Ce a făcut UE pentru noi?

Date:


De Nadia Calviño

LUXEMBURG – În această lună, sute de milioane de alegători se vor prezenta la urne pentru alegerile pentru Parlamentul European și mulți se vor întreba ce a făcut Uniunea Europeană pentru ei de la ultimele alegeri, care au avut loc în 2019.

Faptul că 27 de țări aleg să-și pună în comun suveranitatea și să construiască un parteneriat economic, social și politic bazat pe valorile comune ale păcii, justiției, respectului și solidarității este unic în istoria globală. Este un triumf pe care nu ar trebui să-l considerăm de la sine înțeles, mai ales când atât de mulți oameni din întreaga lume încă tânjesc după libertatea de a-și alege guvernul dintr-o gamă diversă de candidați și partide.

Într-un moment în care terenul geopolitic se schimbă, ordinea mondială la construirea căreia am contribuit – și care ne-a servit bine în ultimii 80 de ani – este pusă la încercare. Cu toate acestea, cele mai mari provocări – indiferent dacă se referă la securitate, sănătate, digitalizare sau schimbările climatice – sunt în continuare cele cu care ne confruntăm toți și care necesită cooperarea noastră. Experiența proprie a Europei arată că suntem mai puternici împreună și că putem reuși atunci când acționăm în conformitate cu trei principii: unitate, hotărâre și solidaritate.

Experiența noastră comună de la ultimele alegeri europene atestă valoarea pe care UE o adaugă vieții noastre de zi cu zi. Atunci când a lovit o pandemie fără precedent, fiecare cetățean a avut acces la vaccinuri vitale, iar punerea în comun a resurselor economice și financiare a avut un impact remarcabil.

De exemplu, Banca Centrală Europeană a furnizat lichidități pentru a ne proteja sistemele financiare; programul SURE (Instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență) al Comisiei Europene a ajutat țările să protejeze locurile de muncă în întreaga UE; iar Fondul european de garantare al Băncii Europene de Investiții a completat sistemele naționale de sprijin pentru a proteja întreprinderile mici și mijlocii și ecosistemul de afaceri, în general. Chiar și în prezent, Mecanismul de redresare și reziliență promovează reformele și investițiile necesare pentru o redresare puternică și pentru impulsionarea tranziției verzi și a celei digitale.

Pe scurt, UE este o poveste de succes răsunătoare. Nu numai că a adus prosperitate, pace, stabilitate și progres social unei mari comunități europene, dar a devenit și o forță a binelui în lume. Este o sursă principală de asistență umanitară și de finanțare a dezvoltării, o susținătoare fermă a instituțiilor multilaterale care mențin stabilitatea financiară mondială și o apărătoare importantă a celor mai vulnerabile țări din lume.

Sunt mândră de rolul esențial al Grupului BEI în obținerea acestor rezultate. Cu un capital subscris și vărsat de 22 miliarde EUR (24 miliarde USD), am reușit să mobilizăm investiții de peste 5 mii de miliarde EUR. Această finanțare a fost direcționată către sprijinirea infrastructurii de transport și energetice de vârf, a spitalelor, a școlilor, a întreprinderilor mici și mijlocii din întreaga UE, a tehnologiilor extrem de inovatoare și a multor întreprinderi nou-înființate care se dezvoltă rapid, contribuind astfel la tranziția verde și la cea digitală și consolidând autonomia noastră strategică și securitatea.

Pentru a da doar câteva exemple recente, Grupul BEI a sprijinit industria farmaceutică europeană să rămână competitivă și să inoveze, răspunzând în același timp atât nevoilor pacienților, cât și nevoilor din sistemele noastre de sănătate, prin finanțarea unui proiect în România care stimulează producția de antibiotice, ajută economia locală și creează locuri de muncă înalt calificate. De asemenea, finanțăm cea mai mare fabrică de panouri solare din Italia, prima gigafabrică de baterii conformă cu principiile economiei circulare din Suedia și mari parcuri eoliene offshore din regiunile baltice și nordice. Am finanțat și o fabrică inovatoare de cipuri în Franța, eforturi de decarbonizare a industriei grele din Germania, noi proiecte și infrastructuri ecologice pe bază de hidrogen în Peninsula Iberică și o modernizare a rețelei de transport a energiei electrice din Polonia.

De la crearea sa în 1958, Grupul BEI a finanțat politicile UE și a evoluat pentru a răspunde nevoilor europene. Sunt convinsă că, în prezent, finanțăm tehnologiile care vor constitui pietrele de temelie ale unei economii eficiente, neutre din punct de vedere climatic, și care vor fi esențiale pentru accelerarea digitalizării și a inovării. Dar suntem la fel de hotărâți să sprijinim agricultura europeană, să ajutăm industriile noastre să profite de oportunitățile existente, să consolidăm competitivitatea europeană și autonomia strategică și să abordăm provocări precum costurile locuințelor (o problemă importantă pentru cetățenii din majoritatea statelor membre ale UE). Având în vedere rezultatele Grupului BEI, sunt convinsă că vom juca, de asemenea, un rol important în sprijinirea următoarei faze a extinderii UE și în amplificarea vocii Europei în lume.

Cei cinci ani turbulenți care s-au scurs de la ultimele alegeri europene ne arată că avem nevoie de mai multă Europă, nu de mai puțină. Avem nevoie de UE pentru securitatea, stabilitatea și prosperitatea noastră. În condițiile în care populiștii promit soluții ușoare și fac apel la mai puțină solidaritate, trebuie să ne amintim ce face UE pentru noi în fiecare zi.

Este pe cale să apară o nouă ordine geopolitică, iar fundamentul succesului Europei este pus la încercare. Deciziile noastre la urna de vot vor determina prioritățile și rolul UE în lume într-un moment crucial din istoria mondială.

Consider că aceste alegeri ar trebui să fie un vot de încredere în Europa și în principiul solidarității. Trebuie să consolidăm instituțiile care ne-au asigurat de multă vreme pacea și prosperitatea și care rămân un far și o forță a binelui în lume. Să ne apărăm valorile europene. Să ne concentrăm asupra a ceea ce contează cu adevărat. Să apreciem ce înseamnă UE pentru securitate, bunăstare și prosperitate în toate statele membre. Și apoi să ne folosim votul!


Nadia Calviño este președintele Băncii Europene de Investiții. Calviño este un economist și avocat spaniol cu ​​o carieră de peste 30 de ani în politici publice, economie și finanțe.

Copyright: Project Syndicate, 2024.
www.project-syndicate.org

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

METAcriza – Criza care ne conține pe toți și ne schimbă modul de viață. Metacriza schimbărilor climatice

de prof. Adrian Ciocănea (foto) În ultimii ani crizele interconectate sau suprapuse...

CIS Group construiește un parc fotovoltaic de 23 MW, la Copșa Mică

CIS Group anunță semnarea contractului de execuție lucrări pentru...

MedLife achiziționează spitalul Euromedica Baia Mare

Rețeaua de servicii medicale private MedLife anunță „semnarea achiziției...