Constantin Boştină
Președintele ASPES
Ce face Organizația Națiunilor Unite? Mai nimic din ceea ce ar fi normal să facă! După unii diplomați de talie mondială ar fi ca o „moară de tocat vorbe”.
24 octombrie 1945, deci la circa 6 luni de la încheierea celui de al doilea Război Mondial, a luat ființă Organizația Națiunilor Unite (ONU), care astăzi numără ca membri 193 state.
Legea după care se conduce ONU este Carta Organizației Națiunilor Unite, care prevede în esență:
Asigurarea păcii mondiale
Astăzi, anul 2022, pacea mondială este în mare pericol. Conflictul aparent local între Rusia și Ucraina este în fapt un conflict în care sunt antrenate într-o formă sau alta pe lângă Rusia și Ucraina, toate statele membre ale NATO. Ceea ce este și mai îngrijorător este că în afară de Rusia, membră a Consiliului de Securitate al ONU, care este angajată direct într-un război local declanșat în mod stupid de ea, indirect participă cu livrare de armament și nu numai atât SUA, cât și Marea Britanie și Franța, toate membre permanente cu drept de veto ale Consiliului de Securitate. Pe drept se pune întrebarea: ce să mai înțelegem despre rolul Consiliului de Securitate al ONU, dacă 4 din cei 5 membri permanenți ai săi (China îndeamnă la oprirea agresiunii) sunt direct sau indirect implicați în război, în loc să fie în sesiune permanentă pentru găsirea păcii?
Mai mult, în ecoul conflictului ruso-ucrainean, dau semne de potențiale conflicte țări din alte zone de pe glob: Iran-Arabia Saudită, Coreea de Nord-Coreea de Sud, Kosovo-Serbia și veșnic neliniștita zonă Israel-țările arabe;