Cât va ține creșterea?

Date:

_________________

Jim O’Neill,
fost președinte al
Goldman Sachs Asset Management

În mare parte din anul trecut am susținut că o redresare economică ciclică din cauza perturbării COVID-19 ar fi mai puternică decât se aștepta majoritatea oamenilor. Oferind această perspectivă, accentul meu a fost pus pe natura ciclică (mai degrabă decât structurală) a crizei: blocajele vor fi întotdeauna doar temporare; vaccinurile sigure și eficiente au fost aduse pe piață cu o viteză fără precedent; iar guvernele au răspuns în mod corespunzător șocului cu niveluri masive de stimulente monetare și fiscale.
Judecând după indicatorii raportați recent ai activității economice globale, această perspectivă este acum confirmată. Datele din martie 2021 sunt în concordanță cu un boom total, în special în industria prelucrătoare. Recuperarea poate fi mai puternică decât anticipasem și, până la sfârșitul lunii martie, S&P 500 a crescut pentru prima dată peste 4.000.

Întrebarea, desigur, este ce se va întâmpla în continuare. Va dura boomul (va continua creșterea)? Pentru a răspunde la aceasta, ar trebui să începem cu cele mai recente dovezi. Printre cele mai atrăgătoare cifre raportate pentru luna martie se numără indicele managerilor de achiziții (PMI) al Institute for Supply Management (studiază managementul aprovizionării), care a crescut cu 3,9 puncte din februarie până la 64,7. Sondajul a fost publicat pe 1 aprilie; presupunând că nu a fost o farsă, acesta este cel mai înalt nivel din 1983.

Mai mult, componentele specifice ale PMI ale ISM sunt în concordanță cu o creștere robustă a activității economice. După cum am explicat în alte comentarii, doi dintre cei cinci indicatori preferați ai mei provin din sondajul ISM: numărul titlului și diferența dintre indicii pentru comenzile și stocurile noi. Cu cât comenzile noi sunt mai puternice în raport cu stocurile, cu atât sunt mai bune perspectivele pe termen scurt. Cifrele din martie prezintă astfel un extrem de bun augur pentru următoarele trei până la șase luni, în așteptarea altor evoluții.

Statele Unite nu sunt singure. Ultimele PMI publicate în alte țări și regiuni au fost, de asemenea, puternice. PMI-urile IHS Markit pentru Canada și Regatul Unit au fost cele mai ridicate din ultimii zece ani, depășind cu mult previziunile consensuale; iar PMI-urile din multe țări europene continentale au înregistrat, de asemenea, creșteri record, inclusiv chiar și în unele țări care au cunoscut o reapariție a infecțiilor cu COVID-19. PMI pentru zona euro în ansamblu a crescut la cel mai înalt nivel din istoria de 24 de ani a blocului.

Un alt indicator de înaltă frecvență care trebuie urmărit trebuie să fie datele din Coreea de Sud privind exporturile, care arată că exporturile din martie au crescut cu 16,6% de la an la an – cea mai puternică creștere din 2018. Această știre pozitivă anunță aproape sigur date comerciale similare puternice din alte țări, care vor raporta în curând. De asemenea, sondajul lunar privind încrederea în afaceri din Belgia pentru luna martie a crescut la niveluri peste cele publicate chiar înainte de pandemie. Se știe că acest sondaj este un indicator puternic pentru Europa, având în vedere gradul ridicat de deschidere a comerțului din Belgia.

Un alt semnal vine din partea Chinei, care se așteaptă la o creștere anuală a PIB până la 18%. Împreună, acești indicatori prevăd câteva trimestre puternice pentru creșterea PIB-ului real (ajustat la inflație) în întreaga lume.

Dar ce înseamnă cu adevărat aceste numere? Ar putea reflecta doar efectele statistice ale comparațiilor de la an la an sau o eliberare a cererii reîncărcate care va dispărea după lansarea vaccinurilor și blocarea blocajelor?

Multe vor depinde de politicile economice. Dacă guvernele și băncile centrale încep să se îngrijoreze că condițiile fiscale și monetare generoase nu sunt justificate, ar putea începe să strângă șurubul. Iar piețele financiare vor rămâne imprevizibile.

Mai mult, îngrijorările pe termen scurt nu se referă la provocări structurale mai mari, cum ar fi schimbările climatice, finanțele guvernamentale, tensiunile chino-americane și inegalitatea. Dacă și în ce măsură boomul de astăzi va aduce beneficii celor mai mulți oameni este o întrebare majoră în sine. Indicatorii ciclici actuali sugerează că câștigurile se vor acumula pentru gospodăriile mediane mai mult decât cred oamenii, cel puțin pentru o vreme.

Ca atare, nu cred că revenirea pe termen scurt va fi doar un fenomen statistic rezultat din baza scăzută din 2020. Mai degrabă, reflectă o creștere masivă a economiilor involuntare, a stimulilor monetari și fiscali și a generozității vizate a programelor de salvare. Cât timp va dura va depinde de o combinație complexă de factori, inclusiv viteza cu care sunt cheltuite economiile personale, continuarea (sau suspendarea) sprijinului guvernamental, semnale inflaționiste și comportamentul piețelor – care vor fi ele însele influențate de toate cele de mai sus.

În mod ciudat, în ciuda cifrelor economice puternice, condițiile pieței au devenit mai dificile de la sosirea președintelui american Joe Biden la Casa Albă. Piețele de obligațiuni ar putea fi pregătite să repete episodul de „bear bond market” din 1994, care ar adăuga mai multă volatilitate rotației sectoriale puternice care a avut loc în acțiuni. Să sperăm că inflația va reveni. Dacă o va face, toate veștile bune de astăzi se vor dovedi a fi trecătoare.

© Copyright:https://www.project-syndicate.org/commentary/economic-boom-2021-will-it-last-by-jim-o-neill-2021-04?barrier=accesspaylog

Traducere, adaptare și editare: Daniel Apostol / ClubEconomic.ro

Jim O’Neill
Jim O’Neill
Jim O’Neill, fost președinte al Goldman Sachs Asset Management și fost ministru al trezoreriei din Regatul Unit, este membru al Comisiei Pan-Europene pentru Sănătate și Dezvoltare Durabilă.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...