Consilierul de stat László Borbély, la Forumul Politic de Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă: Fenomenele meteo extreme tot mai frecvente din ultima perioadă ne arată că trebuie să acționăm urgent

Date:

László Borbély a coordonat delegația României care a participat la Forumul Politic de Nivel Înalt (HLPF) privind dezvoltarea durabilă, organizat la New York sub egida Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC). Din delegație au mai făcut parte reprezentanți ai Ministerului de Externe, Ministerului Mediului și Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Conferința s-a desfășurat în perioada 9-18 iulie și a avut ca principal scop urmărirea procesului de implementare a Agendei 2030 și revizuirea acesteia.


„România a participat la această ediție a Forumului Politic de Nivel Înalt din postura de lider regional în promovarea Agendei 2030. Prin acțiunile pe care le-am întreprins am făcut cunoscute eforturile noastre pentru implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă. Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, cadrul instituțional pe care am început să îl punem în practică, cât și activitatea noastră din timpul președinției României la Consiliul UE au reprezentat principalele puncte de interes pentru liderii cu care am intrat în contact”, a declarat László Borbély.


În cadrul Forumului Politic, Guvernul României prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a organizat evenimentul conex „Governance of the SDGs: Learning from country experiences and defining an agenda for the future”, în parteneriat cu OCDE și Guvernul Islandei. Obiectivul evenimentului a fost acela de a facilita schimburile de bune practici, cât și discuțiile despre provocările și oportunitățile implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă.
Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a ținut un discurs și în cadrul dezbaterii generale a HLPF. Mesajul s-a concentrat asupra experienței României în implementarea Agendei 2030, dar a inclus și un îndemn la acțiune pentru respectarea termenelor asumate de către statele ONU în 2015.


„La patru ani de la adoptarea Agendei 2030 trebuie să evaluăm progresele pe care le-am făcut, cât și provocările pe care le-am întâlnit în procesul de implementare. Fenomenele meteo extreme tot mai frecvente din ultima perioadă ne arată că trebuie să acționăm urgent. Sunt 21 de ținte care expiră anul viitor. Liderii politici trebuie să dea un semnal puternic și să întreprindă acele măsuri necesare implementării sau actualizării acestora”, a afirmat consilierul de stat.
Delegația Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, din care a făcut parte și Csilla Lőrincz, șef de birou, a mai participat la evenimentul comemorativ de aniversare a 25 de ani de la Conferința internațională privind populația și dezvoltarea. În spiritul Agendei 2030, tema din acest an s-a concentrat asupra drepturilor omului cu accent pe combaterea discriminării bazate pe criterii de gen. De asemenea, László Borbély a mai avut o întâlnire bilaterală cu Olga Algayerova, secretar executiv al UNECE, și a luat cuvântul în cadrul prezentării raportului național voluntar de către Islanda.

László Borbély: „România a urcat două locuri în clasamentul privind implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă”

Tot în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă, România a fost coorganizator al evenimentului conex „Governance of the SDGs: Learning from country experiences and defining an agenda for the future”. Conferința a fost inițiată de Guvernul României prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Guvernul Islandei și OCDE.


„România a urcat două locuri într-un an în clasamentul privind implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă realizat de echipa renumitului economist Jeffrey Sachs. Suntem pe locul 42 din 162. Mai avem, însă, multe lucruri de îmbunătățit pentru a reuși să implementăm cu succes Agenda 2030. De aceea, evenimentele de tipul celui pe care l-am organizat astăzi sunt foarte importante. Trebuie să fim suficient de înțelepți încât să învățăm unii de la alții, întrucât tranziția către o societate durabilă ne aduce provocări comune pe care le putem depăși doar împreună”, a declarat László Borbély.


Obiectivul evenimentului a fost acela de a facilita schimburile de bune practici, cât și discuțiile despre provocările și oportunitățile implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă. Plecând de la această conferință, OCDE își propune să lanseze în septembrie un hub global care, pornind de la experiențele statelor, să realizeze propuneri de politici publice pentru implementarea Agendei 2030. Împreună cu prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir, prezent la eveniment, Departamentul și-a asumat un rol de lider în coordonarea acestui hub. De asemenea, a fost lansată și cartea „Governance as an SDG Accelerator: Country Experiences and Tools”.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul fostul prim-ministru al Noii Zeelande, Helen Clark, și ministrul dezvoltării regionale din Cehia, Klára Dostálová. De asemenea, au avut intervenții și coordonatori naționali ai implementării Agendei 2030, precum înaltul comisar Cristina Gallach din Spania și Annika Lindblom din Finlanda.


Tema sub care s-a desfășurat Forumul Politic în acest an este „Împuternicirea oamenilor și asigurarea incluziunii și egalității”. Accentul a fost pus asupra a șase obiective: educație de calitate (ODD 4); muncă decentă și creștere economică (ODD 8), inegalități reduse (ODD 10); acțiuni climatice (ODD 13), pace, justiție și instituții eficiente (ODD 16) și parteneriate pentru realizarea obiectivelor (ODD 17).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...