Un cartier eficient energetic în București peste doi ani

Date:

20  de locuințe sustenabile, eficiente energetic, vor forma în 2023 un adevărat cartier în București. Vor fi concretizările proiectelor selectate pentru cea mai mare competiție mondială a caselor eficiente energetic, Solar Decathlon Europe, care-și va desfășura ediția 2023 la noi. Le creează și le gestionează exclusiv echipe de studenți: doi ani pentru proiectare, construire, punere în funcțiune, prezentare în țările lor, evaluare, demontare complet, transportare a celor selectate la locul finalei mondiale, reconstruire acolo, unde sunt locuite în timp ce sunt vizitate, evaluate și cele mai bune, premiate; apoi sunt iar demontate și se întorc în țările lor. Rămân rezultate științifice și orientări economice de profil, se deschid perspective, se fundamentează politici în domeniu. Pentru organizatori, câștigul se regăsește în acestea, deoarece proiectele trebuie realizate în funcție de condițiile climatice, geografice etc. din țara gazdă. Vom avea ocazia să vedem la noi cum vor arăta așezările viitorului, după cum remarcă ing. Claudiu Butacu, cofondator și conducător al Asociației EFdeN, echipa care reprezintă România în competiție: studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții din București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Atribuirea organizării a fost determinată de performanțele echipei la edițiile anterioare: Madrid 2012, Versailles 2014, Dubai 2018.

România, parte a revoluției în construcții și în eficiență energetică

Cu ocazia lansării ediției 2023 a competiției Solar Decathlon Europe, în campusul Facultății de Inginerie a Instalațiilor a Universității Tehnice de Construcții din București, ministrul energiei, Virgil Popescu, a adresat un apel către companiile din energie să se implice și să sprijine reprezentarea României: „Este nevoie în România să fim parte a acestor schimbări, să fim parte a acestei revoluții, inclusiv în domeniul construcțiilor, al eficienței energetice. Este extraordinar că în România vom avea acest concurs. Aștept cu nerăbdare anul 2023, să vedem casele noi și alți tineri studenți să vină, să vadă și să poată duce mai departe acest concept”. În context, referitor la prosumer, consumatorul „care poate să-și pună pe casă panouri fotovoltaice și nu mai trebuie să treacă prin furcile caudine ale tuturor agențiilor, autorităților pentru a putea folosi și a da surplusul în rețea”, ministrul Virgil Popescu s-a referit la îmbunătățirea stimulării mult mai mult a acestei categorii: „Panourile fotovoltaice nu înseamnă tot și de aceea e nevoie de tineri studenți, echipe din România și din toată lumea să vină să gândească noi concepte de case”.

Cristian Buzan, executive vice president la Engie România: „Susținem
EFdeN încă din 2015, întrucât avem aceeași viziune despre viitor, iar participarea la Solar Decathlon este o oportunitate de stimulare a inovației și a concursului de idei pe subiecte de interes, cum sunt locuințele pasive, utilizarea surselor de energie verde, a soluțiilor de eficiență energetică și a celor integrate de tip casă inteligentă”.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a subliniat că „pentru a atinge în 2050 o reducere cu 80% a consumului de energie din clădiri la nivelul UE, fiecare stat membru trebuie sa facă eforturi extraordinare. Această țintă este destul de ambițioasă și va fi, la un moment dat, obligatorie și pentru noi. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va susține echipa și această inițiativă, alături de colegii noștri din celelalte ministere, printr-o hotărâre de guvern ce va asigura, parțial, sprijinul financiar, pentru realizarea competiției”.

Inițiative pentru primele locuri în tehnologiile viitorului

Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: „Împreună și cu ajutorul unor astfel de organizații trebuie să învățăm să avem un stat partener, nu un stat adversar pentru mediul antreprenorial, pentru societatea civilă și, la urma urmei, pentru propriii cetățeni. Să le fim recunoscători celor care ne pun pe poziții pozitive în lume. Ar trebui să fim mândri că avem astfel de inițiative, pentru că acesta este fermentul care ne poate duce în următorii ani, pe de o parte, pe primele locuri din punctul de vedere al tehnologiilor viitorului, pe de altă parte, încet-încet, să consolideze antreprenoriatul, care ar trebui să fie fundația unei economii sănătoase. În Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării veți avea un sprijin și mai mult decât atât”.

Prof. univ. dr. arhitect Georgică Mitrache, prorector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București: „Acest proiect a educat două lucruri foarte importante – lucrul în echipă și exprimarea performanței individuale. Fiecare moment al activității acestor oameni este cercetare, iar puterea acestui proiect este dată de practică, cea care demonstrează, probează viabilitatea cercetării, inovării, imaginației și rezultatelor anilor de studiu ai fiecărui participant al acestei competiții”.

Louise Holloway, Energy Endeavour Foundation director: „Suntem absolut încântați că România își ocupă locul de drept în tradiția competiției Solar Decathlon Europe. Iată-ne, deci, împreună, oferind continuitate și impuls acestui demers al tineretului în educația energetică și responsabilizarea utilizării resurselor. Organizatorii SDE23 din București sunt întruchiparea spiritului de echipă specific acestei competiții și demonstrează, prin muncă și devotament, că putem fi un vârf de lance în realizarea unei schimbări reale și durabile”.

Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții din București, conchide: „Organizarea competiției mondiale aici, în România, este un succes extraordinar, care vine ca urmare a unei construcții care a început în 2010 și este datorată tuturor studenților din toate echipele românești care au realizat o performanță extraordinară. Au învățat să lucreze împreună, să proiecteze și să construiască, să relaționeze cu piața, cu sponsorii și au reușit să clădească un capital uriaș de încredere la nivel internațional”.

Foto: EFdeN

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...