Luptând cu pandemia

Date:

În martie și aprilie 2020, când COVID-19 a lovit pentru prima dată Statele Unite, virusul care îl provoacă, SARS-CoV-2, a făcut ravagii prin casele de bătrâni din SUA. A doua fază a crizei, din vara anului 2020, a fost marcată de o luptă extinsă pentru a deschide universitățile și școlile la instruirea personală. În a treia fază, de la sfârșitul anului 2020, lupta s-a concentrat pe injectarea cât mai multor doze de vaccin în cât mai multe brațe posibil.
Ce am învățat din luptă până acum și cum va afecta această experiență ceea ce urmează pentru SUA și pentru lume?

În primul rând, casele de îngrijire medicală și alte tipuri de îngrijire agregată trebuie să fie protejate cu orice preț. Persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile și nu se pot proteja în astfel de medii adăpostindu-se la locul lor sau stând departe de alte persoane. Apărările eficiente includ testarea rapidă și precisă a COVID-19, pe care guvernul ar trebui să o asigure că este întotdeauna disponibilă și plătită. Gestionarea unui azil de bătrâni fără acces la teste adecvate este ca și cum ai zbura cu un avion fără radar: poți să o faci, dar este mult mai riscant.

În al doilea rând, școlile pot fi operate personal dacă acest lucru se face cu atenție. Din nou, testarea joacă un rol cheie. Massachusetts a inițiat un program de testare pentru școlile K-12 care sprijină alte măsuri de atenuare –și oferă din nou un tip de sistem radar pentru departamentele de sănătate publică, superintendenții școlari și părinți. Când școlile sunt închise, copiii cu venituri mai mici și părinții lor suferă cel mai mult, deoarece aceste familii au mai puțin acces la internet în bandă largă, locuiesc în spații mai aglomerate și sunt angajați în locuri de muncă care le impun să se prezinte personal.

Din fericire, SUA au pus acum în comun sisteme de testare care sunt bine adaptate pentru a fi utilizate în școli. Și, deoarece administrația
Biden și Congresul au acordat statelor 10 miliarde de dolari pentru a sprijini testarea în medii educaționale, districtele școlare ar trebui să poată implementa protocoale organizate corespunzător pentru toamnă. Colaborând îndeaproape cu Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Fundația Shah Family a reunit un set teribil de resurse care ajută școlile de pretutindeni.

În mod similar, organizația nonprofit Neighborhood Villages a adunat resursele necesare pentru derularea programelor de testare în sprijinul personalului de îngrijire a copiilor și a copiilor. Aceasta este o descoperire pentru un sector care a fost mult neglijat, atât înainte, cât și în timpul pandemiei. (Noul podcast al organizației din Boston „Nimeni nu vine să ne salveze”, din Neighborhood Villages cu Lemonada Media, este obligatoriu să fie ascultat de oricine este interesat de viitorul acestui sector – de exemplu, cei care au sau speră să aibă copii sau nepoți.)

În al treilea rând, pandemia este cu siguranță departe de a se termina. Boala ne va lovi în valuri, de intensitate variabilă, pe măsură ce mutațiile apar în colțurile îndepărtate ale lumii. Suntem mai expuși riscului atunci când vremea se răcește, când gripa lovește și când călătorim mai mult. Perspectiva vaccinării tuturor în lume în curând (sau chiar a 5-6 miliarde de oameni la nivel global) pare din ce în ce mai îndepărtată.
În general, am construit câteva sisteme de testare impresionante din mers. Provocarea este acum de a le extinde suficient pentru a acoperi nevoile globale.

De exemplu, SalivaDirect, o inițiativă majoră de politici publice cu sediul la Școala de Sănătate Publică a Universității Yale, a condus dezvoltarea unor metode de testare extrem de precise și cu costuri reduse, care să se potrivească tuturor bugetelor. Acest tip de efort trebuie extins.
Mai general, avem nevoie urgentă de un nou sistem de sănătate global, care să fie capabil să monitorizeze răspândirea tuturor bolilor infecțioase și să îmbunătățească accesul la medicamente. Dar cine va plăti pentru o astfel de infrastructură esențială?

După criza financiară mondială din 2008, s-au alocat resurse considerabile pentru a face sistemul financiar mondial mai sigur. Este necesar acum un efort analog, atât pentru a contribui la câștigarea războiului global împotriva COVID-19, cât și pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla așa ceva.

Economia și finanțele au avut nevoie de o regândire majoră după 2008 și o mare parte din aceasta este încă o lucrare în desfășurare. Vestea bună din punctul de vedere al sănătății este că baza de cunoștințe pentru imunologie, diagnostic și vaccinuri a fost deja puternică și s-a îmbunătățit doar sub presiune.

Ceea ce ne-a dezamăgit în 2020 a fost sistemul nostru global de sănătate publică – instituțiile prin care cunoștințele științifice și medicale se traduc în îngrijirea tuturor pentru toate societățile. Guvernele și fundațiile au discutat despre un joc bun în ceea ce privește pregătirea pentru pandemie, dar de fapt o mare parte din ceea ce au construit s-a dovedit fragil și insuficient atunci când a coborât ceața războiului.

Acum este timpul să te descurci mai bine. Într-o anumită măsură, acest lucru este posibil prin extinderea finanțării oferite prin canalele existente. Institutele Naționale de Sănătate s-au descurcat bine, de exemplu prin inițiativa sa de accelerare rapidă a diagnosticului (RADx), care a extins rapid oferta de teste de diagnostic. Există un consens bipartizan că NIH ar trebui să primească un mandat extins în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei implementabile, susținut printr-o finanțare semnificativă.
După cum atestă tragedia care se desfășoară încă în multe țări cu venituri mici, nu este suficient ca o țară să corecteze unele lucruri. Trebuie să ne concentrăm mai intens pe schimbul de tehnologie și adaptarea soluțiilor practice la circumstanțele locale. Fronturile din acest război sunt multe și se schimbă constant. Salvarea de vieți și mijloace de trai necesită câștigarea tuturor.

© Copyright: https://www.project-syndicate.org/commentary/path-toward-winning-global-pandemic-fight-by-simon-johnson-2021-05

Traducere, adaptare și editare: Daniel Apostol / ClubEconomic.ro

Simon Johnson
Simon Johnson
Simon Johnson, fost economist șef la Fondul Monetar Internațional, este profesor la Sloan School of Management a MIT și co-președinte al Alianței pentru Politici COVID-19. El este coautor (împreună cu Jonathan Gruber) al cărții „Jump-Starting America: How Breakthrough Science Can Revive Economic Growth and the American Dream” și coautor (împreună cu James Kwak) al cărții „13 Bankers: The Wall Street Takeover and The Next Financial Coltdown”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...