Cum dezvoltăm economia: captarea și stocarea carbonului

Date:

Preluare de pe RFI.ro

România are o oportunitate de afaceri care se numește captarea și stocarea carbonului. Dezvoltarea tehnologiei specifice și a infrastructurii necesare vor însemna investiții și noi locuri de muncă. Dar, pentru a valorifica șansa este nevoie de un cadru de reglementare stabil și predictibil.

România are o șansă inedită pentru dezvoltarea economiei și atragerea de investiții noi. Este vorba despre captarea și stocarea carbonului, un domeniu despre care se vorbește destul de puțin, dar care va deveni esențial pentru toate statele europene. De altfel, preocupările privind protecția mediului se află pe primele locuri pe agenda europeană, iar tehnologiile care permit captarea și stocarea carbonului sunt importante.

Anul trecut, Comisia de mediu a Parlamentului European a aprobat sistemul de certificare a eliminării carbonului, iar, în această primăvară, Parlamentul European se va exprima asupra propunerii Comisiei de mediu urmând ca, dacă va fi cazul, să existe negocieri cu Consiliul Uniunii Europene asupra formei finale a legislației.

Acest mecanism de legiferare arată că instituțiile europene sunt interesate de reglementarea și aplicarea tehnologiilor privind captarea și stocarea carbonului.

Ce poate face România în acest domeniu? Aria de dezvoltare este foarte largă. Concret, există două momente importante și anume captarea dioxidului de carbon de la principalele surse de emisii, cum ar fi centralele de producție din sectorul energetic care utilizează combustibili fosili sau industriile care emit dioxid de carbon în atmosferă.

Procesul de captare a carbonului este important, pentru că aduce o serie de beneficii pentru economie și pentru mediu. Studiile arată că tehnologiile de captare pot reduce cu până la 90% emisiile de carbon în atmosferă ceea ce înseamnă o contribuție importantă la obiectivele de scădere a emisiilor la nivel global. În al doilea rând, industriile care generează emisii importante de carbon, precum producătorii de oțel sau cei de ciment pot avea acces la o tehnologie care le permite să își diminueze semnificativ amprenta de carbon. Tehnologia este utilă pentru sectoarele economice care nu pot să implementeze complet surse de energie regenerabilă. În fine, tehnologia limitează impactul schimbărilor climatice asupra mediului.

După ce este captat, dioxidul de carbon este transportat și stocat în galerii subterane, în straturi geologice adânci și sigure unde este păstrat pe termen lung contribuind în felul acesta la reducerea efectului de seră. Marele avantaj al României este că are suficiente spații de stocare provenite din galeriile din care s-au extras gaze naturale sau țiței. Toate aceste rezervoare goale pot fi spații perfecte pentru a se stoca dioxid de carbon.

În felul acesta, ar exista două avantaje. Pe de o parte, vor fi beneficiile pentru mediu, pe de altă parte, vor apărea efecte de antrenare benefice pentru economie, în general, și pentru economia locală. România are atât de multe depozite subterane goale încât poate face din stocarea carbonului nu doar un beneficiu pentru mediu, ci și o adevărată afacere. În sensul că poate „importa” dioxid de carbon pentru a-l stoca în spațiile disponibile.

Va exista un impact direct asupra economiei locale și asupra unor localități sau regiuni. În sensul că primăriile și locuitorii din orașele sau comunele care au în zonă fabrici care emit dioxid de carbon vor avea un aliat în tehnologia de captare a carbonului. Această tehnologie va ajuta la reducerea poluării aerului în zonă și la protejarea calității aerului în regiune. De asemenea, proiectele legate de captarea și stocarea carbonului vor crea locuri de muncă în mai multe sectoare economice, precum cel energetic sau cel al tehnologiei, dar vor dezvolta și infrastructura necesară în anumite zone ale țării, ceea ce va însemna, din nou, investiții și locuri de muncă.

Costurile inițiale necesare dezvoltării tehnologiei și infrastructurii vor fi semnificative. De aceea, este nevoie ca guvernul, spre deosebire de alte situații, să asigure un cadru de reglementare clar și predictibil și eventual un program de susținere a investițiilor în domeniu.

În concluzie, Uniunea Europeană se va îndrepta în mod cert către tehnologiile de captare și stocare a carbonului. România, care are o importantă șansă în domeniu, poate să folosească și să anticipeze economic nevoia de dezvoltare a tehnologiilor specifice captării și stocării carbonului.

Preluare de pe RFI.ro

Constantin Rudnițchi
Constantin Rudnițchi
Constantin Rudnițchi este jurnalist, realizator RFI România.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sala Studio a Teatrului de Stat din Constanța, reabilitată cu sprijinul BCR

Sala Studio, a Teatrului de Stat din Constanța, s-a...

Acord de mediu pentru linia de cale ferată Bucureşti Nord – Craiova  

Linia de cale ferată Bucureşti Nord – Craiova a...

Evaluări și proiecții managerial-economice dinamice pentru România

Cea de-a 14- a ediție a raportului de cercetare...