Noul început al Venezuelei

Date:


de María Corina Machado, Coordonator național al Vente Venezuela

Venezuela este în pragul unei transformări profunde. O mișcare populară organizată se mobilizează pentru a-l înlătura pe președintele Nicolás Maduro prin mijloace legale și instituționale. Sunt onorată să ajut la conducerea acestui efort de restabilire a democrației țării mele, alături de o coaliție diversă de cetățeni, profesioniști și lideri politici și sociali.

prăbușirea economică spectaculoasă a țării mele este de notorietate în întreaga lume. Anii de creștere negativă sub Maduro au dus la o sărăcie uluitoare și la migrație în masă, estimările sugerând că aproape 25% din populație a plecat începând cu 2015. Nimeni nu crede cu sinceritate că redresarea economică este posibilă sub regimul corupt, dictatorial și criminal care a fost la putere în ultimul sfert de secol.

În urmă cu douăzeci și cinci de ani, Venezuela era cea mai bogată țară din America Latină; astăzi, este una dintre cele mai sărace din emisfera vestică. Din 2012 până în 2022, PIB-ul s-a prăbușit cu un uluitor procent de 75%, fără semne de redresare. Bolivarul, moneda națională a Venezuelei, a suferit o depreciere fără precedent, ducând la o hiperinflație care amintește de Republica Weimar în anii 1920, de Zimbabwe sub Robert Mugabe în 2008 și de Ungaria și Grecia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ca urmare a gestionării economice proaste a lui Maduro, sistemul de sănătate din Venezuela este ruinat, cu peste 60% din spitale fără apă potabilă. Sistemul nostru de învățământ se destramă, profesorii câștigând în medie 20 de dolari pe lună, iar elevii din școlile publice merg la cursuri doar două zile pe săptămână.

Această realitate sumbră este un rezultat direct al „socialismului din secolul al XXI-lea” introdus de predecesorul lui Maduro, defunctul Hugo Chávez. Supraviețuirea regimului creat de Chávez depinde de practicile prădătoare și parazitare și, prin urmare, a făcut tot posibilul să-și protejeze puterea, de exemplu prin preluarea controlului asupra sistemului judiciar și prin reducerea la tăcere a presei independente.

Sub conducerea lui Maduro, regimul a expropriat și distrus companii înfloritoare, a eliminat locurile de muncă bine plătite din sectorul privat, a extins birocrația guvernamentală, a îngropat compania petrolieră de stat PDVSA și a crescut cu nesăbuință cheltuielile publice, determinând creșterea vertiginoasă a datoriei naționale la peste 200% din PIB. Veniturile masive din petrol ale țării, care au totalizat peste
1 trilion de dolari între 1999 și 2019, au fost fie risipite, fie furate.

Agravând provocările Venezuelei, atât Chávez, cât și Maduro au cultivat legături cu țări precum Rusia, Iran, China și Cuba, ale căror interese geopolitice se ciocnesc cu cele ale democrațiilor liberale occidentale. Aceste țări au puțin de oferit în termeni economici, cu excepția dorinței lor de a cumpăra petrol la prețuri reduse. Mai mult, regimul i-a înstrăinat pe vecinii Venezuelei, aliniindu-se cu cartelurile de droguri și cu grupurile de gherilă columbiene. Grupările teroriste islamice au câștigat, de asemenea, un sprijin în Venezuela, aparent cu acordul tacit al guvernului.

Multă vreme, venezuelenii s-au simțit copleșiți de brutalitatea regimului și de lupta zilnică de a-și întreține familiile. Dar valul actual de proteste publice reprezintă o oportunitate fără precedent. Sondajele arată în mod constant că venezuelenii sunt printre cei mai fervenți susținători ai democrației din America Latină. Incapabil să revigoreze economia sau să câștige sprijinul poporului, autoritarismul lui Maduro se află pe un teren din ce în ce mai instabil.

Schimbarea ar putea veni mai devreme decât cred mulți. Confruntați cu eșecurile politice și economice ale chavismului, venezuelenii au pus ochii pe o cale ambițioasă – constituțională, pașnică și electorală – către libertate și prosperitate. Pe 22 octombrie, la alegerile preliminare am fost aleasă drept candidat la președinție al opoziției. În ciuda eforturilor regimului de a perturba procesul, noi, cei din opoziție, suntem hotărâți să vedem o conducere unificată și legitimă aleasă.

Un lider credibil cu sprijin popular dovedit ar fi în poziția să cultive o colaborare eficientă cu comunitatea internațională, creând stimulente pentru toate părțile interesate cheie să sprijine tranziția democratică a Venezuelei. Această schimbare ar înclina balanța puterii, obligând regimul Maduro să se implice într-un dialog constructiv și pragmatic.

Dacă alegerile prezidențiale, programate pentru sfârșitul anului 2024 conform constituției venezuelene, ar avea loc astăzi, cel mai probabil l-aș învinge pe Maduro cu o majoritate covârșitoare. Din acest motiv, Maduro mi-a interzis în mod ilegal și arbitrar să ocup o funcție publică timp de 15 ani. Dar această decizie nu face decât să-mi sprijine cauza.

Pledoaria noastră pentru o cale electorală către putere nu este naivă. Suntem conștienți că, în Venezuela, condițiile actuale nu permit alegeri libere și corecte. Pentru asta trebuie îndeplinite mai multe condiții, cea mai presantă fiind anularea interdicțiilor impuse mie și altor lideri ai opoziției. În mod similar, eliberarea prizonierilor politici și militari este recunoscută pe scară largă ca o condiție prealabilă. Dar identificarea combinației corecte de stimulente și garanții este esențială pentru a convinge regimul să îndeplinească aceste condiții.

Credem cu tărie că democratizarea ordonată este mai fezabilă decât oricând și suntem hotărâți să profităm la maximum de această oportunitate unică. Prin optimizarea utilizării rezervelor noastre de hidrocarburi, devenind un furnizor de încredere și competitiv și valorificând potențialul nostru vast pentru producția de hidrogen, energie eoliană, solară și hidroelectrică, Venezuela ar putea deveni principalul centru energetic al Americii.

Dacă învingem, scopul nostru este să consacrăm Venezuela ca un aliat de încredere al democrațiilor liberale occidentale și să convingem milioanele de venezueleni care au fugit să se întoarcă acasă. Abilitățile, cunoștințele și experiența lor sunt necesare pentru a cataliza reconstrucția marii noastre țări.

Îndemn comunitatea internațională să ofere venezuelenilor sprijinul de care au nevoie. Nu vom ceda în încercarea noastră de a realiza o tranziție democratică; victoria este la îndemâna noastră.  


María Corina Machado, coordonator național al Vente Venezuela, este fostă membră a Adunării Naționale a Venezuelei și cofondatoare a Súmate, o organizație de monitorizare a alegerilor din Caracas.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Precizări Hidroelectrica privind îngrijorările despre creșterea debitului Dunării

În contextul îngrijorărilor exprimate în spațiul public cu privire...

CCIR se implică în revitalizarea relațiilor economice cu Muntenegru

Secretarul General al Camerei de Comerț și Industrie a...

INSCOP – două treimi dintre români cred că imigranții ajută economia

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda...

Soluții neaplicate – riscuri neglijate. Capcana venitului mediu. Ce fel de model economic?

de prof. Adrian Ciocănea (foto) Soluția optimă pentru asigurarea creșterii susținute a...