Înainte de transferul oficial al puterii de la Casa Albă, viitorul președinte al SUA a vorbit despre politica și strategia pe care o va urma administrația de la Washington. Multe dintre afirmațiile sale, făcute cu prilejul unei serii de interviuri, nu au fost cu siguranță nici pe placul politicienilor liberali și nici al piețelor financiare.

Declarațiile lui Trump șochează, pentru că par să indice o schimbare radicală a politicii externe a SUA, renegocierea tratatelor de liber schimb aflate în vigoare și suspendarea negocierilor pentru crearea altor două mari zone de liber schimb: cu Uniunea Europeană și Asia de Sud-Est.

În interviul acordat cotidianului german Bild, Trump a caracterizat NATO ca fiind o organizație caducă. A declarat de asemenea că alte state membre se vor alătura Marii Britanii și vor părăsi Uniunea Europeană și a caracterizat politica în domeniul imigrației a cancelarului german Angela Merkel, ca fiind catastrofală pentru Europa.

„UE este un instrument al dominației Germaniei”

Și în interviul pentru the Times, Trump a reiterat că și alți membri UE vor urma calea Marii Britanii, argumentând că aceasta se datorează crizei imigranților. „Cred că situația este foarte gravă”, a spus el. „Oamenii, țările, vor să aibă propria identitate așa cum și Marea Britanie și-a dorit o identitate a ei”.

El consideră că Brexit-ul va fi un succes și că Uniunea Europeană a ajuns să fie un instrument al dominației Germaniei cu scopul de a concura SUA în comerțul mondial. Din acest motiv, Trump a spus că îi este destul de indiferent dacă UE se sparge sau rămâne împreună, potrivit Bild. Declarațiile lui Trump demonstrează în opinia agenției Bloomberg că „nu mai sunt îndoieli că el își respectă pozițiile adoptate în timpul campaniei electorale și ar putea ca în multe situații să schimbe radical politica externă promovată de decenii de către Statele Unite, intrând în dezacord pe elemente fundamentale cu cancelarul german Angela Merkel precum comerțul liber, politica privind imigranții, securitatea și rolul Uniunii Europene în lume”.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament