Orizonturi: incerte, dar cât de întunecate?

Date:

Daniel Apostol
Director editorial ECONOMISTUL

De aproape trei ani omenirea trăiește cu sufletul la gură, sperând că ziua de mâine va fi mai bună decât cea de azi. Pandemia de COVID-19 ne aruncase într-o mare de incertitudine și în criză economică. Dar invadarea Ucrainei provoacă semnificative perturbări economice la nivel global, alimentând o inflație care se păstrează la cote foarte amenințătoare. Iar teama de război nu ne-a părăsit. Zilele senine par îndepărtate pe măsură ce „orizonturile” se întunecă din ce în ce mai mult.

Potrivit recentului sondaj „Chief Economists Outlook” al Forumului Economic Mondial (WEF), lumea se află într-un punct de „pericol economic semnificativ”. Raportul revine cu o predicție a Băncii Mondiale conform căreia 2022 este unul dintre cei mai grei ani pentru sărăcia globală de la începutul secolului. Temerile de recesiune cresc pretutindeni. Potrivit WEF, așteptările pentru creșterea economică au fost reduse în întreaga lume, 64% dintre analiști considerând că o recesiune globală este „oarecum probabilă”. Aproape 90% dintre economiștii chestionați se așteaptă ca creșterea în Europa să fie slabă sau foarte slabă, din cauza războiului din Ucraina, a inflației mari și a amenințărilor la adresa aprovizionării cu energie. Iar previziunile de creștere sunt de așteptat să fie mai proaste anul viitor, pe tot continentul.

Economiștii-șefi chestionați sunt „aproape unanimi” că salariile nu vor putea ține pasul cu creșterea prețurilor anul acesta și nici în 2023, iar amenințarea la adresa standardelor de viață de bază va crește riscul de perturbare a societății. Aproape 80% dintre respondenți spun că se așteaptă ca tulburările sociale să fie declanșate în țările cu venituri mici, prin creșterea costurilor. Raportul WEF subliniază că instabilitatea politică globală este acum la cel mai ridicat nivel de la criza financiară din 2008.

În același timp, într-un raport intermediar separat, OCDE concluzionează că perspectivele pentru economia globală s-au „întunecat” și acest lucru a fost exacerbat de decizia Rusiei de a lansa acțiuni militare în Ucraina. Economia mondială plătește un preț mare pentru războiul de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Războiul trage în jos creșterea economică și pune presiune suplimentară asupra prețurilor, mai ales la alimente și energie. Potrivit raportului din septembrie al OCDE, creșterea economică va rămâne scăzută în a doua jumătate a anului 2022 și va încetini în continuare în 2023.

Economia mondială încetinește mai mult decât se anticipa. PIB-ul global a stagnat în al doilea trimestru al anului 2022, iar producția a scăzut în economiile G20. Inflația ridicată persistă mult mai mult decât se aștepta, iar perspectivele economice globale nu sunt senine de loc. Pe 10 octombrie, la Washington, D.C., începea reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Consiliului Guvernatorilor Grupului Băncii Mondiale (BM), ocazie cu care bancheri centrali, miniștri ai finanțelor, directori din sectorul privat, lideri ai societății civile și profesori universitari au discutat perspectivele economice mondiale, eradicarea sărăciei, dezvoltarea economică și eficacitatea ajutoarelor financiare. Ediția de anul acesta a avut loc în timp ce lumea se confruntă cu cea mai bruscă încetinire a activității economice din ultimii 80 de ani și cu o accelerare a inflației ieșită mult de sub „radarul” macroeconomiștilor. Criza alimentară și energetică, războiul din Ucraina, impactul negativ continuu al COVID-19, schimbările climatice și agravarea sărăciei amenință traiul a miliarde de oameni și afectează cele mai vulnerabile pături ale societății în ceea ce analiștii FMI consideră a fi o adevărată „eră a volatilității”. Provocarea este mare pentru cei doi șefi ai marilor instituții financiare globale, Kristalina Georgieva – directorul general al FMI – și David Malpass – președinte al Băncii Mondiale, care recunosc acum că toate prognozele inițiale cu privire la caracterul tranzitoriu al inflației s-au dovedit false, iar creșterea prețurilor și recesiunea rămân amenințările principale pentru economiile lumii.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate