Domolirea inflației împinge piețele în sus

Date:

 

Temerile legate de inflație încep să se calmeze, dând investitorilor noi speranțe că băncile centrale vor face o pauză în ceea ce privește majorarea ratelor dobânzilor. Bursele de valori au reacționat pozitiv săptămâna trecută la cele mai recente cifre privind inflația din SUA, care arată o scădere, optimismul reînnoit aducând cumpărătorii înapoi pe piață. 

Bancherii centrali europeni se așteaptă ca și inflația din zona euro să își atingă vârful în curând. Banca Centrală Europeană se așteaptă ca inflația să ajungă la 8,1% la sfârșitul anului și a majorat dobânzile de trei ori în acest an, rata sa de referință fiind acum de 1,5%.

În România, inflația (IPC) a crescut cu 1,28% în octombrie, dar inflația anuală a încetinit la 15,32%, de la 15,88% în luna precedentă. Creșterea prețurilor s-a datorat în principal alimentelor care au crescut cu 2,29% față de septembrie, în timp ce mărfurile nealimentare și serviciile au înregistrat doar creșteri marginale, sub 1%. Cea mai mare creștere a prețurilor a fost la zahăr, care a crescut cu 11,85%, urmat de cartofi cu aproape 8% și ouă cu peste 6,6%. Deși este fostul campion al creșterilor de prețuri, uleiul vegetal s-a ieftinit ușor cu 0,03%. 

Salariile medii brute în luna septembrie au fost de 6457 lei, cu 109 lei (1,7%) mai mari decât în luna precedentă. Salariul mediu net a fost de 4003 RON și a crescut de asemenea cu 1,8%. La nivel anual, creșterea salariilor din România a fost de 13,8%, cu doar 2% sub rata inflației. 

La nivel global, inflația este principalul motiv de îngrijorare pentru 42% dintre respondenții unui sondaj Ipsos. Aceeași preocupare o putem observa și în sondajul eToro Retail Investor Beat, unde 23% dintre investitorii chestionați sunt îngrijorați de evoluția acestui indicator. În SUA, inflația este, de asemenea, principala temere pentru investitori. Prin urmare, nu a fost o surpriză faptul că piețele au crescut după ultimele date privind inflația, unele mai bune decât se așteptau. 

Rata anuală a inflației în SUA a încetinit pentru a patra lună, ajungând la 7,7% în octombrie, cel mai scăzut nivel din ianuarie, sub previziunile pieței de 8% și mult mai jos decat 8.2%, cifra publicată în septembrie. Comparativ cu luna precedentă, IPC a crescut cu 0,4%, la fel ca în septembrie și sub așteptările unei rate mai mari de 0,6%. Toate aceste date privind inflația au fost combinate cu o creștere a numărului de cereri de șomaj de 225.000, mai mare decât cele 220.000 prognozate. 

Piața a reacționat imediat, oferind investitorilor cea mai mare mișcare ascendentă a S&P 500, bazată pe datele IPC din 1949 încoace. Vedeta a fost Nasdaq care a crescut cu 7% în timpul ședinței de joi, dar este încă în scădere cu aproape 30% față de maximele de anul trecut. Motivul din spatele acestei mișcări a fost speranța că Fed și-ar putea schimba politica de majorare de dobânzi, având în vedere că datele încep să se alinieze cu poziția sa privind combaterea inflației. 

Cu toate acestea, bucuria a fost estompată de prognoza Universității din Michigan privind inflația, aceasta fiind mai proastă decât așteptările, cu o inflație pe un an de 5,1% iar pe următorii 5 ani aceasta crescând la 3%. Indicatorul de încredere a consumatorilor s-a deteriorat, de asemenea, dar piețele nu au dorit să renunțe la câștigurile de joi și au reușit să închidă pe verde, Nasdaq crescând vineri cu încă 1,88%, după o săptămână nebună. Piețele au în continuare același comportament optimist pe o piață bear, dar o creștere susținută este încă puțin probabilă până când inflația nu va scădea semnificativ. 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Luna mai – luna promovării economiei sociale

Luna mai este dedicată promovării economiei sociale, anunță Agenția...

Donație de alimente a clienților Lidl pentru comunități defavorizate 

Compania Lidl România anunță că, în colaborare cu rețeaua...

Camera de Comerț Română din Singapore (RoCham) alege un nou vicepreședinte

Camera de Comerț Română din Singapore (RoCham) are plăcerea...