Bitcoin urcă la 50.000 de dolari, iar Dencun se activează pe Ethereum

Date:

După ce în săptămâna precedentă a cunoscut o oarecare consolidare, prețul bitcoin urcat din nou săptămâna trecută, câștigând 13%. Trendul pozitiv s-a prelungit și în această săptămână. În prezent, bitcoin se tranzacționează la 49.580 dolari pe platforma eToro.

Intrările de capital datorate ETF-uri de tip spot ar putea fi unul dintre motivele creșterii prețului. Am asistat la 11 zile consecutive de cumpărare netă în cadrul ETF-urilor spot de bitcoin aprobate de SEC începând cu 25 ianuarie, când prețul bitcoin era în jur de 40.000 de dolari.

În ceea ce privește Ethereum, am asistat la activarea mult anticipatului upgrade „Dencun” pe rețeaua de testare finală Holesky. După o activare reușită pe Holesky, avem acum data de 13 martie pentru ca actualizarea să se activeze pe rețeaua principală Ethereum. Mai multe despre Dencun mai departe în buletinul informativ. În prezent, ether se tranzacționează la 2.630 de dolari pe platforma eToro.

EVOLUȚIILE DIN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ 

Săptămâna aceasta, accentul se va muta din nou pe macroeconomie, deoarece marti, 13 februarie, vor fi publicate ultimele cifre despre inflație (IPC) din SUA.

Deși Rezerva Federală a exclus practic o reducere a ratelor dobânzilor la următoarea ședință din martie, o valoare a IPC mai mică decât cea prognozată ar putea face piețele să creadă că o reducere ar putea avea loc la următoarea ședință din mai. 

Din punct de vedere istoric, anticiparea tot mai mare a reducerilor de rate, scăderea randamentelor obligațiunilor și relaxarea generală a condițiilor financiare au fost, în general, pozitive pentru prețurile criptoactivelor.

EVOLUȚIILE DE  SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ

Ethereum Name Service (ENS) a fost unul dintre cele mai performante criptoactive de săptămâna trecută, cu o creștere de 18%.

ENS este un proiect construit pe blockchain-ul Ethereum care are ca scop simplificarea spațiului cripto și a finanțelor descentralizate, permițând utilizatorilor să aibă un nume .eth pentru adresele portofelelor cripto, înlocuind astfel formatul complex al adreselor de tip șir lung de caractere, ceea ce facilitează trimiterea și primirea de cripto.

Creșterea prețului urmează unui anunț al directorului executiv Khori Whittaker, potrivit căruia ENS cercetează modalități de a se baza pe rețelele de nivel 2 ale Ethereum, precum și posibilitatea de a lansa propriul blockchain de nivel 2.

NOUTĂȚI CARE NE-AU ATRAS ATENȚIA 

Companiile chinezești de minerit bitcoin, atrase de electricitatea ieftină din Etiopia

După cum a relatat Bloomberg, Etiopia a apărut ca un centru principal pentru minerii chinezi de bitcoin relocați din cauza costurilor ieftine ale energiei electrice și a condițiilor climatice optime pentru funcționarea platformelor de minerit. 

Capacitatea Etiopiei de a furniza energie electrică pentru mineritul de bitcoin ar putea rivaliza în câțiva ani cu cea a Texasului, cel mai mare centru de minerit cripto din SUA, potrivit unui director executiv de la Bitmain.

De asemenea, mai multe companii chineze au contribuit la construirea barajului Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD), în valoare de 4,8 miliarde de dolari, cea mai mare centrală hidroelectrică din Africa, de la care minerii intenționează să folosească energie.

La apogeu, minerii chinezi de bitcoin reprezentau între 65% și 75% din totalul „ratei hash” sau din puterea de calcul globală a rețelei bitcoin.

Actualizarea Dencun intră live pe 13 martie

Dezvoltatorii rețelei Ethereum au stabilit data de 13 martie (slot blockchain 8626176 mai exact) pentru activarea upgrade-ului Dencun la rețeaua principală.

Dencun introduce o serie de EIP-uri (Ethereum Improvement Proposals) și marchează începutul erei „The Surge” pe Ethereum, care vizează creșterea scalabilității, securității și eficienței rețelei. Upgrade-ul este, de asemenea, setat să reducă semnificativ taxele de gaz pe rețelele de nivel 2 din ecosistemul Ethereum prin EIP 4844 Proto-Danksharding.

Ethereum va fi un criptoactiv de urmărit în următoarele luni. Dencun ar putea aduce o utilizare sporită a rețelei Ethereum, iar la rândul său ar putea fi un lucru pozitiv pentru prețul criptoactivelor Ethereum.

La acestea se adaugă și evenimentele din luna mai a acestui an, când vom vedea termenul final de aprobare sau respingere pentru aplicațiile Ethereum de tip spot. Așa cum am văzut cu bitcoin, atunci când aprobarea ETF-urilor bitcoin de tip spot părea probabilă, prețul bitcoin a crescut semnificativ.

Simon Peters
Simon Peters
Simon Peters este analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...