Greu de înghițit: Costul de producție al berii crește cu 62% îndoi ani, ceea ce înseamnă că va urma o „inflație a băuturilor”

Date:

Indicele eToro al berii analizează prețurile la vedere ale materiilor prime necesare producătorilor de bere – de la orz și malț, la aluminiu și combustibil pentru ambalare și transport.

Costurile combustibilului au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii doi ani, urcând cu 138%, în timp ce prețurile orzului și malțului au urcat cu 104% și, respectiv, 87%, din cauza războiului din Ucraina.

Orezul este singurul produs de bază al cărui preț a scăzut, cu 1%, datorită faptului că producția a depășit cererea în fiecare an, în ultimii 15 ani, ceea ce a dus la acumularea unor stocuri mari.

Creșterea cu 62% a costurilor producției de bere depășește dramatic creșterea de 17.3% a inflației în România începând cu iulie 2020, ceea ce indică faptul că vor urma și alte creşteri de preț pentru consumatorii de bere

Costul materiilor prime necesare pentru producția, ambalarea și transportul berii a crescut cu 62% în ultimii doi ani, potrivit primului Indice al berii realizat de platforma socială de investiții eToro. 

Rata de creștere a prețurilor depășește dramatic creșterea de 17.3% a inflației din România în aceeași perioadă[1],  ceea ce indică faptul că este posibil să mai apară unele probleme de preț pentru consumatorii de bere, deoarece producătorii caută modalități de compensare a costurilor.

„Indicele berii” (indice ponderat simplu) de la eToro se bazează pe prețurile curente la vedere ale unui coș de șase mărfuri necesare pentru producerea și vânzarea berii – grâu, orz, orez, malț, aluminiu (pentru cutii) și combustibil (pentru transport și agricultură). Începând cu 20 august 2020[2],  indicele berii a crescut cu 62%, războiul din Ucraina jucând un rol semnificativ în ce privește costurile cu care se confruntă în prezent producătorii de bere. 

Bogdan Maioreanu

Bogdan Maioreanu, analist de piață la eToro, a declarat: „În România, creșterea prețului berii a fost mai mică decât creșterea generală a inflației. Dar indicele nostru pentru bere ne spune că se prefigurează presiuni și mai puternice asupra costurilor și implicit asupra  prețurilor. O sincronizare nefericită, având în vedere că a început campionatul intern de fotbal și că în noiembrie începe și Cupa Mondială 2022”.

În România, potrivit INS[3], creșterea prețurilor la bere a fost mai moderată decât inflația. În iulie 2021, prețul berii a crescut cu 2,54% față de iulie 2020 și cu încă 8,02% în iulie 2022 față de aceeași lună din 2021.

“This could be unfortunate timing with the Oktoberfest starting in a couple of weeks and the football World Cup kicking off in NovemberDecember. One winner will be the tax man, with VAT and beer duty making up around a third of the cost of a pint, and overall alcohol sales pulling in an estimated £450 of tax per household.”*

În România, potrivit INS, creșterea prețurilor la bere a fost mai moderată. În iulie 2021, prețul berii a crescut cu 2,54% față de iulie 2020 și cu încă 8,02% în iulie 2022 față de luna iulie a anului trecut. 

Combustibilul – necesar atât pentru cultivarea ingredientelor din bere, cât și pentru transportul produsului – a înregistrat cea mai mare creștere de preț dintre toate articolele luate în calcul pentru Indicele berii, costul său sărind cu 138%, în mare parte datorită războiului din Ucraina și aprovizionării restrânse cu țiței provenit din Rusia.

Costurile orzului și ale malțului au crescut, de asemenea, vertiginos, cu 104% și, respectiv, 87% în aceeași perioadă, tot în mare parte datorită perturbărilor cauzate de război, Rusia și Ucraina furnizând în jur de 30% din exporturile mondiale de orz [4].

Orezul este singurul produs de bază din Indicele berii al cărui preț a scăzut în ultimii doi ani, scăzând cu 1% de la jumătatea lunii august 2020. Prețul stabil al culturii – care este folosită ca adjuvant în combinație cu malțul de orz pentru a deschide culoarea berii – este considerat a se datora faptului că oferta a depășit cererea în fiecare an începând cu 2007, ceea ce a dus la stocuri mari.[5]

Mărfuri Baza = 100 (20 August 2020) Preț indexat
( 19 August 2021)
Preț indexat ( 18 August 2022)
Orz 100 157 204
Aluminiu 100 146 137
Combustibil 100 179 238
Orez 100   97   99
Grâu 100 128 139
Malț 100 128 187
Indicele
eToro al berii
100 134 162

Prețuri spot obținute în a treia zi de joi a lunii august a fiecărui an. Pondere egală între cele șase mărfuri.


[1]Date Eurostat

[2] Până la 11.08.22

[3]Date INS

[4]Cercetare Rabobank

[5] https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-03-24/food-price-inflation-rice-is-all-that-s-preventing-a-full-blown-crisis

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Financial Intelligence organizează cea de-a șasea ediție a evenimentului Forumul Energiei

Financial Intelligence organizează cea de-a șasea ediție a evenimentului...

Profitul net ajustat al Xiaomi se dublează în primul trimestru și ajunge la 6,5 miliarde RMB

Traiectorie robustă de creștere, catalizată de multipli factori  Corporația...

ASF aprobă începerea ofertei publice inițiale pentru listarea a 28,5% din capitalul JT Grup Oil la Bursa de Valori București

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în ședința...