Vreți doar o pensie publică? Iată cine v-o va plăti…

Date:

Primim din nou vești despre viitorul pensiilor private ale românilor. Conform ultimelor declarații ale oficialilor, planul care pare să se contureze acum este acela conform căruia românii vor avea posibilitatea să opteze între a continua să își direcționeze contribuțiile la asigurări sociale atât către pilonul 1 (de stat), cât și către pilonul 2 (administrat privat) sau să își direcționeze toate contribuțiile doar către pilonul de stat.

Un investitor profesionist v-ar spune: „nu puneți niciodată toate ouăle în același coș, diversificați-vă sursele de venit”. Și asta ar sugera o contribuție la ambii piloni. De altfel, vreau să reamintesc faptul că sistemul de pensii bazat pe trei piloni a fost gândit de la bun început, prin consens politic (NB), ca un sistem complementar, în care pensiile private reprezintă o completare a pensiei de stat. Din acest motiv, prezentarea lor acum în opoziție contrazice principiul fundamental de la care au plecat fondatorii actualului sistem. Ca să nu mai vorbim de faptul că o comparație este imposibilă atâta vreme cât pilonul public și cel privat au modalități de funcționare fundamental diferite.

Cea mai mare diferență este legată de faptul că pilonul public nu presupune o acumulare de fonduri, ci doar un transfer al banilor de la plătitorii de impozite către cei care în acel moment sunt pensionari. Ceea ce mă duce cu gândul la o consecință poate nu atât de evidentă. Presupunând că începând de mâine cresc CAS-urile pentru toată lumea în activitate, pensiile publice viitoare ale acestor persoane nu vor crește mai deloc. Vor putea eventual crește doar pensiile plătite astăzi.


Asta pentru că pensiile publice viitoare nu depind de câți bani sunt virați astăzi la buget, ci de cât CAS vor plăti cei care muncesc atunci când veți fi pensionari. Această sumă va dicta de fapt mărimea pensiilor care vor putea fi plătite în deceniile următoare. Calificarea pe care o aveți astăzi poate doar furniza un element de diferențiere față de pensiile altora în viitor, dar o creștere generalizată de contribuții azi nu aduce nici un element de diferențiere și cu atât mai puțin o creștere generalizată a pensiilor. Deoarece banii disponibili vor fi doar cei colectați atunci. Cât de mare va fi „plapuma” atunci?

50-la-suta-tineri-768x390
Ca să obțineți răspunsul este suficient să priviți la graficul de mai sus, prezentat de Hotnews pe baza informațiilor oferite de INSSE. El ne spune că 50% dintre tinerii sub 25 de ani lucrează în sectoare „înalt” plătite, precum comerțul cu amănuntul și agricultura. Credeți că situația se schimbă pe măsură ce înaintează în vârstă? Pentru intervalul de vârstă 25-35 de ani, aproximativ 40% lucrează în agricultură și comerțul cu amănuntul. Deci pensiile dumneavoastră publice vor fi plătite cu preponderență de aceste persoane care lucrează în sectoare ale economiei cu cele mai mici salarii.

Sunteți siguri că vă doriți doar o pensie publică, plătită preponderent din CAS-ul achitat de salarii din comerțul cu amănuntul și agricultură? Sau preferați una plătită și din banii strânși din propriul salariu?

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...