Drumul către sustenabilitate: un scurt ghid pentru antreprenori din perspectiva CSRD 

Date:

_________________

de Ioan Dumitrașcu, partener,
Irina Oprea, associate – Filip & Company

În peisajul afacerilor în continuă schimbare de astăzi, sustenabilitatea a devenit un factor cheie al succesului. Pe măsură ce consumatorii își prioritizează tot mai mult practicile etice și prietenoase cu mediul, companiile din întreaga lume sunt chemate să îmbrățișeze sustenabilitatea ca aspect fundamental al operațiunilor lor. Pentru antreprenorii români, navigarea în această schimbare către sustenabilitate poate părea intimidantă, dar prezintă și o mulțime de oportunități pentru creștere și inovație.

Una dintre cele mai importante dezvoltări în domeniul sustenabilității este Directiva (UE) 2022/2464 în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi (CSRD), menită să promoveze transparența și responsabilitatea în rândul companiilor. În cadrul CSRD, companiile mari și entitățile de interes public sunt obligate să raporteze în mod transparent și complet despre practicile lor de sustenabilitate, inclusiv impactul lor asupra mediului, social și economic. Aceasta include raportarea despre emisiile de carbon, gestionarea deșeurilor, bunăstarea angajaților, implicarea comunității și multe altele.

CSRD intră în vigoare în acest an, ceea ce înseamnă că unele entitati vizate trebuie să lucreze în cursul acestui an la raportul lor CSRD pentru a-l putea publica anul viitor, cu referire la anul 2024. Aceasta înseamnă că timpul este esențial și este important ca antreprenorii să se implice cât mai activ în acest proces.

Deci, ce înseamnă acest lucru pentru antreprenorii români? În esență, este un apel la acțiune pentru a prioritiza sustenabilitatea în cadrul operațiunilor de afaceri. Fie că este vorba despre o mică afacere la început de drum sau o corporație consolidată, îmbrățișarea sustenabilității poate aduce o multitudine de beneficii, atât pentru bugetul companiei, cât și pentru planetă.

Raportarea de sustenabilitate acoperă numeroase domenii, inclusiv impactul asupra mediului, social și economic. Este crucial ca toate aceste aspecte să fie abordate în mod corespunzător în raportul de sustenabilitate. De aceea, implicarea tuturor departamentelor dintr-o companie este esențială pentru asigurarea succesului în implementarea practicilor sustenabile.

Colaborarea cu auditorii de sustenabilitate și consultanții externi, cum ar fi avocați sau consultanți de mediu, poate oferi expertiză și sprijin în elaborarea și implementarea raportului CSRD. Acești profesioniști pot ajuta la evaluarea impactului actual al companiei și la identificarea oportunităților de îmbunătățire a sustenabilității.

Un alt aspect important este conștientizarea managementului despre noile implicații pe care le au vechile probleme. Litigii de muncă pierdute, cazuri de discriminare și amenzi din cauza încălcării unor obligații legale vor avea relevanță în contextul raportului de sustenabilitate. Acestea pot influența negativ scorurile ESG și pot duce la îngreunarea accesarii unor finanțări pentru companii.

CSRD vine însă si cu avantaje. Raportarea sustenabilității poate îmbunătăți reputația și credibilitatea companiei. Prin partajarea transparentă a informațiilor despre eforturile de sustenabilitate, compania demonstrează consumatorilor că este angajată în a avea un impact pozitiv asupra lumii. Într-o eră în care consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de implicatiile etice ale deciziilor lor de cumpărare, acest lucru poate fi un factor de diferențiere puternic care va evidenția afacerea în comparație cu concurența.

În plus, îmbrățișarea sustenabilității poate duce și la economii tangibile de costuri și eficiențe operaționale. Prin implementarea măsurilor de reducere a consumului de energie, minimizarea deșeurilor și optimizarea utilizării resurselor, companiile pot reduce costurile operaționale și pot îmbunătăți rentabilitatea generală. În multe cazuri, aceste inițiative de sustenabilitate se aliniază și cu cerințele reglementare și cu cele mai bune practici din industrie, sporindu-și astfel valoarea pentru afaceri.

Sustenabilitatea poate deschide noi oportunități de piață și poate stimula inovația în cadrul organizației. Pe măsură ce cererea consumatorilor pentru produse și servicii sustenabile continuă să crească, companiile care prioritizează sustenabilitatea sunt bine poziționate pe piață și sunt mai în măsură să atragă noi clienți. Procesul de dezvoltare și implementare a practicilor sustenabile poate stimula inovația în cadrul companiei, conducând la dezvoltarea de noi produse, servicii și modele de afaceri care să susțină creșterea și competitivitatea.

Desigur, îmbrățișarea sustenabilității nu este fără provocări. Pentru multe afaceri, perspectiva de a naviga în cerințele de reglementare complexe și de a implementa noi inițiative de sustenabilitate poate fi intimidantă. Cu toate acestea, este important să ne reamintim că sustenabilitatea nu este doar o necesitate morală – este și o necesitate strategică care poate susține succesul și reziliența pe termen lung.

În concluzie, CSRD – Directiva privind Raportarea Sustenabilității Corporative reprezintă o oportunitate semnificativă pentru antreprenori să îmbrățișeze sustenabilitatea ca factor de succes. Prin prioritizarea sustenabilității în cadrul operațiunilor de afaceri, se poate îmbunătăți reputația, se pot realiza economii de costuri, precum și debloca noi oportunități de piață. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Restart Energy a finalizat două proiecte fotovoltaice pentru compania Com Divers, în valoare totală de peste 300.000 de euro

Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy: „Proiectele fotovoltaice...

Proiecte de tehnologie digitală privind moneda digitală CBDC

| de Elena Dobre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale – filiala Dobrogea

Ungaria über alles…

| de Laurențiu Mironescu președintele Ligii Navale Române

Țările în curs de dezvoltare… se dezvoltă

Transformările structurale care au loc în lume, pe multiple...