Peste 50 de miliarde de euro investiții străine în sectoare ale economiei românești în 2022

Date:

  • Olanda, Germania și Austria, în topul investitorilor străini în 2022.
  • Companii cu business anual cumulat de peste 40 mil. euro, preluate anul trecut în cadrul tranzacțiilor asistate de ONV LAW.
  • Companiile locale active în domeniul comerțului, automotive, activităților profesionale, infrastructurii și transportului sau comunicațiilor, în topul atractivității pentru investitorii străini.

În anul 2022, totalul investițiilor străine în companiile românești se ridică la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 surse de proveniență a investițiilor situându-se Olanda (9,3 mld. euro), Germania (5,4 mld. euro) și Austria (5,3 mld. euro), conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului analizate de Casa de Avocatură ONV LAW.

Cele mai mari investiții străine au fost absorbite de companiile locale active în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul și domeniul reparațiilor auto și moto (25,05%), de cele din segmentul activităților profesionale, administrative, științifice și tehnice (20,81%) și de cele din segmentul de transport, depozitare și comunicații (19,6%).

„Anul trecut, România a fost o țintă atractivă de investiții în contextul relocării mai multor businessuri sau reorientării geografice a unor companii multinaționale, pe fondul conflictului din Ucraina.

Separat de acest aspect, mai multe planuri de investiții străine sau achiziții și fuziuni s-au concretizat anul trecut, ca urmare a unor procese demarate încă din anii precedenți. Între domeniile foarte active în piață pe acest segment am remarcat în special sectoarele de infrastructură, transport și mobilitate, cel farmaceutic, de producție industrială, construcțiile, dar și segmentul serviciilor financiare, al comunicațiilor, automotive sau de energie”, declară Radu Nemeș, managing partner, ONV LAW.

Majoritatea investițiilor cu capital străin au avut loc în polurile regionale puternic dezvoltate economic: zona Capitalei, județul Ilfov sau județele din vestul țării, datorită apropierii de spațiul Schengen, conform datelor analizate. ONV LAW a asistat în 2022 peste 20 de tranzacții de fuziuni și achiziții pe piața locală, reprezentând în general cumpărătorii internaționali. Aceștia, mari grupuri multinaționale cu prezență geografică extinsă, au preluat companii locale cu volum de business anual cumulat de peste 40 de milioane de euro.


 

Fondată în 2000, ONV LAW acordă consultanță juridică clienților privați și instituționali în diverse domenii. Compania asigură președinția pentru Europa a rețelei juridice globale Legal Netlink Alliance și este membră a rețelei juridice globale Interlaw.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

O nouă provocare pentru Green Deal  

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Studiu: 38% din românii care își împart cheltuielile cu partenerul sau familia nu își monitorizează plățile

38% dintre românii care își împart cheltuielile cu partenerul...

Consolidarea rețelei electrice: O prioritate pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României pentru 2030

Energy Policy Group a publicat un raport numit „Consolidarea...