Donald Trump schimbă complet jocul geopolitic, lăsând UE în offside

Date:

Înainte de transferul oficial al puterii de la Casa Albă, viitorul președinte al SUA a vorbit despre politica și strategia pe care o va urma administrația de la Washington. Multe dintre afirmațiile sale, făcute cu prilejul unei serii de interviuri, nu au fost cu siguranță nici pe placul politicienilor liberali și nici al piețelor financiare.

Declarațiile lui Trump șochează, pentru că par să indice o schimbare radicală a politicii externe a SUA, renegocierea tratatelor de liber schimb aflate în vigoare și suspendarea negocierilor pentru crearea altor două mari zone de liber schimb: cu Uniunea Europeană și Asia de Sud-Est.

În interviul acordat cotidianului german Bild, Trump a caracterizat NATO ca fiind o organizație caducă. A declarat de asemenea că alte state membre se vor alătura Marii Britanii și vor părăsi Uniunea Europeană și a caracterizat politica în domeniul imigrației a cancelarului german Angela Merkel, ca fiind catastrofală pentru Europa.

„UE este un instrument al dominației Germaniei”

Și în interviul pentru the Times, Trump a reiterat că și alți membri UE vor urma calea Marii Britanii, argumentând că aceasta se datorează crizei imigranților. „Cred că situația este foarte gravă”, a spus el. „Oamenii, țările, vor să aibă propria identitate așa cum și Marea Britanie și-a dorit o identitate a ei”.

El consideră că Brexit-ul va fi un succes și că Uniunea Europeană a ajuns să fie un instrument al dominației Germaniei cu scopul de a concura SUA în comerțul mondial. Din acest motiv, Trump a spus că îi este destul de indiferent dacă UE se sparge sau rămâne împreună, potrivit Bild. Declarațiile lui Trump demonstrează în opinia agenției Bloomberg că „nu mai sunt îndoieli că el își respectă pozițiile adoptate în timpul campaniei electorale și ar putea ca în multe situații să schimbe radical politica externă promovată de decenii de către Statele Unite, intrând în dezacord pe elemente fundamentale cu cancelarul german Angela Merkel precum comerțul liber, politica privind imigranții, securitatea și rolul Uniunii Europene în lume”.

Referitor la poziția viitoare a SUA față de Rusia, Trump a sugerat că ar putea să utilizeze posibilitatea ridicării sancțiunilor economice impuse lui Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei ca pârghie în negocierile de reducere a arsenalului nuclear, în timp ce NATO, a spus el, „are probleme”. Importanța NATO nu va mai fi la fel de mare ca până în prezent, Trump dorind modernizarea acestei organizații și ca statele membre să-și respecte obligațiile de finanțare a organizației politico-militare: „NATO este depășit, în primul rând pentru că a fost proiectat cu mulți, mulți ani în urmă. În al doilea rând, statele membre nu plătesc cotele ce le revin, iar NATO nu poate să lupte împotriva terorismului”.

Declarațiile lui Trump, confirmate de oficialii de la Casa Albă

Și nu mai sunt doar vorbe. Cu doar două zile înainte de instalarea oficială la Casa Albă, viitorul secretar al Comerțului, Wilbur Ross, a surprins autoritățile canadiene pe care le-a anunțat că imediat după numirea sa va cere renegocierea Acordului de Liber Schimb Nord American (NAFTA). Conform anunțului făcut de Globe and Mail, Donald Trump „vrea să discute regula după care se stabilește țara de origine a unui produs și mecanismul de soluționare independentă a litigiilor, elementele-cheie ale acordului NAFTA încheiat în 1994”, citând surse oficiale. Regula țării de origine, care stabilește cât din componența unui produs poate proveni din afara spațiului NAFTA pentru ca acesta să se califice pentru a fi scutit de taxe vamale, este stabilită pentru fiecare categorie de produse în parte. Regula cuprinde orice marfă sau serviciu, de la îmbrăcăminte la autoturisme. Administrația Trump pare hotărâtă să adopte o linie dură în privința definirii exacte a ceea ce poate să fie important fără plata taxelor vamale.

Totuși, un oficial al guvernului SUA a spus pentru The Globe and Mail că administrația Trump se va axa în principal pe reducerea puternică a avantajelor de care beneficiază în primul rând Mexicul în relația cu Statele Unite, Canada fiind mai puțin vizată.

Este greu de spus, după cum subliniază the Times, dacă aceste declarații reprezintă viitoarele linii de politică externă ale SUA, sau sunt doar punctul de plecare ale unor viitoare negocieri cu UE și Rusia. În ciuda admirației pe care nu a ezitat să și-o exprime față de Vladimir Putin și Angela Merkel, el a ținut să sublinieze că este pregătit să rupă relațiile cu oricare dintre ei: „Am început prin a le acorda încredere amândurora – dar să vedem cât timp va dura. S-ar putea să nu dureze prea mult”. Aceasta demonstrează că Trump este dispus să negocieze absolut orice relație externă, inclusiv ceea ce până acum era considerat principiu fundamental precum asigurarea securității Uniunii Europene, existența NATO, sau invers, confruntarea cu Rusia.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...