Ningbo Business Day in Romania – actualitate și tradiție reconfirmată în relațiile economice româno-chineze

Date:

Oameni de afaceri români și chinezi s-au întâlnit într-un eveniment economic prin esența profilului său, dar cu semnificații și deschideri mult mai largi, reconfirmând actualitatea și tradiția unor relații îndelungate, statornice – Ningbo Business Day in Romania. Evenimentul a fost organizat la București de municipalitatea marelui port și centru comercial și cultural chinez Ningbo, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, sub auspiciile Ambasadei Republicii Populare Chineze la București și sub egida organizației de cooperare China – Țările din Europa Centrală și de Est. Participarea s-a dovedit numeroasă, interesată, deschisă spre cunoaștere reciprocă: aproximativ 150 de persoane – oameni de afaceri din cele două țări, reprezentanți ai Parlamentului României, ai mediului diplomatic și ai mass-media. Prin nivelul participării, prin caracterul aplicat al abordărilor, prin substanța schimbului de idei în ansamblu, precum și prin oportunitatea dialogurilor de tip business to business (B2B), reuniunea s-a constituit într-un consistent forum de cooperare economică, orientat substanțial în direcția intensificării relațiilor comerciale bilaterale.

Relații ascendente pe multiple planuri

Participanții la forum au fost salutați de ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, Han Chunlin, care a evidențiat că „avem o istorie îndelungată a relațiilor dintre China și România” și că, în prezent, „România este o țară importantă pentru dezvoltarea cooperării între China și Europa Centrală și de Est”. Ca exemplu grăitor de cooperare, ambasadorul chinez a reamintit că, în ultimii doi ani, schimburile economice între România și China au depășit valoarea de 10 milioane de dolari. „Ambasada Chinei la București va îndeplini în continuare rolul de pod în conlucrarea dintre țările noastre”, a dat asigurări ambasadorul Han Chunlin.\

Ca fost ambasador al Republicii Populare Chineze la București, doamna Jiang Yu, actual reprezentant special al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei în relația cu țările din Europa Centrală și de Est, și-a reafirmat prețuirea pentru ascensiunea relațiilor pe multiple planuri între țările noastre, cu referire de actualitate la schimburile în domenii precum transporturi, IMM-uri, turism, tineret, universitar, administrație publică locală, cu manifestări inclusiv în marele centru economic și cultural care este orașul Ningbo. În sens cuprinzător, doamna Jiang Yu a vorbit despre „cooperarea deschisă dintre China și Uniunea Europeană, al cărei impuls manifestat pozitiv trebuie menținut”.

Un drum cât mai larg de cooperare

Secretarul Comitetului Municipal CPC Ningbo, Peng Jiaxue, membru al Comitetului Provincial CPC Zhejiang, a expus tradițiile milenare ale străvechiului oraș din sud-estul Chinei, accentuând evidențierea importanței acestuia în consolidarea Drumului Mătăsii. Astăzi, a spus, oaspetele chinez, orașul „a devenit o zonă model pentru cooperarea Chinei cu Europa Centrală și de Est”. Totodată, la împlinirea a zece ani de la deschiderea inițiativei Belt and Road, Peng Jiaxue a apreciat că zona poate reprezenta „un punct de inițiere și de cooperare pentru un nou drum, al fericirii”, urarea sa fiind ca drumul „să fie cât mai larg, să aducă prosperitate cât mai multă, prin crearea cât mai multor canale de conlucrare cu companii românești!”

Bune relații investiționale în România

La rândul său, Viorica Dăncilă, prim-ministru al României în perioada 2018-2019, s-a referit la tradițiile și complexitatea relațiilor româno-chineze, atât în plan economic și cultural, cât și la nivel personal, între oameni: „Schimburile comerciale dintre țările noastre au început în octombrie 1950, an în care s-au realizat primele acorduri guvernamentale între cele două state. Valoarea comerțului bilateral în acel an a fost de 270.000 de dolari, realizată aproape în totalitate prin exporturile de produse petroliere ale României în China. Peste zece ani, în 1960, valoarea schimburilor comerciale ajunsese la aproape 60 de milioane de dolari”. Actualmente, a subliniat fostul premier român, sunt deschise perspective de colaborare în domenii cum sunt infrastructura, energia, agricultura, tehnologia, educația, medicina, cultura.

Din partea mediului de afaceri chinez, pentru a oferi doar câteva ilustrări semnificative, referiri concrete la bunele relații investiționale și de cooperare a oferit, de asemenea, Wang Jiangfeng, președintele companiei Joyson Electronics, cu o fabrică deschisă la Brașov, care asigură o mie de locuri de muncă.

Compania NBHX, producătoare inclusiv în România de componente auto, a fost reprezentată la forum de Zhou Xiaofeng, care a reliefat preocuparea companiei pentru dezvoltarea cercetărilor vizând valorificarea resurselor de energie verde.

Acorduri economice cuprinzătoare

Forumul Ningbo Business Day in Romania s-a concretizat prin rezultate semnificative în consolidarea bunelor relații economice româno-chineze. Într-un cadru ilustrativ, cu o sugestie convingătoare asupra relațiilor reciproce trainice, companii chineze și române au semnat șase acorduri de business. 21 de firme din Ningbo și 120 de companii și instituții românești au derulat discuții de afaceri.

Particularizat, pe parcursul reuniunii, 22 de întreprinderi chineze au semnat acorduri economice și înțelegeri de cooperare cu parteneri români în domenii precum producție agricolă, industrie alimentară, surse noi de energie, producție metalurgică, design și arhitectură etc.

Companiile din orașul Ningbo au încheiat cu parteneri români participanți la forum 11 acorduri privind importuri de produse agricole și alimentare, investiții în producție, cooperare în producerea de energie eoliană, fotovoltaică și în derularea lanțului de aprovizionare.

Delegația economică a orașului Ningbo a vizitat și municipiul Cluj-Napoca. A fost semnat un acord privind stabilirea de relații de prietenie între cele două orașe. De asemenea, delegația chineză a fost prezentă la Brașov, pentru a cunoaște evoluția proiectelor de investiții dezvoltate în zonă de companiile din orașul Ningbo.

Un oraș deschis, internațional, favorabil mediului de afaceri
Prin delegația numeroasă, complex și foarte activă prezentă în România cu ocazia evenimentului de cunoaște și cooperare economică, marele oraș chinez Ningbo s-a prezentat publicului și potențialilor parteneri din țara noastră într-un mod convingător.
Recomandat de oaspeții chinezi și de partenerii români care i-au cunoscut specificul la fața locului, Ningbo se prezintă ca „un oraș deschis, internațional, favorabil mediului de afaceri”. Fără a intra în detaliile statisticii cu limitările ei inevitabile, sunt de reținut informațiile oferite, potrivit cărora în oraș lucrează în prezent aproximativ 10.000 de străini, iar numărul containerelor trecute prin portul Ningbo în 2022 a ajuns la 30 de milioane. Este cunoscut cu valoare de reper centrul expozițional destinat inclusiv promovării produselor europene. Consonant, parcul industrial China-Europa Centrală și de Est, cu servicii vamale corespunzătoare, se află în a doua lui fază de dezvoltare. Este funcțională din plin o platformă pentru inovare dedicată tinerilor.
Perspectiva, conturată de oaspeții participanți la întâlnirea și la dialogul de la București, este ca în Ningbo să se deschidă și să se dezvolte câteva mari centre economice și de afaceri: un centru logistic maritim, un centru de inovare și cooperare în știință și tehnologie, un centru de schimburi culturale și în domeniul educației.
În ansamblu, Ningbo a fost definit, și în contextul evenimentului de la București, ca „un hub important pentru relațiile comerciale ale Chinei cu Europa”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

MedLife anunță o creștere de 22% a cifrei de afaceri consolidată pro forma în primul trimestru al acestui an

MedLife prezintă rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului...

Asigurare pentru recuperarea taxelor la maratoane, semimaratoane, curse de biciclete 

Compania Eurolife FFH Asigurări Generale anunță încheierea unui parteneriat...

Business pentru noi perspective domeniului medical 

Doi antreprenori din Cluj-Napoca, Emil Sâncrăian și Bogdan Haș,...

Saint-Gobain România și OMV Petrom semnează un acord pentru achiziția de energie verde

Saint-Gobain România și OMV Petrom semnează un acord pentru...