Interviu cu Iancu Guda, CFA, EMBA,
director servicii Coface

Considerați salariul minim pe economie (s.m.e.) ca fiind benefic pentru economia din România? De ce?
Iancu Guda: Sunt de acord cu acest concept al salariului minim pe economie. Este necesar atât din perspectiva asigurării unui standard etalon privind echitatea dintre angajator și angajat, cât și pentru combaterea plății / muncii la negru. Desigur, a doua funcție este îndeplinită doar atunci când nivelul salariului minim este optim, modificările sunt predictibile și există o corelație cu productivitatea muncii. Aici este problema în România, deoarece niciuna din aceste premise nu este îndeplinită, generând astfel un efect advers al stimulării economiei subterane!

Pentru angajați este un lucru benefic s.m.e.?
Da, consider că salariul minim este un instrument util pentru angajați, deoarece sunt protejați de practici neloiale ale angajatorilor. Cât timp întregul salariu este plătit pe cartea de muncă, atunci angajatul este îndreptățit din punct de vedere legal la solicitarea unor pretenții financiare în caz de concediere abuzivă sau insolvență a firmei angajatoare!
În contextul politic și social din România actuală, vi se pare o decizie bună mărirea s.m.e.?
Cred că medicamentul creșterii salariilor este bun, dar doza este prea mare și prea repede. Ne bucurăm acum și o să plângem în viitor! Am 10 argumente în acest sens:

1. Măsura e bună, doza este prea mare – deoarece ponderea salariului minim în salariul mediu a crescut de la 27% (2007) la 46% (2018), ceea ce arată că mediul de afaceri nu face față acestor majorări. Această dinamică a dus și la micșorarea diferențelor dintre salariile angajaților, astfel încât cei care sunt plătiți la nivelul salariului minim câștigă asemănător cu alți angajați care au experiență sau competențe practice dobândite în timp (vezi graficul și tabelul din foaia de calcul 1).

Salariul-Minim_ Interviu Iancu GUDA GRAFICE -1-1 Salariul-Minim_ Interviu Iancu GUDA GRAFICE -2

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament