- Volumele IPO globale au scăzut cu 12% în primul semestru al anului 2024, iar valoarea tranzacțiilor a înregistrat o scădere anuală de 16%
- Pentru prima dată în ultimii 16 ani, regiunea EMEIA a recâștigat principala cotă pe piața IPO globală în funcție de numărul de tranzacții
- Industria s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește volumul tranzacțiilor, iar sectorul tehnologiilor a atras cel mai mult capital
La nivel global, în primul semestru al anului 2024, s-au înregistrat 551 de listări, care au atras capitaluri în valoare de 52,2 miliarde de dolari, o scădere de 12% a numărului de IPO-uri și o diminuare cu 16% a valorii subscrierilor față de perioada similară a anului trecut. Acest rezultat a fost cauzat în principal de o încetinire a activității IPO din regiunea Asia-Pacific, în timp ce America și EMEIA au înregistrat o creștere solidă în primul semestru. Aceste constatări, precum și alte concluzii, se regăsesc în raportul EY Global IPO Trends Q2 2024.
Industria a preluat conducerea în funcție de numărul de IPO-uri, cu 115 listări (21%), alimentată în principal de o activitate intensă în India. În același timp, sectorul tehnologiilor a dominat clasamentul în funcție de valoarea capitalurilor atrase, acumulând o impresionantă sumă de 10,8 miliarde de dolari (21%), mai bine de jumătate din aceste fonduri (52%) fiind obținute în SUA.
A fost înregistrat un salt în ceea ce privește IPO-urile de mare amploare susținute de capital privat și de capital de risc, proporția valorii tranzacțiilor IPO generată de astfel de oferte crescând de la doar 9% în prima jumătate a anului 2023 la 41% în primul semestru al anului 2024. Această tendință a fost deosebit de pronunțată în regiunea America, unde 74% din valoarea tranzacțiilor IPO a provenit de la companii susținute de capital privat și de capital de risc.
America și EMEIA câștigă teren, în timp ce activitatea
continuă să încetinească în regiunea Asia-Pacific
În primul semestru al anului 2024, a existat un apetit puternic pentru ofertele de titluri de capital atât în regiunea America, cât și în regiunea EMEIA, stimulat de performanța favorabilă a pieței bursiere, de îmbunătățirea nivelurilor de evaluare a IPO-urilor și de creșterea entuziasmului investitorilor pentru noile oferte. În America, au avut loc 86 de IPO-uri cu o valoare totală de 17,8 miliarde dolari, o creștere de 12% și, respectiv, 67% față de anul precedent.
Regiunea EMEIA a înregistrat o revenire remarcabilă în primul semestru al acestui an, atingând cea mai mare cotă de piață globală din punct de vedere al numărului de tranzacții de la criza financiară globală din 2008, reprezentând în același timp 45% din volumul total al tranzacțiilor și 46% din valoarea acestora. Această performanță impresionantă a fost stimulată de listări europene majore, ceea ce indică faptul că tot mai multe companii mari percep condițiile de piață actuale drept o fereastră optimă pentru IPO. India a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă, însumând 27% (152) din IPO-urile globale în funcție de volumul tranzacțiilor, în creștere de la 13% (81) în aceeași perioadă a anului trecut.
În regiunea Asia-Pacific, un punct central al IPO-urilor în trecut, atitudinea piețelor a fost afectată de o confluență de condiții nefavorabile, printre care s-au numărat tensiunile geopolitice, alegerile, încetinirea creșterii economice, creșterea ratelor dobânzilor și un deficit de lichiditate a pieței, ceea ce a dus la prudență din partea investitorilor. Regiunea a înregistrat o scădere prelungită în primul semestru al anului 2024, cu doar 216 IPO-uri listate și capitaluri atrase în valoare de 10,4 miliarde dolari. Această performanță modestă reprezintă un incredibil declin de 43% și 73% al volumului și, respectiv, al valorii față de anul precedent. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că factorii de decizie din China au stabilit cerințe mai stricte pentru IPO-uri pentru a ameliora soliditatea și dimensiunea companiilor care optează să se listeze.
George Chan, lider EY Global IPO, a declarat: „Piața IPO globală reflectă contextul economic general, căutând în același timp un nou echilibru pe fondul complexităților geopolitice și electorale. În timp ce balanța oportunităților se înclină în direcția economiilor occidentale dezvoltate, regiunea Asia-Pacific se confruntă cu dificultăți care îi pun tenacitatea la încercare. Companiile care au în vedere oferte publice inițiale trebuie să dea dovadă de o adaptabilitate sporită pentru a lua decizii strategice bine fundamentate în peisajul în continuă evoluție al ofertelor publice inițiale.”
Perspectivele pieței IPO în al doilea semestru al anului 2024
Potrivit raportului, a doua jumătate a anului 2024 va fi influențată de unii factori cheie care afectează piața IPO globală: calendarul de reducere a ratelor dobânzilor de către băncile centrale, escaladarea tensiunilor geopolitice și anul „superelectoral”.
Raportul preconizează că inflația globală va continua să se reducă pe fondul condițiilor economice variabile și al nivelurilor regionale ale inflației. Va exista, probabil, o fragmentare în ceea ce privește ciclul de relaxare al băncilor centrale, calea fiind deschisă de unele piețe europene și emergente, înaintea Rezervei Federale a SUA (Fed), care va adopta o abordare mai prudentă. Atunci când băncile centrale, inclusiv Fed, vor schimba direcția și vor începe să reducă ratele dobânzilor, se preconizează că investitorii își vor muta capitalul în căutarea unor randamente mai mari. Se anticipează că această schimbare va crește lichiditatea pe piețele de capital, pe piețele emergente și în sectoarele cu o inclinație spre creștere, cum ar fi tehnologia, sănătatea și bioștiințele.
George Chan a adăugat: „Tensiunile geopolitice ar putea obliga companiile să exploreze piețe IPO alternative, evitând regiunile cu risc ridicat și căutând medii legislative mai favorabile. Această schimbare ar putea duce la apariția unor noi centre financiare și ar putea modifica peisajul pieței IPO. În același timp, incertitudinile electorale influențează calendarul IPO-urilor. Unele companii ar putea amâna ofertele pentru a evita efectele imprevizibile ale rezultatelor alegerilor asupra stabilității pieței și încrederii investitorilor, preferând să aștepte condiții postelectorale mai stabile.”