„Acțiunile Meme” din nou pe val 

Date:

_________________

Mateusz Czyżkowski,
Analist piețe financiare XTB

Goana către acțiunile meme care a alimentat entuziasmul de pe Wall Street în 2021 a cuprins din nou bursa. Presupusa revenire a legendarului utilizator @RoaringKitty, personajul din spatele raidurilor speculative ale grupului WallStreetBets, după trei ani de inactivitate, a făcut ca acțiunile GameStop și AMC să câștige 180% și, respectiv, 135% de la începutul săptămânii. Un tweet criptic de pe platforma X a lui Keith Gill (numele real @RoaringKitty) crește așteptările pentru revenirea euforiei speculatorilor afiliați grupului WallStreetBets, care a dus la creșteri de câteva sute de procente pe multe companii în urmă cu 3 ani. Ce trebuie să știm despre aceste mișcări și care sunt motivele?

Un scurt istoric a lumii meme-urilor 

WallStreetBets, sau WSB, este un subgrup de pe platforma Reddit, unde participanții discută despre modul lor de tranzacționare a acțiunilor și opțiunilor pe piețele bursiere. Ceea ce diferențiază însă acest grup este jargonul său colorat și vulgar, care, combinat cu strategiile de tranzacționare agresive, se potrivește perfect cu gusturile tinerei generații a secolului XXI. În 2021, a fost locul de naștere al tendinței de cumpărare agresivă de acțiuni ale companiilor listate la bursă selectate de utilizatori, care adesea întâmpinau dificultăți din punct de vedere financiar și care au înregistrat câștiguri astronomice pe bursă. Puțin mai târziu, întreaga tendință s-a mutat și pe piața criptomonedelor, care, pentru proaspeții investitori însetați de adrenalină, a fost locul perfect pentru a-și risca economiile de-o viață. 

Cu toate acestea, ai nevoie de combustibil pentru a obține câștiguri astronomice, iar orice investitor informat știe că partea de retail (investitori cu capital relativ mic) nu este responsabilă pentru o parte semnificativă în crearea volatilității pe piață. În 2023, de exemplu, această pondere a fost de aproximativ 20%, iar aceste date sunt supuse unei erori statistice considerabile. Cu toate acestea, micii investitori au descoperit că acțiunile multor companii pe care le cunosc, care au devenit legendele culturii pop ale generației Z și ale generației Millennials, au fost expuse de fondurile speculative cu capitalizare mare, care, conduse de analize cool, au pariat pe scăderi ale prețurilor acțiunilor (prin short selling) ale companiilor care nu au evoluat în funcție de vremuri și care s-au confruntat cu dificultăți financiare. 

În multe cazuri, procentul de poziții care mizau pe scăderi a fost atât de mare încât a depășit complet numărul de acțiuni disponibile pentru tranzacționare pe piață. Este greu să vinzi mai mult decât ai de fapt, dar finanțele moderne ne-au pus la dispoziție instrumente pentru care nimic nu este imposibil. Așa s-a născut ideea că, în rebeliune împotriva dominației corporatiste, combinată cu lăcomia umană obișnuită, ar trebui să ne unim sub un singur stindard pentru a încerca să impulsionăm prețurile acțiunilor companiilor în declin.  

O confruntare între David și Goliat 

Care ar putea fi efectul unei creșteri bruște a interesului pentru acțiunile unei companii care se află în pragul falimentului și care a fost mult timp considerată ca fiind un titlu pierdut? Bineînțeles, efectul a fost creșterea considerabilă a prețurilor. Ideea este însă că, având în vedere poziționarea puternică a fondurilor pe poziții short (care câștigă în timpul scăderilor), câștigurile mai mari îi forțează pe mulți dintre ei să închidă aceste tranzacții, ceea ce alimentează și mai mult creșterile de preț (deoarece acoperirea unei poziții short implică răscumpărarea acțiunilor vândute anterior). 

Acesta a fost efectul de bulgăre de zăpadă creat pe piață, care este cunoscut sub denumirea de short squeeze. În 2021, ca și acum, acesta este responsabil de creșteri astronomice ale prețului acțiunilor unor companii selectate, iar amploarea sa depinde de ce procent din acțiunile unei anumite companii sunt vândute în lipsă și de cât de mult interes creează o anumită acțiune în rândul micilor investitori. 

Fondurilor și comercianților de retail nu le este ușor… 

Investiția pe piața bursieră este un joc cu sumă nulă. Câștigul unei persoane presupune pierderea unei alte persoane. Nu este surprinzător faptul că înfruntarea dintre micii investitori și fondurile majore reprezintă o luptă dură. Ea aduce deopotrivă multe victorii spectaculoase, când investitorii de pe internet se laudă cu sumele amețitoare pe care le-au câștigat, și pierderi, care ating adesea economiile de-o viață. Situația este similară pe partea corporatistă. Pe termen lung, se pare că suma de capital va prevala și va permite obținerea în continuare de câștiguri de pe urma unei acțiuni cu performanțe slabe, dar pe termen mediu un astfel de fond se poate lupta cu pierderi care ajung la zeci de miliarde de dolari. Aproape 20 de miliarde de dolari au fost pierdute de fonduri în 2021 pe acțiunea WSB, de data aceasta, începând de luni, sumele ajung doar la 3 miliarde de dolari. 

„Acțiunile meme nu sunt doar GameStop sau AMC 

Cert este că mass-media discută despre GameStop și AMC, care sunt considerate simboluri ale freneziei speculative de pe Wall Street. În jurul lor este creată narațiunea luptei împotriva „fondurilor rele” care au „pariat” pe scăderea prețurilor acțiunilor unor companii care se clatină în pragul falimentului. La construirea acestei narațiuni contribuie, de asemenea, celebritățile care alimentează acest entuziasm. Vorbim în primul rând de Elon Musk, Mark Cuban sau chiar de controversații frați Tate. Cu toate acestea, așa cum am menționat mai devreme, febra Wall Street Bets este un mesaj care se răspândește la multe alte companii. În cea mai mare parte, însă, acestea au un numitor comun, și anume:

  • O proporție mare de poziții short (poziții care se află pe profit în cazul scăderii prețului) în raport cu numărul total de acțiuni disponibile la tranzacționare (din Short Interest). Exemplu: SunPower, MicroCloud Hologram sau Maxeon Solar.
  • Deteriorarea performanțelor financiare ale unei anumite companii, care o plasează uneori în pragul falimentului. Exemplu: AMC.
  • O marcă recognoscibilă și sentimentală pe care mulți investitori o asociază cu trecutul sau o companie care încă operează în sectoare foarte avansate ale economiei. De foarte multe ori, interesul este atras și de numele sonore ale companiilor sau de abrevierile lor bursiere (ticker). Exemplu: Lucid Group, EVgo sau Virgin Galactic.

Concluzia – o bulă… aproape întotdeauna se sparge 

Teoria mâinii invizibile a pieței, prezentată de Adam Smith, afirmă că piața se autoechilibrează, asigurând astfel cea mai logică distribuție a alocării activelor pe piață. Mania companiilor meme trezește interesul investitorilor, care, în căutarea unor profituri mari și rapide, se bagă în valul speculațiilor. Cu toate acestea, deciziile lor nu se bazează pe o analiză fundamentală a afacerii în cauză, ci pe decizii ad-hoc alimentate de impuls. 

Pe termen scurt, de fapt, ele determină foarte des sentimentul pieței, după care cedează mai departe locul unor aspecte foarte pragmatice. Cel puțin, asta spune teoria, alături de o doză de statistici istorice. Cu toate acestea, merită să ne amintim că piețele nu sunt întotdeauna eficiente (cel puțin aceasta este opinia autorului acestei postări), astfel încât perioada de interes sporit pentru acțiunile meme poate dura atât timp cât implicarea investitorilor de retail în sine nu începe să scadă în mod natural sau dacă situația fundamentală cu privire la acestea nu se schimbă. Până atunci, ne putem aștepta ca toate părțile „jocului” de pe piață, atât retailerii axați pe emoții, cât și fondurile axate pe calcule, să ne ofere o emoție considerabilă în zilele următoare pe un Wall Street foarte volatil.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei noi game de PC-uri Maguay

Compania Maguay, caracterizată drept „cea mai veche companie...

Ziua Silvicultorului, marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Asociația...

CCIR și Romanian Board of Trade Toronto susțin parteneriatul economic România-Canada

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

MET România, 15 ani de activitate pe piața locală de energie

Compania MET România, parte a grupului elvețian MET,...