 30 de ani, ca urmare a unei investiții de 269 milioane de euro, în plină derulare de către principalul producător român de gaze naturale, Romgaz SA. Plimbându-ne prin „burta” termocentralei vechi dar și pe șantierul de construcție a noii unități, directorul sucursalei de producere a energiei electrice Iernut, Dorel Călian, ne spune cu deloc ascunsă mândrie că „noul Iernut” este cel mai important proiect al Romgaz, atât din punctul de vedere al valorii investiției, cât și al complexității lucrărilor: „Investiția în noua centrală electrică va face posibil ca Romgaz să intre mai bine pe piețele de energie electrică și, totodată, această centrală e și de importanță strategică pentru sistemul energetic național. Este o centrală nouă, modernă, o centrală de reglaj, care va contribui la o mai bună stabilitate a sistemului energetic, cel puțin în zona Ardealului și nu numai. Poate să aducă beneficii importante Romgazului și, mai departe, Romgaz poate fi un jucător competitiv pe piața de electricitate în România și chiar în zona țărilor vecine”, a spus Dorel Călian. Termenul de finalizare a lucrărilor este ianuarie 2020, iar funcționarea centralei la parametri optimi este planificată pe cel puțin 30 de ani, după cum susține același Dorel Călian. Centrala aflată în plină construcție va avea o putere instalată de 430 de megawați, fiind un proiect important atât pentru Romgaz, cât și pentru sistemul energetic național. „Venim cu un aport de putere într-o zonă deficitară a nord-vestului României. Este un proiect care în mare măsură înlocuiește un echipament și o centrală veche de peste 50 de ani cu o tehnologie foarte modernă (…) Aș putea să spun că tradiția energetică de la Iernut va fi continuată pentru următorii 30-40 de ani, ceea ce este un lucru foarte important, nu numai pentru Romgaz, ci pentru toată România”, a spus managerul de proiect Bela Balazs.
Viitorul Romgazului
În timpul unei vizite la Iernut, conducerea Romgaz a prezentat presei economice atât centrala aflată în construcție, cât și cea veche, preluată în anul 2012 de Romgaz, în urma unei datorii. În anul 2016 Romgaz a desfășurat o procedură de atribuire prin licitație deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câștigător, o asociere româno-spaniolă, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea „la cheie” a proiectului de dezvoltare și modernizare a termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor necesare și punerea în funcțiune.
În strategia de dezvoltare a Romgazului avem mai multe priorități, dar focusul nostru total este pe identificarea de noi zăcăminte onshore și pe diversificarea energetică.
Valoarea investiției în noua centrală electrică pe gaze naturale de la Iernut este de circa 269 milioane de euro fără TVA. Dintre aceștia, 75% sunt bani care provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanțare nerambursabilă din Planul Național de Investiții. În anul 2016 Romgaz a desfășurat o procedură de atribuire prin licitație deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câștigător, asocierea formată din Duro Felguera Spania și Romelectro România, un contract de lucrări ce are ca obiect realizarea „la cheie” a proiectului de modernizare/dezvoltare a CTE Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor necesare și punerea în funcțiune („Planul Național de Investiții” prin Hotărârea Guvernului nr. 1096/2013). În luna iunie 2018, Ministerul Energiei a virat suma de 20.994.224,14 lei reprezentând rata 1, aferentă contractului de finanțare nr. 4/07.12.2017 pentru investiția Ciclu combinat cu turbine pe gaz – Iernut. Suma a fost virată ca urmare a aprobării primei cereri de rambursare depuse, împreună cu documentele justificative, la Ministerul Energiei – Comisia P.N.I., conform graficului cererilor de rambursare. Finanțarea nerambursabilă este în valoare de maximum 320.912.359 lei.
Puterea electrică brută a centralei va fi de 430 MW, cu o eficiență electrică brută la sarcină nominală de 56,42%. Centrala va fi formată din 4 turbine cu gaz, 4 cazane recuperatoare, pentru producere abur; 2 turbine cu abur. Potrivit directorului Dorel Călian, soluția tehnică are avantajul unei mari flexibilități în funcționare. Grupurile energetice vor fi dispecerizabile și vor asigura servicii tehnologice de sistem (STS): reglaj primar, reglaj secundar, reglaj terțiar rapid, reglajul tensiunii și puterii reactive, conform cerințelor de calificare Transelectrica – DEN.
Beneficii
|
Importanța și impactul pozitiv al noii investiții de la Iernut asupra siguranței Sistemului Energetic Național constau în: creșterea și îmbunătățirea condițiilor de stabilitate în tensiune, precum și a calității energiei electrice, prin asigurarea unei rezerve importante de putere reactivă pentru reglajul de tensiune; creșterea nivelului de adecvanță¹ al SEN, prin asigurarea alimentării cu energie în perioadele în care există deficit din acest punct de vedere în alte tipuri de centrale (energie hidroelectrică redusă în perioadele de secetă, energie fotovoltaică redusă în perioadele cu nebulozitate ridicată, energie eoliană redusă în perioadele cu viteze mici ale vântului); compensarea variabilității ridicate a producției de energie electrică din surse de producție regenerabilă, prin capabilitățile tehnice superioare de încărcare/descărcare rapidă ale grupurilor cu turbine cu gaze.
Analizăm intrarea în zona de perimetre offshore, în Marea Neagră, altele decât cel cu Lukoil, studiem orice fel de variantă. Studiem aprofundat dacă este oportun și necesar să diversificăm zona de business, de exemplu prin achiziționarea unei unități producătoare de îngrășăminte.
Totodată, potrivit conducătorilor ei, compania Romgaz studiază oportunitatea achiziției de eoliene și panouri fotovoltaice pentru energie verde, cel mai important fiind, însă, să identifice zăcăminte onshore, care să înlocuiască actualele exploatări, respectiv diversificarea energetică.
Cerințe de mediu Operarea noii centrale se va face cu conformarea la cerințele BAT privind emisiile de NOx și CO pentru instalațiile de ardere tip ciclu combinat gaze-abur:
|
Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a declarat, marți, când a prezentat presei noua centrală termoelectrică de la Iernut, că cel mai mare producător de gaze naturale din
România, care a intrat și pe piața energetică, se focusează pe înlocuirea rezervelor actuale pe care le consumăm. „În strategia de dezvoltare a Romgazului sunt mai multe priorități. Este vorba de continuarea de investiții onshore, pentru că primul nostru focus trebuie să fie pe înlocuirea rezervelor actuale pe care le consumăm cu identificarea de noi rezerve. (…) Alte posibilități și alte oportunități în zona de investiții a Romgazului se pot referi la mai multe obiective. Vă dau niște exemple: analiza intrării în zona de perimetre offshore, în Marea Neagră, altele decât cea cu Lukoil, studiem orice fel de variantă. A doua intenție, de a studia, de asemenea, aprofundat, și de a vedea dacă este oportun și necesar să diversificăm zona de business, de exemplu prin achiziționarea unei unități producătoare de îngrășăminte. Un alt exemplu, achiziția de unități producătoare de energie verde și aici ne referim și la partea de eoliene, și la partea de fotovoltaice. În momentul acesta analizăm orice fel de oportunitate. Dar, vă repet, focusul nostru total este pe aceste două obiective: identificarea zăcămintelor onshore, care să înlocuiască actualele exploatări și diversificarea energetică”, a spus Adrian Volintiru.
Producătorul de gaze Romgaz, controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni, se concentrează pe cât mai multe și mai eficiente investiții, în condiții de profitabilitate maximă, a declarat, la Mediaș, directorul general al companiei, Adrian Volintiru. „Strategia societății vizează asigurarea unei profitabilități sustenabile, crescute. Ne interesează prezentul, dar și viitorul. Personal, cred că trebuie să avem un echilibru între realizarea investițiilor și menținerea profiturilor”, precizează Volintiru. El a susținut necesitatea unei regândiri a organizării businessului, în sensul eficientizării, dar a precizat că acest lucru nu aduce cu sine o restructurare a angajaților: „În niciun caz o restructurare de business nu aduce de la sine o restructurare de personal, compania este foarte bine dimensionată pentru necesarul ei de operare”, a spus Volintiru.
Strategia societății vizează asigurarea unei profitabilități sustenabile, crescute. Ne interesează prezentul, dar și viitorul. Personal, cred că trebuie să avem un echilibru între realizarea investițiilor și menținerea profiturilor”, precizează Volintiru.
Directorul economic al societății, Andrei Bobar, a arătat că peste 80% din veniturile Romgaz provin din explorare și producție. „Avem un grad ridicat de risc, trebuie să efectuăm investiții în sonde de explorare, în prospecțiuni seismice etc. În aceste condiții, rezultatele financiare sustenabile nu pot fi posibile fără un volum semnificativ de cheltuieli de capital, de investiții pe termen lung. În aprilie 2018, AGA a aprobat anumite direcții strategice pe care Romgaz trebuie să meargă: investiții în eoliene, în gaz natural comprimat, investiție într-o nouă centrală electrică. Estimarea este că vom avea un plan de investiții semnificativ pe viitor. Pe 2018, avem 1,6 miliard de lei investiții pe tot grupul Romgaz. Romgaz a distribuit în anii trecuți procente considerabile din profitul înregistrat și cu toate acestea media resurselor disponibile în trezorerie s-a ridicat la peste 2 miliarde de lei. Astfel, Romgaz generează flux suficient pentru dezvoltarea de noi proiecte”, a arătat Andrei Bobar.
Lucrări de construcții-montaj realizate:
|
Romgaz a înregistrat în prima jumătate a acestui an o marjă a profitului net de 32,2%, mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut (40,5%). Cauzele pentru acest rezultat sunt taxele mai mari plătite, compuse din redevențe și din impozitul pe veniturile suplimentare, reducerea consumului de gaze naturale, diminuarea tarifelor de înmagazinare și activitatea mai redusă de producție a energiei electrice. Cu toate acestea, Romgaz a investit în primul semestru al acestui an 653 de milioane de lei, adică de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă, dintr-un plan de investiții total de 1,6 miliarde de lei estimat pentru 2018.
De asemenea, potrivit lui Gheorghe Rotar, director general adjunct pentru explorare și producție al Romgaz, producătorul național de gaze naturale a reușit să depășească dificultățile din 2016, iar producția a revenit la nivelul celei din 2015. „Asta arată că avem în vedere ambele motoare de dezvoltare a companiei: potențialul zăcămintelor, dar și piața, care începând cu aprilie 2017 este total liberalizată la producători. Referitor la operațiunile offshore, acordul petrolier la perimetrul Trident este semnat mult mai târziu față de celelalte perimetre. Este nevoie de mai mult timp pentru a lua decizia de investiție în exploatare. Probabil că la sfârșitul lui 2018 sau în prima jumătate a lui 2019 vom începe forajul unei sonde de explorare-evaluare. În funcție de rezultate și de procesarea informațiilor vom lua în considerare eventuala valorificare comercială a resurselor contingente, ce urmează a fi transformate în rezerve”, a explicat Rotar.
Cu privire la dezvoltarea exploatărilor onshore, Rotar a declarat că perimetrul din județul Buzău este un zăcământ comercial, care a produs până în prezent aproape 700 milioane mc. „La sfârșitul lui 2018, anticipăm triplarea producției zilnice, la peste 1,5 milioane mc pe zi. Dar descoperirea anunțată nu face parte din zăcământul comercial Caragele, este mult mai adâncă, cu peste 1.000 metri, nu a intrat încă în exploatare. În trimestrul IV din 2018 și în 2019 vom fora circa 6-8 sonde de evaluare a potențialului acestei descoperiri. Poate vom intra în exploatare în 2020 sau 2021”, susține Rotar. Anul trecut, Romgaz a descoperit zăcământul de gaze naturale Caragele, din județul Buzău. După primele estimări, acesta conține între 25 și 27 de miliarde de metri cubi de gaze și este cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani.
În niciun caz o restructurare de business nu aduce de la sine o restructurare de personal, compania este foarte bine dimensionată pentru necesarul ei de operare”, a spus Volintiru.
Impactul social al investiției de la Iernut
Realizarea unei noi centrale electrice cu turbine pe gaz în ciclu combinat reprezintă un angajament pe termen lung față de zona Iernut. Va menține locuri de muncă pe termen lung în zonă și reprezintă o investiție substanțială pentru economia locală. Când activitățile de construcție vor atinge nivelul maxim, va fi nevoie de aproximativ
600 de angajați pe șantier, creând oportunități directe de angajare, suplimentar față de impulsul dat serviciilor locale de alimentație publică și de servicii de cazare. După finalizare, centrala va crea aproximativ un număr de 150 de locuri de muncă permanente pe perioada duratei de viață a centralei, de cel puțin 30 de ani. S-au luat în considerare modalități de maximizare a beneficiului economic adus comunității locale, inclusiv asigurarea de locuri de muncă și oportunități de dezvoltare a competențelor pentru localnici.
(¹)Adecvanță – capacitatea sistemului electroenergetic de a satisface în permanență cererile de putere și energie ale consumatorilor