Când Deutsche Bank strănută, UE face febră

Date:

Stabilitatea economiei germane, o adevărată locomotivă pentru întreaga Uniune Europeană, este pusă la încercare într-un mod în care aproape nimeni nu se gândea că ar putea fi posibil. De câteva luni, soliditatea și viitorul instituției financiare emblematice a țării, Deutsche Bank, este pusă sub semnul întrebării, în ciuda restructurării acesteia.
În septembrie, Deutsche Bank a intrat în zona turbulențelor bursiere după o dispută îndelungată cu Departamentul de Justiție al SUA. Ca și în cazul altor mari instituții de credit, Departamentul de Justiție a solicitat plata unor penalități de 14 miliarde dolari pentru a închide ancheta privind vânzarea de titluri garantate cu ipoteci de către filiala din SUA a băncii germane în perioada premergătoare colapsului financiar din 2008. Speculațiile referitoare la faptul că banca nu dispune de rezervă de capital pentru a plăti amenda a pus în mod firesc sub semnul întrebării viitorul instituției financiare vechi de 146 de ani și dacă nu va fi următoarea Lehman Brothers care să declanșeze o nouă criză mondială.

Amenda este doar ultima lovitură primită de către banca de investiții cu sediul în Frankfurt. Investitorii Deutsche Bank consideră că riscul de intrare în incapacitate de plată al băncii este mai mare chiar decât cel de la vârful crizei financiare din 2008. Acțiunile băncii s-au prăbușit și ele până la noi minime istorice, doar de la începutul anului devalorizându-se cu aproximativ 45%. Capitalizarea bursieră a ajuns la aproximativ 16 miliarde dolari, aproape cât amenda primită în SUA de 14 miliarde dolari pentru tranzacțiile ilegale din 2008 cu creditele ipotecare. Afacerile derulate pe partea de investment banking s-au prăbușit pe fondul dobânzilor negative, creșterii anemice din UE și implementării de noi reglementări adoptate după criza din 2008 pentru limitarea speculațiilor cu grad ridicat de risc.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

De zece ori, angajator de zece: JTI România

JTI este Top Employer (Angajator de Top) pentru al...

Ce trebuie să faci dacă ai primit o notificare de la ANAF cu privire la veniturile obținute din străinătate?

  Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale,...