Legea chineză privind „investițiile străine” va aduce un și mai mare sentiment de satisfacție întreprinderilor externe

Date:

La 1 ianuarie 2020 a intrat în vigoare „Legea investițiilor străine din Republica Populară Chineză”. Ca o nouă lege de bază în domeniul investițiilor străine, formularea și punerea în aplicare a acestei legi reprezintă sarcina deschiderii instituționale a Chinei, care nu numai că va promova în continuare o nouă rundă de deschidere a Chinei la nivel înalt către lumea exterioară, ci va aduce și un sentiment de satisfacție mai mare întreprinderilor străine care intră pe piața chineză, inclusiv România.
Pentru a înțelege legea investițiilor străine, putem începe cu modelul „1+2”, unde 1 se referă la modul de gestionare a tratamentului național de prestabilire și a listelor negative, iar 2 se referă la promovarea investițiilor străine și la protecția intereselor străine.

Implementarea completă și aprofundată a tratamentului național de preadmitere, plus a listelor negative, reprezintă principala manifestare a liberalizării investițiilor

Înainte de accesul la investiții, investitorii străini se pot bucura de un tratament nu mai puțin favorabil decât investitorii autohtoni, ceea ce va îmbunătăți mult comoditatea investițiilor și afacerilor în China. Modul de gestionare a listelor negative înseamnă „acces liber cu excepția cazului în listă”, anulează sistemul de aprobare de la caz la caz anterior și simplifică foarte mult procesul și timpul investițiilor. Cea mai recentă listă negativă, publicată în noiembrie anul trecut, a eliminat încă 20 de interdicții și restricții, a continuat să deschidă sectoare precum agricultura, mineritul, industria de fabricare și servicii, a permis dețineri de investiții străine și proprietăți unice în mai multe domenii, creând mai multe oportunități de dezvoltare pentru investitori din întreaga lume.

Promovarea investițiilor întreprinderilor străine prin egalitate și servicii

Noua lege se concentrează pe principiul atitudinii egale și asigură faptul că întreprinderile străine participă la concurența pieței în mod egal. De exemplu, întreprinderile cu investiții străine pot aplica în mod egal diverse politici de stat care sprijină dezvoltarea întreprinderilor, pot participa la formularea standardelor în condiții de egalitate și pot participa la activități de achiziții guvernamentale în condiții de egalitate. În același timp, China va stabili și îmbunătăți sistemul de servicii pentru investiții străine și va oferi investitorilor străini și întreprinderilor cu investiții străine sfaturi și servicii cu privire la legi, reglementări, politici, măsuri, proiecte de investiții și alte aspecte. Departamentele guvernamentale, în conformitate cu principiul comodității, eficienței și transparenței, vor simplifica procedurile, vor îmbunătăți eficiența, vor optimiza serviciile guvernamentale și vor îmbunătăți în continuare nivelul serviciilor pentru investiții străine.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Jiang Yu
Jiang Yu
Doamna Jiang Yu este ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Asistență profesionistă pentru Mozaik Investments în achiziția unui pachet minoritar de acţiuni la Untold Universe

Fondul de investiţii Mozaik Investments a beneficiat de asistența...

Colliers: Redresarea pieței de birouri este departe de a se fi încheiat

Cererea totală de închiriere pe  piața de birouri a...