Creșterea dobânzilor ia o pauză în regiunea noastră    

Date:

Băncile naționale din Europa Centrală și de Est iau o pauză în ceea ce privește majorarea dobânzilor. În regiunea noastră, România este ultima care a decis să nu modifice rata dobânzii de politică monetară. Acest lucru ar putea da un semnal investitorilor că s-ar putea să ne așteptăm la condiții de piață mai bune.

Banca Națională a României a menținut neschimbată dobânda cheie de politică monetară la 7% în ședința din februarie 2023, în conformitate cu așteptările pieței, după precedentele creșteri însumând 6% de la începutul ciclului, din octombrie 2021. Creșterea anuală a PIB-ului a continuat să încetinească în trimestrul al treilea din 2022 – până la 3,8%, de la 5,1% în trimestrul al doilea – investițiile aducând de data aceasta principala contribuție, urmate la o distanță considerabilă de consumul gospodăriilor. Cele mai recente date și analize ale BNR indică o încetinire treptată a creșterii economice în T4 2022 și T1 2023, sub impactul prelungirii războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate.

Banca Națională a României vede perspectiva unei scăderi semnificativ mai rapide a ratei anuale a inflației până la jumătatea anului viitor decât cea anticipată anterior, în special începând cu trimestrul al treilea din 2023. Se preconizează că aceasta va coborî la un nivel de o singură cifră încă din trimestrul al treilea al acestui an – cu aproape trei trimestre mai devreme decât prognoza anterioară – și că în decembrie 2023 se va situa cu mult sub valoarea anticipată anterior, înainte de a încetini simțitor în ultima jumătate a anului viitor, rămânând totuși ușor peste intervalul țintei la sfârșitul orizontului de proiecție.

Dacă ne uităm la țările membre ale UE din regiunea noastră, în România cea mai recentă rată a inflației (16,37%) este mai mică decât cea din Ungaria (24,5%), care are cea mai mare inflație din UE, urmată de Polonia și Bulgaria, dar mai mare decât cele din Cehia și Slovacia, care sunt de 15,8% și, respectiv, 15,4%. Toate țările menționate mai sus au făcut o pauză în majorarea dobânzilor, cu excepția Bulgariei, care a început să majoreze dobânda cheie abia în luna noiembrie a anului trecut, aceasta fiind acum de doar 1,3%, în ciuda faptului că rata inflației este de 16,9%. Cu excepția Ungariei, toate țările de sus au avut o inflație staționară sau în scădere. Doar în Ungaria inflația a continuat să crească cu 2%.

Pentru investitori, aceasta este o veste bună. Inflația a fost considerată unul dintre cele mai mari riscuri pentru investitorii români în cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Pauza în creșterea ratelor dobânzilor ar putea semnala faptul că băncile centrale sunt prudente pentru a nu încetini și mai mult creșterea economică. Cu toate acestea, suntem încă departe de un posibil pivot al Băncilor Centrale pentru a începe scăderea dobânzilor.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate